ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς την Περιφερειάρχη κ. Ρ. Δούρου

dscf5253Συμπληρώθηκαν 4 και πλέον μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ελευσίνα. Το Κέντρο στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου κατά το παρελθόν λειτούργησαν οι Σχολές Μαθητείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Όλο αυτό το διάστημα οι ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ με καθημερινή παρουσία συμβάλλουν στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Ήδη σε καλό δρόμο βρίσκεται και η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που για μήνες ολόκληρους έχουν παραμείνει μακριά από τα σχολικά θρανία. Ωστόσο, το πρόβλημα της καθημερινής αξιοπρεπούς μετακίνησης των προσφύγων – γονέων και παιδιών – από το Κέντρο στην Ελευσίνα και αντίστροφα παραμένει άλυτο, καθώς καμία αρμόδια κρατική δομή δε δείχνει πρόθυμη να το επιλύσει.

Επιπλέον, η …πρωτευουσιάνικη κοσμοαντίληψη της Δημοτικής Αρχής της Ελευσίνας δεν της επιτρέπει να αγγίξει τέτοιου είδους ζητήματα που αφορούν σε μη ψηφοφόρους, οι οποίοι μάλλον θα αποκλειστούν από την μετάβαση στην κατάσταση της ευφορίας! H Ελευσίνα είναι πλέον κορεσμένη από πολιτισμό! Είναι ντροπιαστικές οι εικόνες ομάδων προσφύγων να πορεύονται στο οδόστρωμα σέρνοντας καροτσάκια νηπίων σε απόσταση αναπνοής από τις διερχόμενες νταλίκες. Κι όμως είναι θέμα χρόνου το αποτρόπαιο συμβάν.

Με χθεσινή ανοιχτή τους επιστολή οι ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ απευθύνονται προς την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου και ζητούν  να κάνει χρήση του άρθρου 19 του ν. 4375/16 προκειμένου να επιλύσει η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ το ζωτικό αυτό θέμα.

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή των ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ:

Κυρία Περιφερειάρχη,

Απευθυνόμαστε απευθείας σ’ εσάς αφού όλες οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος  της ασφαλούς μετακίνησης των προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Ελευσίνας απέβησαν άκαρπες.

Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ελευσίνα βρίσκεται σε οδική απόσταση 6 χλμ από το Κέντρο της πόλης, σε εξαιρετικά απότομο σημείο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου.

Η πεζή μετακίνηση των προσφύγων από το Κέντρο Φιλοξενίας προς την πόλη της Ελευσίνας και αντίστροφα γίνεται κατά μεγάλο μέρος επί του οδοστρώματος, καθώς δεν υπάρχουν παντού πεζοδρόμια, με μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλειά τους και οι ταχύτητες των διερχόμενων αυτοκινήτων είναι μεγάλες.

Είναι ντροπιαστικές οι εικόνες ομάδων προσφύγων, πολλές φορές γυναικόπαιδων, να πορεύονται στο οδόστρωμα σέρνοντας καροτσάκια νηπίων σε απόσταση αναπνοής από τις διερχόμενες νταλίκες. Είναι θέμα χρόνου το αποτρόπαιο συμβάν.

20160807_111228Η δρομολόγηση ενός πούλμαν από ιδιωτική εταιρεία της περιοχής που μεταφέρει στην πόλη, μόνο στις 9 π.μ, όσους πρόσφυγες προλάβουν δεν αποτελεί παρά εμβαλωματική λύση.

Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς συγκοινωνιακής σύνδεσης του Κέντρου Φιλοξενίας με την πόλη της Ελευσίνας είναι βασική προϋπόθεση για την ομαλή και ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων στο Κέντρο. Επιπλέον, τους δίνεται η δυνατότητα μετεπιβίβασης για την Αθήνα, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους.  Ήδη, μετά την πλήρωση του Κέντρου, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο δεκαήμερο, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο, αφού η ζήτηση εκ μέρους των προσφύγων γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Σε συνεργασία με τον Διοικητή της Δομής καταλήξαμε ότι τα δρομολόγια που απαιτούνται δεν είναι πολλά και πυκνά. Ενδεικτικά προτείνονται (με σημείο αναφοράς τον επαρκή και ασφαλή για στάθμευση και αναστροφή αστικού λεωφορείου χώρο έμπροσθεν του Κέντρου) τα εξής 4 δρομολόγια την ημέρα: 09 π.μ, 12 π.μ,  02 μ.μ και 6μ.μ. Η άμεση δρομολόγηση λεωφορείου ή πούλμαν  θα δώσει και την δυνατότητα στάθμισης των ανωτέρω χρόνων χωρίς, πάντως, αύξηση του πλήθους των διαδρομών.

Οι  συνεχείς – επί ένα και πλέον τετράμηνο –  οχλήσεις μας προς όλη την εμπλεκόμενη αρμόδια κρατική δομή (τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Γενική Γραμματεία Υποδοχής του ΥΠΕΔΔΑ, το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και τον ΟΑΣΑ) δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η πρόσφατη απόρριψη σχετικού αιτήματός μας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν αφήνει άλλα περιθώρια άσκοπων διαβουλεύσεων και πλέον μόνο η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει άμεση λύση απολύτως σύννομη.

Κυρία Περιφερειάρχη,

Με το άρθρο 19 του ν. 4375/2016 δίνεται η δυνατότητα στην Περιφέρεια, σε ότι αφορά στην υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων, να συνάπτει συμβάσεις για την κάλυψη αναγκών μετακίνησης από και προς τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και μάλιστα, για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων αυτών να διενεργείται, παρακάμπτοντας χρονοβόρες διαδικασίες, με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού. (Επισυνάπτεται ολόκληρο το άρθρο 19 του ν. 4375/2016).

20160624_200408Κυρία Περιφερειάρχη,

Επειδή οι αναγκαίοι συμβολισμοί πρέπει να συνοδεύονται από χειροπιαστά αποτελέσματα που θα εξασφαλίζουν εν προκειμένω την ασφάλεια της μετακίνησης των προσφύγων από το Κέντρο Φιλοξενίας προς την πόλη της Ελευσίνας και αντίστροφα, και με δεδομένη την αδιαφορία του Δήμου Ελευσίνας για το εν λόγω ζήτημα, σας καλούμε να δρομολογήσετε άμεσα την επίλυση του προβλήματος με τον προσφορότερο τρόπο.

Επειδή οι ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει την δυνατότητα να επιλύει άμεσα ζητήματα που η κρατική γραφειοκρατία παραπέμπει στις καλένδες, σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε σύντομα το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ελευσίνας (πρώην Σχολές Ανδρεάδη) για να σας εκθέσουμε – εκ του σύνεγγυς – αλλά και να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι και τα λοιπά  προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο, για την άμεση επίλυση των οποίων είμαστε βέβαιοι πως μπορείτε να συμβάλλετε.

Ελευσίνα 14/10/2016

Σχετικά chris

Αφήστε απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν εμφανίζεται δημόσια

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...