Χωρίς αιδώ και χωρίς κανένα έρμα…

f4Χωρίς αιδώ και χωρίς κανένα έρμα μεθοδεύτηκε η μεταφορά του κατασχεμένου, υπερήλικου, εγκαταλειμμένου κι επικίνδυνου πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», από το λιμάνι του Καρλόβασου Σάμου στην Ελευσίνα! Ήδη, το πλοίο ρυμουλκούμενο πλέει αυτές τις ώρες  ανατολικά της Μακρονήσου με κατεύθυνση προς το Σούνιο. Ο υπεύθυνος του Λιμενικού Σταθμού Καρλόβασου επιβεβαίωσε πιο νωρίς πως προορισμός του πλοίου είναι η Ελευσίνα.

Η απομάκρυνση ξεκίνησε χθες Πέμπτη το απόγευμα με την συνοδεία ρυμουλκών καθώς το πλοίο είχε υποστεί βλάβες που το εξανάγκασαν να αγκυροβολήσει στο Καρλόβασι τον Φεβρουάριο του 2015. Στην συνέχεια εγκαταλήφθηκε στην τύχη του από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ΝΕΛ καθώς βαρύνεται με κατασχέσεις από το προσωπικό, τους προμηθευτές, το ΝΑΤ κ.α.

Στο παραπέντε ήρθη ο πλειστηριασμός του πλοίου καθώς η εταιρεία και όσοι είχαν επιβάλλει κατασχέσεις, υπό τον φόβο να απωλέσουν δικαιώματα, ανέλαβαν την απομάκρυνση του πλοίου «με την προϋπόθεση ότι το πλοίο θα μετακινηθεί λόγω επικινδυνότητας στο λιμάνι της Ελευσίνας εντός των επόμενων πέντε ημερών και δε θα χρησιμοποιηθεί για τίποτε άλλο»!

Όμως τίποτε  από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συναίνεση του ΟΛΕ για τον κατάπλου ενός τέτοιου πλοίου ακόμα και για τον προσδιορισμό της θέσης του.  Οφείλει άμεσα η Διοίκηση του ΟΛΕ να επιβεβαιώσει το γεγονός και να ενημερώσει την κοινή γνώμη της πόλης για τα παρακάτω:

1)    Αν η έγκριση έγινε από τον προηγούμενο Πρόεδρο του ΟΛΕ σε παρελθόντα χρόνο, γιατί ο νέος Πρόεδρος δεν την ανακάλεσε έγκαιρα;  Πόσω μάλιστα, όταν μόλις πρόσφατα (21/6), μας διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει τέτοια έγκριση για οποιοδήποτε άλλο κατασχεμένο πλοίο;

2)    Αν η έγκριση δόθηκε από τον ίδιο, για ποιον αιτούμενο σκοπό την χορήγησε; Και επιπλέον, ποιος θα αμφιβάλει πλέον για την αναξιοπιστία του, όταν μόλις πρόσφατα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ίδιος  δήλωνε κατηγορηματικά τα αντίθετα;

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του Δημάρχου στο Δ.Σ του ΟΛΕ, έτσι όπως αυτή  αντιμετωπίζεται από τον Πρόεδρο του ΟΛΕ και ασκείται από τον ίδιο τον Δήμαρχο, είναι παντελώς διακοσμητική.

f1Για «μεγάλη ημέρα για το Καρλόβασι» μιλούν ο Δήμαρχος Σάμου και οι τοπικοί φορείς κι ευχαριστούν τις λοιπές αρχές για την συντονισμένη δράση που απάλλαξε την πόλη από ένα «μεγάλο αγκάθι» που οσονούπω θα καρφωθεί στο σώμα της πόλης μας.

Δυστυχώς κοινός παρονομαστής όλων των Διοικήσεων του ΟΛΕ και όλων των Κυβερνήσεων που τις εγκατέστησαν είναι ένας: συνέχιση της πολιτικής μετατροπής των ακτών μας, και του Κόλπου της Ελευσίνας ολόκληρου, σε νεκροταφείο  ανεπιθύμητων αλλού, κατασχεμένων, επικίνδυνων, επιβλαβών, παροπλισμένων και ναυαγημένων πλοίων…

Με δεδομένο ότι ο όρμος της Βλύχας είναι κορεσμένος από κατασχεμένα, επικίνδυνα κι επιβλαβή πλοία, η πρόσδεση του «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» στο υποτυπώδες «Καρνάγιο» ή στην ημιβυθισμένη δεξαμενή ανοικτά της Βλύχας, όπου και το ναυάγιο του πλοίου ΑΡΣΙΝΟΗ, αποτελεί πράξη για την οποία θα ενημερωθεί – προληπτικά  πλέον – κι ο Εισαγγελέας Περιβάλλοντος χωρίς χρονοτριβή.

 

Διαβάστε παρακάτω τη σημερινή δήλωση του Δήμου  Σάμου (Οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Επιτέλους, μετά τις άοκνες προσπάθειες του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, η ρυμούλκηση του πλοίου ΜΥΤΙΛΗΝΗ καθίσταται δυνατή και το Καρλόβασι θα λυτρωθεί. Η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα μέχρι και σήμερα, κατέβαλε συστηματικά κάθε δυνατή προσπάθεια για να κινήσει τα τελματωμένα νερά που έκαναν αυτή την υπόθεση να χρονίζει.

Η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί ότι θα εξασφάλιζε την άμεση ρυμούλκηση του πλοίου παρόλα αυτά τίποτα δεν προχωρούσε. Η δημοσίευση για τον πλειστηριασμό του πλοίου, που μεθοδικά, με διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δήμου και με ίδιους πόρους ετοιμάσαμε από κοινού με το Λιμενικό Ταμείο λειτούργησε ως καταλύτης για την ενεργοποίηση της ΝΕΛ αλλά και των κρατικών φορέων.

Τώρα που η ρυμούλκηση του ΜΥΤΙΛΗΝΗ καθίσταται εφικτή, η Δημοτική Αρχή αισθάνεται δικαιωμένη στις προσπάθειες που κατέβαλε για να απαλλαγεί το Καρλόβασι από αυτό το μεγάλο αγκάθι.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή κατάληξη αυτού του δύσκολου εγχειρήματος (στο Λιμεναρχείο, στα στελέχη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, στους Νομικούς καθώς και σε όλους του Δημότες Καρλοβάσου για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και υπομονής που επέδειξαν).

Εκ του Δήμου Σάμου »

 

Χαρακτηριστικές και πολύ κατατοπιστικές είναι και οι 2 χθεσινές  αναρτήσεις της ΕΡΤ Αιγαίου (Οι υπογραμμίσεις δικές μας):

F3[Απομακρύνεται σήμερα μετά από ενάμιση χρόνο εγκατάλειψης το κουφάρι του πλοίου «Μυτιλήνη» της ΝΕΛ από το λιμάνι του Καρλοβάσου στη Σάμο. Στις 10:00 σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός του πλοίου και η εταιρία υπό τον κίνδυνο να το χάσει οριστικά, ζήτησε άρση του πλειστηριασμού με την υποχρέωση της άμεσης απομάκρυνσής του από το νησί.

Το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι Καρλοβάσου από τις 5 Φεβρουαρίου του του 2015 , όταν αγκυροβόλησε εκεί  με χαλασμένες τις μηχανές του και έκτοτε εγκαταλείφτηκε από την εταιρία. Οι ναυτικοί έμειναν απλήρωτοι και για πολλούς μήνες εγκαταλελειμμένοι από την εταιρία στο νησί με την τοπική κοινωνία, το στρατό και το Υπουργείο Ναυτιλίας να φροντίζουν για τη διαβίωσή τους. Το καλοκαίρι πήραν μέρος των δεδουλευμένων τους από τις εγγυητικές της ΝΕΛ που κατέπεσαν και έφυγαν από τη Σάμο.

Από πέρυσι το καλοκαίρι το λιμενικό ταμείο Σάμου και οι φορείς ξεκίνησαν έναν πολύπλοκο αγώνα για την απομάκρυνση του πλοίου από το νησί, η μεγάλη γραφειοκρατία ωστόσο καθυστερούσε τη διαδικασία. Τελευταία πίεση του λιμενικού ταμείου ο πλειστηριασμός, και η εταιρία στο παρά πέντε κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να σταματήσει η διαδικασία αλλά και να δοθεί η έγκριση από όλους εκείνους στους οποίους οφείλει η ΝΕΛ , δηλαδή οι εργαζόμενοι , το ΝΑΤ , προμηθευτές με την προϋπόθεση ότι το πλοίο θα μετακινηθεί λόγω επικινδυνότητας στο λιμάνι της Ελευσίνας εντός των επόμενων πέντε ημερών και δε θα χρησιμοποιηθεί για τίποτε άλλο.

Ήδη στο νησί έχουν φτάσει δύο ρυμουλκά και το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης. Μεγάλη μέρα για το Καρλόβασι που πολλές φορές μέσα στο χειμώνα καρδιοχτύπησε με τους βοριάδες να «χτυπούν» το κουφάρι του πλοίου με κίνδυνο να βυθιστεί εντός του λιμένα αλλά και να προκαλέσει ζημιές στο λιμάνι.

Τις πολύπλοκες διαδικασίες συντόνιζε όλους αυτούς τους μήνες το λιμενικό ταμείο Σάμου και με ανακούφιση ο πρόεδρός του Ελισσαίος Μαυρατζώτης ανακοινώνει την απομάκρυνση του πλοίου από το Καρλόβασι.]

______________

[Την πλήρη ικανοποίησή τους εξέφρασαν  οι φορείς της Σάμου για την θετική έκβαση της υπόθεσης του πλοίου ΜΥΤΙΛΗΝΗ που μετά από 18 μήνες ρυμουλκήθηκε από το λιμάνι του Καρλοβάσου. Η ρυμούλκηση του πλοίου ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης μετά από  μια σειρά ενεργειών που έγιναν από την πλευρά του λιμενάρχη Σάμου, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου και του δήμου  ώστε να κατατεθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα   για να σταματήσει η διαδικασία αλλά και να δοθεί η έγκριση από όλους εκείνους στους οποίους οφείλει η ΝΕΛ , δηλαδή οι εργαζόμενοι , το ΝΑΤ , οι προμηθευτές με την προϋπόθεση ότι το πλοίο θα μετακινηθεί λόγω επικινδυνότητας στο λιμάνι της Ελευσίνας εντός των επόμενων πέντε ημερών και δε θα χρησιμοποιηθεί για τίποτε άλλο. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ελισαίος Μαυρατζώτης δήλωσε ότι όλη αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας που πέρασε από πολλές δυσκολίες αλλά κατάφερε να ευοδωθεί. Όσον αφορά την αποζημίωση που πρέπει να δώσει η εταιρία  για τις ζημιές που έχει προκαλέσει στο λιμάνι,  ο κ. Μαυρατζώτης είπε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να πληρωθεί και συμπλήρωσε οτι οι εργασίες του λιμένα στο συγκεκριμένο σημείο που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της πολύμηνης παραμονής του πλοίου , θα επαναδημοπρατηθούν  ώστε να ξεκινήσουν άμεσα. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην  ενέργεια του δήμου να μεθοδεύσει τον πλειστηριασμό που είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση της εταιρίας υπό το φόβο να μην απολέσει τα δικαιώματα της στο πλοίο Μυτιλήνη. «Είναι μια ευτυχής συγκυρία το ότι η απομάκρυνση γίνεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που  η  τουριστική κίνηση αυξάνει αλλά και με το γεγονός ότι την Παρασκευή ξεκινά η γραμμή Καρλόβασι – Σεφερί Χισάρ . Από εδώ και πέρα τα πράγματα θα πάνε καλά χωρίς τον  καθημερινό κίνδυνο της περιβαλλοντικής μόλυνσης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σάμου. «Είναι μια μέρα χαράς και ικανοποίησης αλλά και μια μέρα που πρέπει να μας προβληματίζει» δήλωσε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ  το μέλος της επιτροπής ενεργών πολιτών Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης  καθώς όπως είπε χρειάστηκαν τόσοι μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απομάκρυνσης ενός πλοίου από ένα λιμάνι που εξυπηρετεί όλη την Σάμο.]

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...