Ή …πράσινο ή επί τας…

zoni5.1Ναι, το θέλουμε! Έχετε υποχρέωση να το κάνετε από το άρθρο 12 της οδηγίας SEVESO III. Είναι και επιταγή του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου. Είστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσετε στην Ζώνη πρασίνου «SEVESO» μεταξύ του διυλιστηρίου και του οικισμού.

Μην ξεχνάτε ότι οι διάσπαρτες από το 2007 γεωτρήσεις στο δυτικό μέρος της Νότιας Πυρκάλ δεν έχουν στομώσει ενώ το προστατευτικό φράγμα στην ακτή καθώς και η παράκτια αντλία παραμένουν για να αναχαιτίσουν τις εκροές πετρελαιοειδών (από το 2004!).

Είναι η ελάχιστη επανορθωτική πράξη στην οποία μπορείτε να προβείτε για να ενισχύσετε την ασφάλεια αλλά και να υψώσετε το δυτικό φράγμα πρασίνου που κανένας Δήμαρχος δεν σας ζητά.

Την ασπίδα πρασίνου που έχουν ανάγκη το Μπλόκο, οι Εργατικές, η Ελευσίνα ολόκληρη, η Μαγούλα και η Μάνδρα. Χειροπιαστό έργο κι όχι υστερόβουλες χορηγίες όπου δίνετε εμπροσθοβαρώς 1 για να πάρετε οπισθοβαρώς 100! Δεν θα σας ευχαριστήσουμε αλλά θα σας  αναγνωρίσουμε την πράξη, ακολουθήστε την κοινή λογική.

zoni2.1Αφήστε κατά μέρος τα παιχνίδια για τους «ενδιάμεσους τρίτους» που κομίζουν τάχατες επενδυτικές προτάσεις στην de facto Ζώνη Ασφαλείας! Για μας η νότια ΠΥΡΚΑΛ κι ο ΚΡΟΝΟΣ είναι ό,τι ο χώρος των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας… Ξεπεράστε άμεσα και γρήγορα όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια.  Έχετε ηθική υποχρέωση να απορροφήσετε εργασιακά τους λίγους πλέον εργαζόμενους στην ΠΥΡΚΑΛ η οποία οδηγήθηκε σε μαρασμό κι από την δική σας επιθετική γειτνίαση που δεν της επέτρεψε ούτε έναν απλό εκσυγχρονισμό να πραγματοποιήσει.

Το σημερινό – ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος – δημοσίευμα του Βασίλη Κώτση στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» είναι υπερβολικά λεπτομερειακό για να μην είναι έγκυρο κι αληθινό!

Κανονικά θα έπρεπε να είχε αναταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα στο Θριάσιο.

«Τα ΕΛΠΕ θέλουν την έκταση της Πυρκάλ στην Ελευσίνα: Πρόκειται να δημιουργήσουν νεκρή ζώνη [πρασίνου]  μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού».

Για πρώτη φορά, προχωρήστε!.. Θα επανέλθουμε.

Ιδού το δημοσίευμα ολόκληρο.

 ________________________________________

Τα ΕΛΠΕ θέλουν την έκταση της Πυρκάλ στην Ελευσίνα

Πρόκειται να δημιουργήσουν νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού.

Στο πλαίσιο μείωσης των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν δρομολογηθεί η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Πυρκάλ που βρίσκεται στην Ελευσίνα και η μεταφορά ορισμένων γραμμών παραγωγής σε αυτό του Λαυρίου. Ηδη έχει ολοκληρωθεί το 80% της μετεγκατάστασης και απομένει ένα 20%, το οποίο εκτιμάται ότι θα τελειώσει εντός μηνός.

Και τα δύο εργοστάσια ήταν γομωτήρια της Πυρκάλ με πολλές επικαλύψεις , γι’ αυτό εδώ και καιρό είχε αποφασιστεί η συνένωσή τους, καθώς η ιστορική βιομηχανία εμφανίζει δυσανάλογα έξοδα σε σχέση με έσοδα.

zoni4.1Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση της έκτασης των 350 στρεμμάτων όπου εκτείνεται στην Ελευσίνα το εργοστάσιο της Πυρκάλ από τη διοίκηση της ΕΑΣ, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα μετά τη συνένωση της Πυρκάλ με την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ).

Άμεσα ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της έκτασης είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια , καθώς  το διυλιστήριο της Ελευσίνας γειτνιάζει με την έκταση της Πυρκάλ και η εισηγμένη εταιρεία χρειάζεται το οικόπεδο για να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού.

Οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο εταιρειών είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ορίσει από κοινού ανεξάρτητο εκτιμητή για να αποφανθεί για την αξία της έκτασης.

Νεκρή ζώνη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκταση έχει πολλούς περιορισμούς για δόμηση και μόνο ως χώρος πρασίνου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση , αν τα ΕΛΠΕ αποκτήσουν την έκταση,  ενδεχομένως να αξιοποιήσουν ένα κομμάτι ως πάρκο κα να το δώσουν προς χρήση στην τοπική κοινωνία , αλλά ο  κεντρικός σχεδιασμός είναι η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης.

Η συμφωνία  – αν επιτευχθεί- είναι μια win-win συμφωνία, αφού τα ΕΛΠΕ θα αποκτήσουν την έκταση που επιθυμούν, αλλά και η ΕΑΣ θα ενισχύσει το ταμείο της, το οποίο δυστυχώς είναι άδειο.

zoni3.1Βεβαίως η διοίκηση της ΕΑΣ θα πρέπει να ικανοποιηθεί με το τίμημα για να προχωρήσει η αγοραπωλησία. Επίσης, θα πρέπει, εκ΄τος από την έγκριση του ΔΣ, η σύμβαση να περάσει και από την γενική συνέλευση, δηλαδή το Δημόσιο, αφού βασικός μέτοχος της ΕΑΣ είναι το υπουργείο Οικονομικών και εποπτεύεται και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σχετικά με το τίμημα, ακούγεται ότι θα είναι διψήφιο νούμερο σε εκατομμύρια ευρώ, το οποίο όμως δύσκολα θα ξεπεράσει τα 20 εκ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο οι δύο διοικήσεις  αναζητούν μια νομική φόρμουλα  έτσι ώστε οι περίπου 19 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο της Πυρκάλ στην Ελευσίνα να απορροφηθούν από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ανάσα ρευστότητας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την αγοραπωλησία  – αν αυτή επιτευχθεί – θα έρθουν ως μάννα εξ ουρανού για την ΕΑΣ, η οποία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας . Πρόσφατα οι εργαζόμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαναν κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης , καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Αιτία είναι η αδυναμία έγκαιρης υλοποίησης του business plan που συμφωνήθηκε το 2013 μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , το οποίο προέβλεπε τη μείωση των εργαζομένων σε 500, το κλείσιμο εργοστασίων, την αξιοποίηση των υπολοίπων, κεφαλοποίηση χρεών και χρηματοδότηση με 35 εκατ. Ευρώ  – τα οποία  ήδη κάηκαν – ώστε να εκλείψουν οι ελλειμματικοί ισολογισμοί. Εν τω μεταξύ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εμφανίστηκε και δεύτερος ενδιάμεσος για την έκταση  – με επιχειρηματικά κίνητρα, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του πωλητή- , γεγονός που ενισχύει την ικανότητα της ΕΑΣ.

[ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 5.6.2016]

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...