Δε θα συνηθίσουμε! Δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια! (βίντεο & φωτό)

[vsw id=”lsH9YjDu1zo” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Νέο ρυπαντικό επεισόδιο σήμερα,  Σάββατο 9 Απριλίου, το μεσημέρι,  από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Σε μια επίδειξη …Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τα ΕΛΠΕ απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα,  για δύο και πλέον ώρες,  χιλιάδες κυβικά  απαέρια.

Θόρυβος και έντονη δυσοσμία σε συνδυασμό με τους νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους δημιούργησαν μια απαράδεκτη κατάσταση,  καθώς το πέπλο των …«υδρατμών» ταξίδευε όπου φυσούσε ο άνεμος…  Τα τελευταία ρυπαντικά επεισόδια ( κυρίως του Μαρτίου αλλά και το σημερινό) στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα δεν ήταν τα μεγαλύτερα απ’ όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια!  Όμως, ούτε θα τα συνηθίσουμε,  ούτε θα τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας – ως φυσιολογικά. Δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

DSC00617Πέραν από την τυπική ενημέρωση των εντεταλμένων – αλλά τραγικά ανεπαρκών –  Αρχών, στις 16 Μαρτίου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, έθεσαν δύο κυρίως αιτήματα στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη τον οποίον προσκάλεσαν  – και ανταποκρίθηκε – σε επίσκεψη πεδίου, στην διακεκαυμένη παράλια ζώνη της περιοχής:

Α) Την  σύσταση μιας μόνιμης και διαρκούς ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών που εδρεύουν στο Θριάσιο και την Μεγαρίδα. Όχι μόνο για τον περιβαλλοντικό έλεγχο αλλά και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.  Η  θέσπιση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου με εξουσίες και αρμοδιότητες (αυτοψιών, εισήγησης προστίμων, επιβολής πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων και μέτρων ασφάλειας) αλλά και διαρκούς παρακολούθησης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και των όρων ασφάλειας των διυλιστηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων καυσίμων στο Θριάσιο και στην Μεγαρίδα αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Β) Την θέσπιση της  υποχρέωσης  όλων των ανωτέρω εγκαταστάσεων να δημοσιεύουν σε πραγματικό χρόνο (online) τις εκπομπές τους από όλες τις πιθανές πηγές,  σε ειδική ιστοσελίδα.

Είναι τα ελάχιστα που μπορεί να κάνει η πολιτεία  – και μάλιστα  χωρίς κόστος – που με τις διαχρονικές επιλογές της  δημιούργησε μη βιώσιμες και ανεκτές καταστάσεις στην περιοχή.  Πολιτική βούληση χρειάζεται. Και τόλμη!  Αναμένουμε αποφάσεις και πρακτικά αποτελέσματα.

Σχετικά chris

Αφήστε απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν εμφανίζεται δημόσια

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...