Γιατί να καταστραφεί το πράσινο του Καλυμπακίου; (video)

[vsw id=”mkjf1evp3WM” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το ανατολικό άκρο του οικιστικού ιστού της Ελευσίνας. Πρόκειται για την περιοχή δυτικά της εκβολής του Σαρανταπόταμου, που πρόκειται να ενταχθεί στο σχέδιο με χρήση ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ, καθώς και του υφιστάμενου Οικισμού του Καλυμπακίου (αναθεώρηση – επέκταση του σχεδίου).

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2014, επί προηγούμενης Κυβέρνησης, το αρμόδιο κεντρικό γνωμοδοτικό προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος όργανο, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, είχε υιοθετήσει όλες τις παράλογες απαιτήσεις της εταιρείας «Χαλυβουργική» ανατρέποντας τον χαρακτήρα του ως ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ ειδικού σκοπού, προοριζόμενου για την μετεγκατάσταση σε αυτό των μικρών οχλουσών μονάδων που ήταν διάσπαρτες μέσα στον οικιστικό ιστό της Ελευσίνας (ΣτΕ 2258/2014).

DSCN0884Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ πρότεινε μεταξύ άλλων θηριώδη οικοδομικά τετράγωνα κομμένα και ραμμένα στις επιδιώξεις της εταιρείας, βιομηχανικές χρήσεις μέσης όχλησης, γιγάντιες αποθήκες, αποκλεισμό της πρόσβασης στο θαλάσσιο μέτωπο, ασφυκτικό εναγκαλισμό της παρόχθιας ζώνης του Σαρανταπόταμου και καμία προστασία του υφιστάμενου πρασίνου. Απαράδεκτη ήταν και η συγχώνευση, στην ίδια πολεοδομική μελέτη του Δήμου, του υφιστάμενου Οικισμού με το ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ!

Το νέο ΚΕΣΥΠΟΘΑ σε συνεδρίασή του 11/12/2015 δεν κατέληξε σε απόφαση για το θέμα. Αντιπροσωπεία κατοίκων αλλά και η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS παρενέβησαν στην συνεδρίαση ζητώντας την αυτοτελή προώθηση της πολεοδομικής μελέτης για την περιοχή κατοικίας  ώστε να απελευθερωθούν από την άτυπη ομηρία τους οι κάτοικοι.

Η ΕCOELEUSIS επέμεινε ιδιαίτερα και στην επανεξέταση και αναμόρφωση της πολεοδομικής μελέτης για το ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ έτσι ώστε να εκπληρώνεται το πνεύμα και το γράμμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για μετεγκαταστάσεις από τον οικιστικό ιστό της πόλης στο ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ επαγγελματικών δραστηριοτήτων (συνεργείων, βαφείων κ.α), για να ελευθερωθεί το παράκτιο μέτωπο από δραστηριότητες και για να προστατευθεί το υφιστάμενο πράσινο. Κραυγαλέο παράδειγμα: όλος ο κατάφυτος χώρος δυτικά – και σε άμεση γειτνίαση – με την εκβολή του Σαρανταπόταμου, που απολήγει στο ήδη διαμορφωμένο δέλτα, κόβεται σε οικοδομικά τετράγωνα για να υλοποιηθεί σκανδαλώδης άδεια που χορηγήθηκε το 2005 από την Πολεοδομία στην «Χαλυβουργική».

ekvoli2Η «Χαλυβουργική», το 2005, στον νεκρό χρονικό διάστημα μεταξύ της έγκρισης του ΓΠΣ και της έκδοσης αναστολής, και με σκοπό να αποφύγει την εισφορά σε γη, εξέδωσε οικοδομική άδεια για την ανέγερση 5 ισόγειων αποθηκών χάλυβα 19.000 τ.μ σε οικόπεδο 53 στρ. μέσα στο υφιστάμενο πράσινο! Ολόκληρη η κατάφυτη έκταση καταστρέφεται αφού τεμαχίζεται σε οικοδομικά τετράγωνα! Μάλιστα, το έργο εμφανίστηκε ως «συνοδό» της βιομηχανικής της εγκατάστασης της εταιρείας, η οποία όμως βρίσκεται σε άλλη πολεοδομική ενότητα! 10 χρόνια μετά το έργο δεν έχει υλοποιηθεί, ωστόσο η νομιμότητα της άδειας θα κριθεί προσεχώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, σε νεότερη συνεδρίασή του, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ θα λάβει τις οριστικές γνωμοδοτικές προς τον Υπουργό αποφάσεις, οι οποίες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί θα αποτελέσουν δείγμα γραφής του τρόπου αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων του Θριάσιου από την νέα Κυβέρνηση.

Ολόκληρη η ΕΝΣΤΑΣΗ που υπέβαλε η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS  ΕΔΩ

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...