Περπατάμε για το κλίμα

climate-march-2015-CΣτις 29 Νοέμβρη, ζητάμε από τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση για το κλίμα. Μια μέρα πριν την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης COP 21, οργανώνονται ειρηνικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Avaaz και την Greenpeace και σε περιμένουμε, αυτή την Κυριακή, στις 12μμ έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης σε έναν ειρηνικό περίπατο για το κλίμα.
Στο Παρίσι, όπου γίνεται η διάσκεψη, έχουν απαγορευτεί οι δημόσιες διαδηλώσεις λόγω των πρόσφατων τραγικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Ένας λόγος παραπάνω να φωνάξουμε σε κάθε άλλη γωνιά του πλανήτη για το κλίμα, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα για την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία απέναντι σε μια παγκόσμια απειλή.
Σε όλο το διάστημα της διάσκεψης, στο www.wwf.gr/cop21 θα βρεις ενημερώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις.
Σε περιμένουμε στην εκδήλωση και είμαστε στη διάθεσή σου στο [email protected] για οποιαδήποτε σκέψη θέλεις να μοιραστείς μαζί μας στο μεταξύ.
——————————–
Το μεγάλο στοίχημα για τον πλανήτη
Σε εννιά μέρες, εκπρόσωποι από 196 χώρες συναντιούνται στο Παρίσι για να συμφωνήσουν σε μέτρα που θα αποτρέψουν την αλλαγή του κλίματος προτού γίνει ακατάλληλο για τη ζωή μας. Το διακύβευμα δεν είναι τίποτε λιγότερο από το μέλλον του πλανήτη!
Πόσο μας αφορά στην Ελλάδα;
Συχνά ξεχνάμε πόσο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή μας: το φαγητό μας, τις εκδρομές μας, μέχρι και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Το ζήτημα για μας είναι: θέλουμε να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας; Θέλουμε μια βιώσιμη Ελλάδα για τα παιδιά μας;
Γκρεμίζουμε τους μύθους
Αν ναι, θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε το μυαλό μας από ορισμένους επικίνδυνους μύθους. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εισακουστεί η λογική και η επιστήμη, κι όχι κάποιες θεωρίες συγκεκριμένων κύκλων της βιομηχανίας που ενώ ακούγονται ανακουφιστικές, μας οδηγούν σε μια επικίνδυνη αδράνεια.
Οι μικροί και οι μεγάλοι
Στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα ως τώρα, πολλές μικρότερες χώρες προφασίζονταν αδυναμία: «Είμαι πολύ μικρή, ας κάνουν το πρώτο βήμα οι μεγάλοι». Ενώ, με τη σειρά τους, οι μεγάλοι έλεγαν «Και γιατί εγώ (Αμερική, Κίνα, Ευρώπη) να κάνω το πρώτο βήμα και να υποστώ το κόστος απέναντι στους ανταγωνιστές μου;» Όμως ευτυχώς, τελευταία στο δρόμο για το Παρίσι τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Τι ζητάμε από την Ελλάδα;
Από την Ελλάδα περιμένουμε να επιδείξει θαρραλέες δεσμεύσεις, κι όχι να κρυφτεί πίσω από τους μικρούς και τους μεγάλους. Πάνω απ’όλα, ζητάμε να ξεπεράσει τη μυωπία που την κάνει να αγνοεί τη σύνδεση μεταξύ λιγνίτη και αλλαγής του κλίματος. Άλλωστε, 35% των αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας προέρχονται από την εμμονή μας στο κάρβουνο, 2 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!
Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν έχει αναλάβει ως τώρα το μερίδιο που της αναλογεί στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ελπίζουμε ότι θα παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η δική μας χώρα;

[Πηγή WWF Hellas]

• Για περισσότερες πληροφορίες και νέα για τη Διάσκεψη του Παρισιού επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του Avaaz, της Greenpeace και του WWF Ελλάς.

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...