Αντιπεριφέρεια για την ρύπανση των ΕΛΠΕ: κανένα πρόβλημα!

Ύστερα από καταγγελία μας προς όλες τις αρμόδιες αρχές για τα δύο (24 & 28/7/2015) μεγάλα ρυπαντικά επεισόδια στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ζήτησαν από το αρμόδιο Τμήμα Ελέγχου της Αντιπεριφέρειας Δυτ. Αττικής να εξετάσει τα καταγγελλόμενα και να ενημερώσει τόσο τους καταγγέλλοντες όσο και τους Επιθεωρητές.

29.07.2015-06.46-Σε απαντητική του επιστολή (17/9/2015) προς την ΕCOELEUSIS το αρμόδιο τμήμα της Αντιπεριφέρειας παραθέτει αλληλογραφία του με την ίδια την εταιρεία για το θέμα αναμεταδίδοντας αυτούσιες τις καθησυχαστικές απόψεις των ΕΛΠΕ. Επιπλέον, επικαλούμενο την αντιπαραβολή των μετρήσεων του ίδιου του διυλιστηρίου αλλά και του Δημοτικού Σταθμού που εδρεύει πλησίον του Δημαρχείου Ελευσίνας προβαίνει στην παρακάτω διαπίστωση- κρίση:
«Από την αντιπαραβολή και την εξέταση των μετρήσεων των ΕΛΠΕ και του Δήμου Ελευσίνας δεν προέκυψαν υπερβάσεις. Στις μετρήσεις του Δημοτικού Σταθμού παρατηρήθηκαν μόνο ελαφρά αυξημένες τιμές ως προς τα PM 10 (κυρίως σωματίδια σκόνης) κατά τις μεσημεριανές – απογευματινές και απογευματινές – βραδινές ώρες των ημερών 24 και 28/7 αντίστοιχα. Επίσης δεν καταγράφηκαν υπερβάσεις στις οριακές εκπομπές των καπνοδόχων των υφιστάμενων μονάδων με βάση τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην υπηρεσία μας».

Ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία η εν λόγω υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας οδηγήθηκε σε όμοια διαπίστωση-κρίση για το ρυπαντικό επεισόδιο της 29ης/3/2015 (απαντητική επιστολή της προς την ΕCOELEUSIS στις 3/4/2015). Μάλιστα, όσο γίνεται διακριτικά, μας εγκαλεί κιόλας επισημαίνοντας επί λέξει ότι η υπηρεσία: «επιλαμβάνεται δε … σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ρύπανση ή εντοπιστούν παρεκκλίσεις από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργία ς του διυλιστηρίου» αφού κατά την υπηρεσία δεν διαπιστώθηκε ρύπανση!

Με δεδομένο ότι οι ελαφρά αυξημένες τιμές σωματιδίων σκόνης δεν αποδίδονται στην λειτουργία του διυλιστηρίου η αξιολογική κρίση του αρμόδιου τμήματος της Αντιπεριφέρειας, έτσι όπως αυτή παρατίθεται στα δύο ανωτέρω έγγραφα, είναι πως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ρύπανσης από την λειτουργία του διυλιστηρίου. Γι’ αυτό και η υπηρεσία δεν προαναγγέλλει περαιτέρω ενέργειες για το θέμα. Μπορεί μάλιστα η εταιρεία να επικαλεστεί τα ανωτέρω έγγραφα ενώπιον οποιασδήποτε υπερκείμενης διοικητικής ή δικαστικής αρχής ήθελε ασχοληθεί με το θέμα!

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία φορά που η αρμόδια υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας Δυτ. Αττικής προέβη σε αυτοψία στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες παραβάσεις και επιβλήθηκε πρόστιμο (15/7/2013). Αντίστοιχη αυτοψία είχε πραγματοποιηθεί και στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου με ευρήματα που οδήγησαν σε επιβολή προστίμου. Επιπλέον, στον ένα και μοναδικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στο διυλιστήριο τα τελευταία 8 χρόνια οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν συγκεκριμένες παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων που επέσυραν πρόστιμο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, φέτος τον Μάϊο, ύψους 255.400€.

DSCN1441Η υποστελέχωση της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας Δυτ. Αττικής είναι βασική αιτία για την έλλειψη ιδίας γνώμης για τα ρυπαντικά γεγονότα του διυλιστηρίου της Ελευσίνας αλλά και του Ασπροπύργου. Σε κανένα από τα δεκάδες ρυπαντικά επεισόδια του νέου διυλιστηρίου στην Ελευσίνα, μετά την σκανδαλώδη επέκτασή του, δεν υπήρξε ως αυτόπτης μάρτυς ή ενήργησε αυτεπαγγέλτως χωρίς να παρεμβληθεί καταγγελία. Ουδέποτε βεβαίωσε ρυπαντικό επεισόδιο ή περιστατικό οσμών! Ουδέποτε έθεσε θέμα αναθεώρησης των περιβαλλοντικών όρων. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος γίνεται δι’ αλληλογραφίας και η υπηρεσία αναμεταδίδει το σενάριο της εταιρίας με τρόπο που δείχνει να το υιοθετεί κιόλας… Η συσχέτιση των μετρήσεων του Δημοτικού Σταθμού με τις αντίστοιχες των σταθμών του διυλιστηρίου προκαλούν θυμηδία. Υπό άλλο δημοτικό καθεστώς ο Δήμος Ελευσίνας θα εκδήλωνε τουλάχιστον την δυσαρέσκειά του…

DSCN0802Μπροστά στην αυταπόδεικτη αδυναμία επιτέλεσης του ελεγκτικού της ρόλου στον τομέα του περιβάλλοντος η Αντιπεριφέρεια, δια του πολιτικού προϊσταμένου της, θα έπρεπε να σηκώσει παντιέρα για την στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας της με επαρκή κατηρτισμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή κι έως τότε να απέχει από την άσκηση της σημαντικής αυτής αρμοδιότητας. Πλέον η πολιτική ευθύνη για τα ατοπήματα των υπηρεσιών της είναι όλη δική της. Η ζώσα πραγματικότητα των κατοίκων της Ελευσίνας, των Εργατικών Κατοικιών της Μάνδρας, ακόμα και της Μαγούλας, βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τον εφησυχασμό, την απραγία, κι εν τέλει την αποσιώπηση…
Παραδίδουμε στην κρίση της κοινή γνώμης του Θριασίου τις οπτικές μαρτυρίες αυτών των επεισοδίων ρύπανσης καθώς και τα προαναφερόμενα έγγραφα της Αντιπεριφέρειας.

Δείτε ΕΔΩ τα επεισόδια της 24ης και 27ης Ιουλίου και διαβάστε ΕΔΩ την απάντηση της Αντιπεριφέρειας.

Δείτε ΕΔΩ το επεισόδιο της 29ης Μαρτίου και διαβάστε ΕΔΩ την απάντηση της Αντιπεριφέρειας.

[Ενημέρωση άρθρου 2.11.2015 ]
Mε τίτλο «ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ», ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook τα παρακάτω:
«Η οικολογική κίνηση Ecoeleusis έχει ως τίτλο σχετικού άρθρου το εξής:
Αντιπεριφέρεια για την ρύπανση των ΕΛ-ΠΕ: κανένα πρόβλημα!-
Παρότι ΔΕΝ επιθυμούμε ΑΣΚΟΠΕΣ αντιπαραθέσεις, ούτε να δώσουμε καμία συνέχεια, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι:
Το σχετικό άρθρο γράφτηκε σε μια περίοδο που η Αντιπεριφέρεια:
1- Διακινεί 20.000 ενημερωτικά φυλλάδια, με περιεχόμενο την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση ατυχήματος τύπου seveso.
2- Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας έκανε σύσκεψη των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου από την Αντιπεριφέρεια αναλύθηκε το περιεχόμενο του σχετικού φυλλαδίου.
3- Επικαιροποιούνται τα ξεχασμένα από την δεκαετία του 2000 ΣΑΤΑΜΕ, με πρόβλεψη του χρόνου τέτοια εποχή να γίνουν και ασκήσεις πληθυσμού.»

Ecoeleusis: Yπενθυμίζουμε στον φίλο Αντιπεριφερειάρχη ότι το άρθρο της ιστοσελίδας www.ecoeleusis.org, τον τίτλο του οποίου μνημονεύει, δεν ασκεί κριτική στην Αντιπεριφέρεια για την διανομή 20.000 ενημερωτικών φυλλαδίων με αόριστες και γενικόλογες οδηγίες πολιτικής προστασίας προς τον πληθυσμό, ούτε για τις δραστηριότητες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ούτε, τέλος, για την επικαιροποίηση των Εξωτερικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) των 25 μονάδων SEVESO του Θριάσιου και της Μεγαρίδας, που φιλοδοξεί, μάλιστα, να συνταχθούν και να εγκριθούν κιόλας μέσα στον επόμενο χρόνο…
Για άλλα μιλούσαμε: για τα ρυπαντικά επεισόδια του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, για τα οποία η αρμόδια για τον έλεγχο υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας έκρινε ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα! Υπεκφεύγει κι αλλάζει θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης και για την …ταμπακιέρα ουδέν!

Σχετικά chris

Αφήστε απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν εμφανίζεται δημόσια

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...