Ανατροπή του πολεοδομικού σχεδιασμού στο Καλυμπάκι με ωμή παρέμβαση της Χαλυβουργικής

12Ασκώντας όλη την πολιτικοοικονομική της ισχύ κι επιρροή η Χαλυβουργική ανατρέπει, σε βάρος της πόλης, τον πολεοδομικό σχεδιασμό του «ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση» του Καλυμπακίου, έτσι όπως αυτός έχει αποτυπωθεί σε σωρεία αποφάσεων του Δημ. Συμβουλίου της Ελευσίνας, τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαπενταετία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και Αμβισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ύστερα από εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ικανοποίησε σχεδόν όλα τα αιτήματα της Χαλυβουργικής. Επέτρεψε την εγκατάσταση βιομηχανιών μέσης όχλησης καθώς και αποθηκών δίπλα στον οικισμό, ενοποίησε οικοδομικά τετράγωνα (καταργώντας δρόμους) της πολεοδομικής μελέτης αφήνοντας σχεδόν άθικτες τις ιδιοκτησίες της Χαλυβουργικής, κατάργησε τους προτεινόμενους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου στα παραλιακά οικοδομικά τετράγωνα κ.α

Υπενθυμίζεται ότι η προτεινόμενη Πολεοδομική Μελέτη, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της πόλης, προόριζε την έκταση, αφενός για εξυγίανση κι αφετέρου για την μετεγκατάσταση των χαμηλής όχλησης επαγγελματικών – βιοτεχνικών δραστηριοτήτων από το οικιστικό ιστό της πόλης αποκλείοντας την εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών μέσης όχλησης καθώς και αποθηκών. Μάλιστα για τη λίστα των επιθυμητών δραστηριοτήτων είχε συμφωνήσει η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία όμως στην συνέχεια υπαναχώρησε!

Έτσι, αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση του Δήμου, των κατοίκων αλλά και των επαγγελματικών φορέων της περιοχής, η ευρύτερη περιοχή, 570 στρεμμάτων του Καλυμπακίου (που εκτείνεται δυτικά του Σαρανταπόταμου, ανατολικά της οδού Ωκεανίδων και περιβάλλει τον ομώνυμο οικισμό 69 στρεμμάτων) θα γίνει υποδοχέας βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσης όχλησης και αποθηκών. Με την απόφαση αυτή πάει περίπατο η εξυγίανση της περιοχής κι ο οικισμός του Καλυμπακίου οδηγείται σε αβίωτες καταστάσεις.

Ήδη, η Χαλυβουργική κραδαίνοντας στα χέρια μία οικοδομική άδεια (αρ. 569/2005), που εκδόθηκε πριν 10 χρόνια από την Πολεοδομία, την αλήστου μνήμης εποχή Αρκουδάρη, αξιώνει το δικαίωμα εγκατάστασης 5 νέων ισόγειων αποθηκών χάλυβα 19.000 τ.μ σε οικόπεδο 53 στρ! Με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, τα 2 οικοδομικά τετράγωνα που καταλάμβαναν τον χώρο ενοποιήθηκαν! Μάλιστα το έργο εμφανίζεται ως «συνοδό έργο» της βιομηχανικής της εγκατάστασης, η οποία όμως βρίσκεται σε άλλη πολεοδομική ενότητα! (Επιχείρησε το 2005 να αποφύγει την εισφορά σε γη κατοχυρώνοντας με οικοδομική άδεια μεγάλο μέρος των εδαφικών της εκτάσεων δυτικά του Σαρανταπόταμου. Η νομιμότητα της άδειας θα κριθεί προσεχώς στο ΣτΕ).

1Η Χαλυβουργική με αλαζονική νοοτροπία περιφρόνησε τις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου και υπέβαλε τα αιτήματά της απευθείας στο ΥΠΕΚΑ. Ξέροντας να μιλά άλλη γλώσσα με τους κυβερνώντες, απαίτησε:
Να επιτραπεί η χρήση βιομηχανίας μέσης όχλησης (το αίτημα έγινε δεκτό).
• Να επιτραπεί η εγκατάσταση αποθηκών (το αίτημα έγινε δεκτό).
• Να ενοποιηθούν οικοδομικά τετράγωνα με την κατάργηση δρόμων της πολεοδομικής μελέτης αφήνοντας όσο γίνεται πιο αλώβητη την ιδιοκτησία της (το αίτημα έγινε δεκτό).
• Να καταργηθούν οι κοινόχρηστοι χώρο πρασίνου και οι ζώνες περιπάτου στην παραλιακή ζώνη και να αντικατασταθούν με κοινόχρηστους χώρους για την εξυπηρέτηση της στάθμευσης και της μετακίνησης εμπορευμάτων (το αίτημα έγινε δεκτό)
• Να βαφτιστούν υποτυπώδεις έξοδοι στην θάλασσα ως λιμενικές εγκαταστάσεις, αντίθετα με τις προβλέψεις του ΓΠΣ, προοιωνίζοντας έτσι μελλοντικές βλέψεις της Χαλυβουργικής για νέες λιμενικές υποδομές δυτικά του Σαρανταπόταμου.

Η ωμή παρέμβαση της Χαλυβουργικής φαίνεται και από τα λοιπά αιτήματά της που δεν έγιναν αποδεκτά (το ΚΕΣΥΠΟΘΑ κράτησε τα προσχήματα) μέσω των οποίων ζήτησε την ιδιωτική πολεοδόμηση της περιοχής και την πλήρη απόρριψη της Πολεοδομικής Μελέτης:
• Να καταργηθεί η προτεινόμενη από την μελέτη οδική αρτηρία που διέρχεται μέσα από το ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ και όλη η κίνηση των βαρέων οχημάτων να διοχετευτεί στην οδό Ωκεανίδων!
• Να καταργηθεί η προτεινόμενη από την μελέτη παράπλευρη οδός μαζί με τους δύο ισόπεδους κόμβους στην συμβολή με την Ωκεανίδων και με την νέα οδική αρτηρία!
• Να θεσπιστεί μέσος συντελεστής δόμησης 1,6 αντί για 1,2!

34Ένα μήνα μετά την επίσημη ενημέρωσή της η Δημοτική Αρχή δεν έχει δημοσιοποιήσει καμία δυσαρέσκεια ή διαμαρτυρία και δεν έχει προβεί σε καμία ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων. Μάλιστα ήταν έτοιμη να προχωρήσει – αθόρυβα και σιωπηρά – την όλη διαδικασία στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της χρονιάς που πέρασε! Ύστερα από παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών ECOELEUSIS αναβλήθηκε η λήψη απόφασης, χωρίς όμως να συνοδευτεί από την ανάληψη ούτε καν μιας πολιτικής πρωτοβουλίας που θα αξιοποιεί την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Δεν έχει, άραγε, συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος ή μήπως προσκολλημένη στο δόγμα του υπέρτερου και ανίκητου αντίπαλου δέχεται καρτερικά τα πάντα χωρίς να αντιδρά;

Οι κάτοικοι του οικισμού του Καλυμπακίου αξίζουν να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, η πόλη αξίζει να έχει πολεοδομημένη γη για τις αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την ζωή της επαγγελματικές δραστηριότητες. Όχι διάσπαρτες εδώ κι εκεί, αλλά σε ένα οργανωμένο χώρο. Η υστερόβουλος μεγαλοοφειλέτρια του Δήμου, η Χαλυβουργική, ας κάνει κουμάντο στα του οίκου της. Αρκετά πήρε από την πόλη που την φιλοξενεί… Κάποιος πρέπει να τις θυμίσει το χρέος της! Η Δημοτική Αρχή, μάλλον δεν μπορεί…

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...