Οι αρχές απαντούν για τα καταγγελλόμενα

2011 05 22 1185nΈνα περίπου μήνα μετά την έγγραφη κοινοποίηση προς 12 αρμόδιες  και εμπλεκόμενες αρχές της σοβαρότατης καταγγελίας εργαζόμενου των ΕΛΠΕ που αφορούσε σε θέματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα παραλάβαμε απαντήσεις από 2 μόνο αρχές: Την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας.  Διαβάστε ΕΔΩ για την καταγγελία του εργαζόμενου. Διαβάστε ολόκληρες τις απαντήσεις της ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (ΕΔΩ) και της ΕΥΕΠ (ΕΔΩ).

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: Όλα καλά…

Σε απάντηση της η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ δηλώνει αρμόδια μόνο για ένα από τα στοιχεία της καταγγελίας και αναρμόδια για τα υπόλοιπα, ενώ κατά τον έλεγχό της διαπίστωσε ότι όλα ήταν καλά!   Πιο συγκεκριμένα ο εργαζόμενος είχε καταγγείλει προς το ECOELEUSIS ότι :

«Τα κανονάκια των προβλητών που τοποθετήθηκαν υπολειτουργούν (δεν υπάρχει Foam  στις δεξαμενές σε περίπτωση συμβάντος) ενώ στη προβλήτα Νο 2 δεν έχουν τοποθετηθεί και υπάρχει ένα ρυμουλκό επιφυλακής για το οποίο σε περίπτωση συμβάντος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.»

Επί του θέματος η  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ μας ενημερώνει για τα εξής:

«Από την αυτοψία που πραγματοποίησαν Αξιωματικοί της Υπηρεσίας μας την 20-03-2014 διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

α. Υπήρχε επάρκεια αφρογόνου υλικού σε όλες τις προβλεπόμενες από την μελέτη δεξαμενές  και τα κανόνια νερούαφρού των προβλητών τα οποία δοκιμάστηκαν, λειτούργησαν σωστά.

β. Επίσης δοκιμάστηκε το σύστημα ψύξης της σφαιρικής δεξαμενής υγραερίου που βρίσκεται  πλησίον των προβλητών και λειτούργησε σωστά.

γ. Στην εγκατάσταση ήταν ελλιμενισμένα δύο (2) ρυμουλκά σκάφη εφοδιασμένα με κανόνια νερούαφρού, τα οποία δοκιμάστηκαν και αυτά και λειτούργησαν σωστά. Στο καθένα απαυτά υπήρχε πληρωμένη δεξαμενή αφρογόνου 6κ.μ.

δ. Από μακροσκοπικό έλεγχο των σωληνώσεων του δικτύου πυρόσβεσης διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εμφανείς διαβρώσεις, ούτε διαρροές.»

Σχετικά με τα ανωτέρω έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Χαιρόμαστε που η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ πραγματοποίησε ΑΥΤΟΨΙΑ για την διαπίστωση των καταγγελλομένων -έστω και 20 ημέρες μετά- από την ειδοποίησή της από την ECOELEUSIS. To χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ήταν υπεραρκετό για την πλήρωση από τα ΕΛΠΕ  με αφρό όλων των δεξαμενών και για την τοποθέτηση 2 «κανονιών» νερού στην προβλήτα No 2!  Χαιρόμαστε επίσης που κατά την ημέρα της αυτοψίας 2 ρυμουλκά – και όχι 1- ήταν σε επιφυλακή και ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και στην νέα αυτεπάγγελτη – και απροειδοποίητη την επόμενη φορά- αυτοψία της Πυροσβεστικής.  Αξίζουν συγχαρητήρια στον εργαζόμενο που με την εύστοχη καταγγελία του κατόρθωσε να ενισχύσει την ασφάλεια της εγκατάστασης, ελπίζουμε, όχι προσωρινά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η απάντηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι γραπτή και ως γνωστόν «τα γραπτά μένουν».  Αχρείαστα να ΄ναι…

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος : ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη…

fotoΣτην απάντησή  η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) με έγγραφό της  ( α.π  656/ 12.03.2014) αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «…σας υπενθυμίζουμε ότι ο έλεγχος της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 9 του Ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α72001). Σε περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, η ΕΥΕΠ θα συντάξει Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης την οποία θα αποστείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και θα εισηγηθεί την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμου).»

Είναι προφανές ότι η ΕΥΕΠ δεν πραγματοποίησε νέα αυτοψία για την διαπίστωση ή μη των καταγγελλομένων! Ο δε αναφερόμενος έλεγχος είναι προγενέστερος (10-12-2013) της καταγγελίας! Η στερεοτυπική  απάντηση της ΕΥΕΠ δε μας κάνει αισιόδοξους πως η υπηρεσία μπορεί  διακριβώσει την αλήθεια των καταγγελλομένων.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις και των υπολοίπων 10 αρχών.

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...