Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν την διακοπή λειτουργίας του FLEXICOKER στην Ελευσίνα!

Pyrkagia 1Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας για την διακοπή λειτουργίας της μονάδας 32   (Flexicoker). Τα ΕΛΠΕ μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, την παραγγελία εισαγγελικής έρευνας, προφανώς φοβούμενα την εξέλιξή της, τον κίνδυνο να γνωστοποιηθούν ευρύτερα και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους και, φυσικά, το αίτημα της ΕCOELEUSIS  για τη  διενέργεια έκτακτης επιθεώρησης (SEVESO II) έδωσαν αργά το βράδυ χθες, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ολοσέλιδη (πληρωμένη) καταχώριση στον Τύπο απολογούμενα για το περιστατικό και ανήγγειλαν νέα διακοπή λειτουργίας της «στρατηγικής σημασίας» μονάδας.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ως δια μαγείας, το διαδίκτυο κατακλύστηκε από τους τίτλους που επιθυμούσαν τα ΕΛΠΕ: «Κανένας κίνδυνος από την παραμόρφωση του αντιδραστήρα»! Με την μακροσκελή καταχώρηση επιχειρείται ανεπιτυχώς η αιτιολόγηση του κλεισίματος …«για απολύτως προληπτικούς λόγους» καθώς η εταιρεία «έλαβε υπ’ όψη την ευαισθησία που ευλόγως υπάρχει στην κοινή γνώμη, στην τοπική κοινωνία και στην Ελληνική Πολιτεία για ανάλογα περιστατικά…». Υπενθυμίζεται ότι μόλις έξι ημέρες πριν, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η εταιρεία χαρακτήριζε το πρόβλημα της παραμόρφωσης του αντιδραστήρα της μονάδας «ως κοινό τεχνικό πρόβλημα» στο οποίο δόθηκε «δυσανάλογη έκταση και βαρύτητα …δημιουργώντας αίσθηση ανησυχίας στους πολίτες των όμορων περιοχών με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων»!

Έκθετη η διοίκηση του διυλιστηρίου καλείται μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ομολογήσει την πραγματικότητα. Μέσα στους 16 μήνες λειτουργίας της η «Στρατηγικού χαρακτήρα» μονάδα 32,  Θερμικής Πυρόλυσης (Flexicoker), του Διυλιστηρίου της Ελευσίνας, διακόπτει για δεύτερη φορά την λειτουργία της λόγω βλαβών που θέτουν σε κίνδυνο είτε αυτή καθεαυτή την παραγωγική διαδικασία είτε την ασφάλεια της εγκατάστασης προκαλώντας στον Όμιλο των ΕΛΠΕ σημαντική οικονομική ζημιά. Όλοι γνώριζαν τις συνεχείς «πτώσεις»  της μονάδας με τα συνεπακόλουθα ρυπαντικά επεισόδια, τα περιστατικά φωτιάς και τα ατυχήματα,  όλοι γνώριζαν ότι ήταν θέμα χρόνου η επόμενη διακοπή λειτουργίας. Ωστόσο η εταιρεία παρέβλεπε το γεγονός. Η ψευδεπίγραφη «πράσινη και ασφαλής επένδυση» των ΕΛΠΕ περνάει δύσκολες ώρες. Το ίδιο και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ.

_______________________________

Ολόκληρη η  πληρωμένη καταχώρηση  των ΕΛΠΕ που διανεμήθηκε στον Τύπο αργά το βράδυ είναι η εξής:

IMG_9945 copy31«Τις τελευταίες ημέρες, ένα περιστατικό που συνέβη στον αεριοποιητή του Διυλιστηρίου των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ στην Ελευσίνα έλαβε δημοσιότητα δυσανάλογη των πραγματικών του διαστάσεων τόσο από τεχνικής άποψης όσο και από πλευράς ασφαλείας του διυλιστηρίου και των εργαζομένων σε αυτό. Για την ενημέρωση του κοινού, η Εταιρεία παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία:

Στις 20/1/2014 παρουσιάστηκε μικρή παραμόρφωση στο κέλυφος του αεριοποιητή 32-R-003 της Μονάδας Θερμικής Πυρόλυσης (Flexicoker) του Διυλιστηρίου Ελευσίνας, σε ποσοστό περίπου 1% της διαμέτρου του δοχείου. Η παραμόρφωση αυτή οφείλεται σε λεπτές ρωγματώσεις της εσωτερικής πυρίμαχης επένδυσης, η οποία προστατεύει το χαλύβδινο κέλυφος του δοχείου από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρόμοια περιστατικά είναι συνηθισμένα σε εξοπλισμό με εσωτερική πυρίμαχη επένδυση. Το προσωπικό μας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και διαθέτει τις τεχνικές γνώσεις και την εμπειρία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Η εν λόγω παραμόρφωση έγινε αμέσως αντιληπτή από τους λειτουργούντες την Μονάδα, έλαβε χώρα αξιολόγηση του περιστατικού και εφαρμόσθηκαν οι προβλεπόμενες τεχνικές αντιμετώπισής του. Παράλληλα, εφαρμόσθηκε πρόγραμμα συνεχούς παρακολούθησης των θερμοκρασιών της περιοχής σε 24ωρη βάση, με την εγκατάσταση τοπικών θερμοστοιχείων και χρήση θερμοκαμερών, ενώ έχει προβλεφθεί η άμεση διακοπή της λειτουργίας του αεριοποιητή σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί. Επί πλέον, πραγματοποιήθηκαν άμεσα όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή των ιδιοτήτων του μετάλλου στην περιοχή της παραμόρφωσης, οι οποίες έδειξαν ότι δεν υφίσταται καμία βλάβη του υλικού και ότι το δοχείο λειτουργεί εντός των ορίων σχεδιασμού του και όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες διεθνείς κώδικες. Οι μετρήσεις αυτές επαναλαμβάνονται σε τακτικότατα χρονικά διαστήματα.

Το Διυλιστήριο ζήτησε επίσης την υποστήριξη του παρόχου τεχνολογίας, ο οποίος  σχεδίασε την Μονάδα και με παρουσία τεχνικών του ελέγχθηκαν τόσο το δοχείο όσο και τα μέτρα αντιμετώπισης του συμβάντος. Κατά τον έλεγχο επιβεβαιώθηκε η ορθότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, τα οποία είναι αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία στα διυλιστήριά της ανά τον κόσμο. Περαιτέρω, έχουν ζητηθεί από τον παραπάνω πάροχο αλλά και από τον κατασκευαστή του δοχείου λεπτομερείς μελέτες για την ανάλυση των αιτίων του συμβάντος και τη διαδικασία αποκατάστασης.

Τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το περιστατικό αυτό δεν δημιουργεί κανέναν απολύτως κίνδυνο, ούτε για τους εργαζομένους στο Διυλιστήριο ούτε για τους κατοίκους των όμορων περιοχών.

Η Εταιρεία ωστόσο λαμβάνοντας αφ’ ενός μεν υπ’ όψη την ευαισθησία που ευλόγως υπάρχει στην κοινή γνώμη, στην τοπική κοινωνία και στην Ελληνική Πολιτεία για ανάλογα περιστατικά και αφ’ ετέρου τη σταθερή και αταλάντευτη θέση της για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια της λειτουργίας των εγκαταστάσεών της έχει, για απολύτως προληπτικούς λόγους, ήδη ολοκληρώσει τον προγραμματισμό της και έχει προχωρήσει στην προετοιμασία όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την οργάνωση του σταματήματος της Μονάδας, η οποία θα οδηγήσει και στην οριστική επίλυση του ζητήματος με την επισκευή του κελύφους και της πυρίμαχης επένδυσης του αεριοποιητή.

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συνεργάστηκαν από την αρχή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις τοπικές Αρχές, παρέχοντας άμεση, πλήρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση».

Σχετικά chris

Αφήστε απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν εμφανίζεται δημόσια

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

x

Δείτε επίσης

elpe oi fotapsies ston aspropyrg

ΕΛΠΕ: οι «φωταψίες» στον Ασπρόπυργο συνεχίζονται..

Οι «φωταψίες» στα ΕΛΠΕ συνεχίζονται και σήμερα στον Ασπρόπυργο. Φαίνεται πως η  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν τους επιτρέπει να ανακοινώσουν τίποτα για τα συμβάντα. Ούτε ...

elpe fotapsies apo ton pyrso kai

ΕΛΠΕ: «ΦΩΤΑΨΙΕΣ» από τον ΠΥΡΣΟ και ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΠΝΟΥ στον Ασπρόπυργο!

  Η χθεσινή δυσλειτουργία στην Μονάδα Υδρογονοαποθείωσης της Νάφθας (U-9200) έφερε την εκπομπή εκατοντάδων κυβικών καπνού στην ατμόσφαιρα ενώ οι πύρινες γλώσσες του Πυρσού «φωταγώγησαν» ...