Σοβαρό πρόβλημα σε αντιδραστήρα της μονάδας Flexicoker του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα! Κόλαφος για τα ΕΛΠΕ η έκθεση του ΚΕΠΕΚ.

DSCN6762Ενώ τα επεισόδια ρύπανσης και τα ατυχήματα στις νέες μονάδες του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα διαδέχονται το ένα το άλλο, νέο σοβαρό πρόβλημα εμφανίστηκε κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα της προβληματικής μονάδας Νο 32 (FLEXICOKER).

Όπως βεβαιώνει με σημερινό «Εξαιρετικά Επείγον» έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Δυτικής Αττικής, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, διαπίστωσε στρέβλωση του χαλύβδινου αντιδραστήρα R3 της νέας μονάδας 32 (FLEXICOKER) του διυλιστηρίου!

Είχε προηγηθεί εύστοχη καταγγελία (30.01.2014) του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας προς το ΚΕΠΕΚ το οποίο ενήργησε άμεσα. Η έκθεση του ΚΕΠΕΚ αποτελεί το πρώτο έγγραφο Ελεγκτικής Αρχής με το οποίο ζητείται από την Αδειοδοτούσα Αρχή (ΥΠΕΚΑ) να διερευνήσει την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου.

Στην έκθεση του ΚΕΠΕΚ γίνεται ρητή αναφορά σε «αστοχία της εσωτερικής πυρίμαχης μόνωσης του αντιδραστήρα», διαπιστώνεται ότι «η στρέβλωση δεν έγινε άμεσα αντιληπτή από το προσωπικό του διυλιστηρίου γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την προβλεψιμότητα παρόμοιου φαινομένου σε οποιοδήποτε σημείο του κελύφους, καθώς και για την εφαρμοζόμενη διαδικασία ελέγχων»,  επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι  «η εγκατάσταση υπάγεται στην οδηγία SEVESO, με αποτέλεσμα πιθανή ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα να έχει ίσως πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα εις βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής», αναφέρεται ότι τα ΕΛΠΕ δεν δεσμεύονται χρονικά «για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος» και τέλος, δηλώνεται η αναρμοδιότητα του ΚΕΠΕΚ να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο της ασφάλειας της εγκατάστασης.

Καθώς η διαστολική παραμόρφωση (στρέβλωση) του αντιδραστήρα έχει γίνει αντιληπτή (διαστάσεις 1,5μ.χ2,5μ) εδώ και 15 ημέρες περίπου, ανοικτά παραμένουν τα ερωτήματα:

  • Ενημέρωσαν τα ΕΛΠΕ τις αρμόδιες αρχές (ΥΠΕΚΑ/ΕΑΡΘ, ΥΠΕΚΑ/Δνση Εγκατάστασης Πετρελαιοειδών, Περιφέρεια Αττικής και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) όπως οι περιβαλλοντικοί όροι επιβάλλουν; Κι αν ναι σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές;
  • Ενημέρωσαν τα ΕΛΠΕ τους όμορους του διυλιστηρίου Δήμους για το συμβάν;  Ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ελευσίνας ο οποίος επανειλημμένως έχει εξάρει το επίπεδο ενημέρωσης που του παρέχουν τα ΕΛΠΕ (στο  πλαίσιο μιας «αγαστής» συνεργασίας που έχει επικριθεί από πολλές πλευρές);

Η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS έχει ήδη ζητήσει  από τις αρμόδιες αρχές τα αποτελέσματα των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2012 έως σήμερα συμπεριλαμβανομένης και της τακτικής Επιθεώρησης SEVESO της 11ης Απριλίου 2013.

Επιπλέον, με σημερινό έγγραφό της θέτει τα παραπάνω ερωτήματα στις αρμόδιες αρχές και τις καλεί για τη διενέργεια έκτακτης αυτοψίας SEVESO για τον έλεγχο της λειτουργίας του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.

Το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας αποκάλυψε το συμβάν και όχι οι αρμόδιες ελεγκτικές και αδειοδοτούσες αρχές καθιστά για άλλη μια φορά ως επιτακτική ανάγκη την θέσπιση της μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε την ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ καθώς και την ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΠΕΚ

_____________________

Το κείμενο της Καταγγελίας του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ | 30/01/2014

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΠΡΟΣ:     ΚΕΠΕΚ

DSCF1446νΠαρακαλούμε όπως πραγματοποιήσετε έλεγχο στο Διυλιστήριο της Ελευσίνας και συγκεκριμένα στην μονάδα 32 FlexyCoker, αφού μετά από ανώνυμες καταγγελίες εργαζομένων, στην συγκεκριμένη μονάδα παρουσιάζεται το εξής σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα:

Υπάρχει διαστολική παραμόρφωση στον αντιδραστήρα R3 της μονάδας.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας θεωρεί την κατάσταση άκρως επικίνδυνη και ο μοναδικός φορέας που μπορεί να αξιολογήσει τα ακριβή χαρακτηριστικά του συμβάντος είναι μόνο το τεχνικό τμήμα της Επιθεώρησης (ΚΕΠΕΚ).

Έτσι λοιπόν σας καλούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, ακόμα και σήμερα αν γίνεται, να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος, ώστε να αποτραπεί έστω και η παραμικρή πιθανότητα ατυχήματος που θα είναι επιζήμια αφενός για το εργατικό δυναμικό του διυλιστηρίου και αφετέρου για ολόκληρο τον οικιστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής.

Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες και περιμένουμε ενημέρωσή σας, καθώς θα θέλαμε και την δική μας συμμετοχή κατά την διάρκεια του ελέγχου.

Για την Διοίκηση

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                       ΝΙΚ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ                        ΒΑΓΓ. ΛΙΓΓΟΣ

 __________________________

Το κείμενο της Έκθεσης του ΚΕΠΕΚ που απεστάλη στο ΥΠΕΚΑ

Ελευσίνα 3.2.2014                                     ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ : Πρόβλημα στον αεριοποιητή 32-R-003 των ΒΕΕ των ΕΛΠΕ

φωτογραφία02.1μΣτις 31.1.2014 κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας πραγματοποίησε έλεγχο κατόπιν καταγγελίας στις Νέες Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε.. Η καταγγελία αφορούσε σε παραμόρφωση του κελύφους του αεριοποιητή (gasifier) R-003 της μονάδας 32.

Πράγματι, κατά την αυτοψία επιβεβαιώθηκε ότι στο χαλύβδινο κέλυφος του εν λόγω αντιδραστήρα έχει δημιουργηθεί στρέβλωση, η οποία έγινε αντιληπτή από στελέχη του διυλιστηρίου στις 20.1.2014. Από τα στοιχεία που έθεσαν υπ’ όψιν μας τα ΕΛΠΕ, φαίνεται πως η παραμόρφωση του κελύφους οφείλεται σε τοπική άνοδο της θερμοκρασίας του ελάσματος, η οποία προκλήθηκε από αστοχία της εσωτερικής πυρίμαχης μόνωσης του αεριοποιητή. Από τις 20.1.2014 η επιχείρηση ψύχει εξωτερικά την περιοχή παραμόρφωσης του κελύφους, προκειμένου να αποτραπεί εκ νέου άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη του κελύφους. Τα στελέχη των ΕΛΠΕ που παρευρίσκονταν στον έλεγχο δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος και ανέφεραν ως πιθανό το σενάριο να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο η λειτουργία του αεριοποιητή έως το επόμενο shutdown, το οποίο είναι προγραμματισμένο  να γίνει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Επειδή:

  1. Η Υπηρεσία μας δεν έχει στη διάθεσή της τα εφαρμοζόμενα πρότυπα για τη λειτουργία του διυλιστηρίου, καθώς και τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για την εκτίμηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της παραμόρφωσης, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει με βεβαιότητα την ασφαλή ή επισφαλή λειτουργία του αντιδραστήρα
  2. Η στρέβλωση δεν έγινε άμεσα αντιληπτή από το προσωπικό των διυλιστηρίων, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την προβλεψιμότητα παρόμοιου φαινομένου σε οποιοδήποτε σημείο του κελύφους, καθώς και για την εφαρμοζόμενη διαδικασία ελέγχων.
  3. Το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει έως την αποκατάσταση του προβλήματος πιθανόν να είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνονται μόνο προσωρινής φύσης μέτρα (εξωτερική ψύξη κελύφους)
  4. Η εγκατάσταση υπάγεται στην οδηγία SEVESO, με αποτέλεσμα πιθανή ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα να έχει ίσως πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα εις βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής
  5. Η Υπηρεσία μας δεν έχει στη διάθεσή της μελέτη ασφάλειας ή σενάριο ατυχήματος για ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα

παρακαλούμε να προβείτε σε ενέργειες της αρμοδιότητάς σας, ως αδειοδοτούσας αρχής, με βάση την ΚΥΑ 12044/613/2007, προκειμένου να διερευνηθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων.

 Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ  ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

           Δρ ΕΛΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

elpe oi fotapsies ston aspropyrg

ΕΛΠΕ: οι «φωταψίες» στον Ασπρόπυργο συνεχίζονται..

Οι «φωταψίες» στα ΕΛΠΕ συνεχίζονται και σήμερα στον Ασπρόπυργο. Φαίνεται πως η  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν τους επιτρέπει να ανακοινώσουν τίποτα για τα συμβάντα. Ούτε ...

elpe fotapsies apo ton pyrso kai

ΕΛΠΕ: «ΦΩΤΑΨΙΕΣ» από τον ΠΥΡΣΟ και ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΠΝΟΥ στον Ασπρόπυργο!

  Η χθεσινή δυσλειτουργία στην Μονάδα Υδρογονοαποθείωσης της Νάφθας (U-9200) έφερε την εκπομπή εκατοντάδων κυβικών καπνού στην ατμόσφαιρα ενώ οι πύρινες γλώσσες του Πυρσού «φωταγώγησαν» ...