Αντί του Σαμαρά, οι κάτοικοι κάτω από τις αψίδες του διυλιστηρίου!

L1037808

Οι αψίδες είχαν στηθεί από καιρό για να διέλθει ο Πρωθυπουργός με την πολυπληθή κουστωδία του και να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων μιας οπισθοδρομικής επένδυσης με εισαγόμενη πρώτη ύλη (αργό πετρέλαιο) και εντάσεως κεφαλαίου (μία θέση εργασίας ανά δέκα εκατομμύρια ευρώ επένδυση)! Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί για «αρχές Ιουλίου». Τα συνεχή επεισόδια ρύπανσης, οι δυσλειτουργίες και τα ατυχήματα ανέβαλαν – για τέταρτη φορά – τα εγκαίνια και έφεραν κάτω από την αψίδα της πύλης του διυλιστηρίου, αντί για τον Σαμαρά, τους κατοίκους.

Μια νέα αυθόρμητη συλλογικότητα οι «Πολίτες κατά της ρύπανσης των ΕΛΠΕ» ανέλαβε δράση μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Τη Δευτέρα το βράδυ μπροστά στα αμήχανα βλέμματα των αστυνομικών οργάνων, που είχαν εγκατασταθεί από νωρίς για την «τήρηση της τάξης», 250 αποφασισμένοι κάτοικοι του Θριασίου, μέσα σε συνθήκες αφόρητης δυσοσμίας του διυλιστηρίου, διαδήλωσαν μπροστά στην πύλη των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα βροντοφωνάζοντας: «Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο, δεν θέλουμε τις χορηγίες τους, θέλουμε την υγεία μας! Δεν είμαστε πειραματόζωα των ΕΛΠΕ, σταματήστε την ρύπανση,  άμεση λήψη μέτρων, εδώ και  τώρα!» και απαίτησαν:

1) Από την Κυβέρνηση: να δώσει εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου στην εγκατάσταση, να προχωρήσει σε άμεση τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του διυλιστηρίου, ώστε να τεθούν  αυστηρότερα όρια  εκπομπών ρύπων και να θεσπιστεί μόνιμη Ειδική Επιτροπή Ελέγχου του διυλιστηρίου.

2) Από την εταιρεία: να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων για τον έλεγχο της ρύπανσης του διυλιστηρίου και να προβεί  σε επαρκή στελέχωση της εγκατάστασης με κατάλληλα εκπαιδευμένο και αξιοπρεπώς αμειβόμενο προσωπικό, εργαζόμενο στο πλαίσιο ανθρώπινου ωραρίου εργασίας. Κάθε απόλυση στα ΕΛΠΕ αποτελεί νέο πλήγμα για το περιβάλλον και την ασφάλειά μας!

3) Από τις Δημοτικές Αρχές Ελευσίνας και Μάνδρας: να διακόψουν την πελατειακή χορηγική σχέση τους με τα ΕΛΠΕ, να δουν παραπέρα από τη θητεία τους και να διεκδικήσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του πληθυσμού.

 

«Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι για μας η κατάσταση δεν είναι διαμορφωμένη για πάντα, δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά να ζήσουμε χειρότερα, δε θα συνηθίσουμε στους ρύπους σας, θα αγωνιστούμε ώστε οι νέες γενιές – που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσουν σε διαφορετικές συνθήκες σε μια ιστορική παραθαλάσσια πόλη – να απαλλαγούν από το  νέο περιβαλλοντικό βάρος. Τα ΕΛΠΕ θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!» τόνισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης επιδίδοντας το Ψήφισμα της συγκέντρωσης  στον Επόπτη του διυλιστηρίου.

Στα χρονικά του Θριασίου – όπως τονίζεται στο Δελτίο Τύπου των «Πολιτών κατά της Ρύπανσης των ΕΛΠΕ» – η συγκέντρωση αυτή αποτελεί την πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας για θέματα προστασίας περιβάλλοντος που πραγματοποιείται μήνα Ιούλιο. Είχε προηγηθεί, το πρωί, η εκδήλωση διαμαρτυρίας και πορεία στους  δρόμους της πόλης δημοτικών υπαλλήλων αλλά και εκπαιδευτικών που τέθηκαν αιφνιδιαστικά σε διαθεσιμότητα.

Οι διαδηλωτές προσήλθαν στην συγκέντρωση πεζή, με ποδήλατα και αυτοκίνητα. Συγχαίρουμε τους γονείς που έφεραν μαζί τα μικρά τους παιδιά. Η καμπάνια των «Πολιτών κατά της Ρύπανσης των ΕΛΠΕ» στηρίχθηκε στην εθελοντική συμμετοχή ανέργων συμπολιτών, ενώ το ψήφισμα της διαμαρτυρίας ανέγνωσε άνεργος βιομηχανικός εργάτης.  Οι διοργανωτές έμειναν ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση των πολιτών. Ήδη προγραμματίζονται οι επόμενες ενέργειες.

Στον απόηχο της σημαντικής αυτής διαμαρτυρίας, ο Δήμαρχος Μάνδρας παρέμεινε σιωπηλός, ενώ ο Δήμαρχος της Ελευσίνας, την επομένη, 16 Ιουλίου, με έμπλεη διδακτισμού ανάλυσή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ξιφούλκησε εναντίον όσων στελεχών της Δημοτικής Αρχής (Προέδρου Δ.Σ, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και λοιπών αξιωματούχων) προσήλθαν στην διαμαρτυρία κατηγορώντας την παρουσία τους ως ασυνείδητη πράξη που έγινε για λόγους μη ηθικούς, μη πολιτικούς, εκτός λογικής και ασέβειας προς του αγώνες του παρελθόντος !!! Ή μήπως όχι; Ελευσίνα το μεγαλείο σου!

Στο μεταξύ το θέμα ανοίγει, καθώς η Αντιπεριφέρεια μας γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στο διυλιστήριο, ενώ 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή.

Διαβάστε το ΨΗΦΙΣΜΑ της συγκέντρωσης καθώς και την ΕΡΩΤΗΣΗ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...