Νέα χορηγία των ΕΛΠΕ: χιλιάδες κυβ. μέτρα καυσαέρια στον αέρα μας! (video)

[vsw id=”IGkN_DMqfsE” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

(Koyaanisqatsi: Ζωή χωρίς  ισορροπία)

Νέο σοβαρότατο ρυπαντικό επεισόδιο από το  διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο 15 Ιουνίου. Από τις 7.30 το πρωί έως και τις απογευματινές ώρες, με ασταμάτητο ρυθμό, η κεντρική καμινάδα των ατμολεβήτων, καθώς και οι άλλες σημειακές πηγές εκπομπών του «υπερσύγχρονου» διυλιστηρίου …επιχορήγησαν την ατμόσφαιρα του Θριασίου με εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα καυσαερίων.

Την Παρασκευή 14/6, εξαιτίας νέων δυσλειτουργιών, «έπεσε» πάλι η στρατηγικού χαρακτήρα Μονάδα Θερμικής Πυρόλυσης Ασφάλτου (U-32 Flexicoker), ενώ το Σάββατο, ύστερα από μήνες εφεδρείας, άρον – άρον, τέθηκε σε λειτουργία η παλαιά μονάδα κλασματικής απόσταξης Νο 4, δυναμικότητας 20.000 βαρελίων, καθώς και η Υδραποθείωση (ΗDS) με σκοπό τη μερική αναπλήρωση της παραγωγής της μονάδας Κλασματικής Απόσταξης του Διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο (U-2100), η οποία, λόγω βλάβης, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας!

DSCF1406nΤα αποτελέσματα καταγράφηκαν βιντεοσκοπικά και φωτογραφικά από την Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS και ήδη έχουν αποσταλεί προς τις αρμόδιες κρατικές Ελεγκτικές Αρχές, οι οποίες επιδεικνύουν σκανδαλώδη ολιγωρία:

 Η Διεύθυνση ΕΑΡΘ του ΥΠΕΚΑ, με καθυστέρηση 6 μηνών, διαβιβάζει τώρα τις καταγγελίες μας στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος «για τυχόν δικές τους ενέργειες»! Οι τελευταίοι, παρότι έχουν έγκαιρα και πλήρως ενημερωθεί, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, δεν επιδεικνύουν κανένα ζήλο να πραγματοποιήσουν κανένα τακτικό ή έκτακτο έλεγχο της εγκατάστασης. Τέλος, οι αυτοδιοικητικές ελεγκτικές αρχές τις Περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία από τον Φεβρουάριο, δεν έχουν μέχρι σήμερα ανακοινώσει τα όποια αποτελέσματα, τα οποία, ούτως ή άλλως, αναμένονται «φτωχά». Είναι απολύτως βέβαιο ότι  οι υπερκείμενες κρατικές αρχές δεσμεύουν τον ολοκληρωμένο έλεγχο ακόμα και των υποκείμενων περιφερειακών αρχών.

Καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η διεκδίκηση της θέσπισης ανεξάρτητης Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου, αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί από την ΕCOELEUSIS.

48 ώρες μετά το συμβάν δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας ενώ, η Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας, τίποτα δεν είδε, τίποτα δεν άκουσε, από κανέναν δεν ειδοποιήθηκε! Έτσι, η κατ’ ευφημισμό Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου,  ουδόλως κινητοποιήθηκε για το «ανάξιο λόγου» θέμα, ο δημοτικός τελάλης δεν έλαβε καμιά εντολή να ενημερώσει τον πληθυσμό και να εκφράσει την δημοτική διαμαρτυρία κι ο Δήμαρχος απέφυγε να φωτογραφηθεί με φόντο τα καυσαέρια του χορηγού των Αισχυλείων και άλλων δημοτικών δραστηριοτήτων. Παρομοίως και η Δημοτική Αρχή της Μάνδρας, παρότι ο κώνος των καυσαερίων ενίοτε κατευθυνόταν προς τα εκεί. Λυπούμαστε. 

Καθώς πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, οι οποίοι υποχρεώνονται σε εξευτελιστικά εξαντλητικά 12-ωρα, οι αντιδράσεις εκδηλώνονται πλέον και επίσημα, από το Σωματείο τους, το οποίο πρόσφατα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση που αφήνει αιχμές ακόμα και για τα κρίσιμα  ζητήματα ασφάλειας. 

[Εβδομαδιαίο Χορηγικό Δελτίο ΕΛΠΕ: Καθαρισμός ξερόχορτων στην σιδηροδρομική γραμμή Ελευσίνας, επιχορήγηση θεατρικής παράστασης στην Μάνδρα. Είναι «δημοκρατικό τους – των ΕΛΠΕ  – δικαίωμα» η εξασφάλιση πρώτα της σιωπής και  μετά της λήθης!]

 

ELPE 15 JUN 2013 12nDSCF1403nDSCF1421nDSCF1406nDSCF1420nDSCF1390n

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...