Αίτημα της ΕCOELEUSIS για τη θέσπιση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του διυλιστήριου

ΦΩΤΟ 2Αίτημα για την θέσπιση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου της λειτουργίας του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα έθεσε προς όλες τις αρμόδιες αρχές η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS.

Μάλιστα το θέμα – μεταξύ άλλων – ετέθη και στον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σάκη Κουρουζίδη καθώς και στον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Παν. Μέρκο σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν μαζί τους την Τετάρτη 6 Μαρτίου  το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», ο Σύλλογος ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS.

O περιβαλλοντικός έλεγχος μιας τόσο πολύπλοκης και ρυπογόνου δραστηριότητας δεν μπορεί να επαφίεται στους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι, κυρίως εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης, πραγματοποιούν αραιούς τακτικούς έως σποραδικούς ελέγχους ή επεμβαίνουν με χρονική καθυστέρηση. Εξάλλου, η φύση των εγκαταστάσεων αυτών είναι τέτοια ώστε απαιτείται εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, ακόμα και εμπειρογνώμονες, για το διαρκή έλεγχό τους.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, μετά τον μερικό έλεγχο του 2008 που πραγματοποίησαν στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, δεν έχουν πραγματοποιήσει άλλον έλεγχο, παρά τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει και το 2010 αλλά και πρόσφατα. Σε πρόσφατο αίτημά μας (Δεκέμβριος 2012) για αυτοψία ανταποκρίθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, το οποίο πραγματοποίησε δύο αυτοψίες στις 12 και 15 Φεβρουαρίου 2013 χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει γνωστά τα ευρήματα, αλλά και χωρίς να αναμένονται αποτελέσματα που θα  καταλογίζουν ευθύνες στο διυλιστήριο για τα συνεχή ρυπαντικά του επεισόδια.

Η θέσπιση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου μπορεί να αποτελέσει μια Ομάδα Κρούσης για τον περιβαλλοντικό έλεγχο καθώς και τον έλεγχο της ασφάλειας όλων  των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο Θριάσιο και την Πάχη Μεγάρων. Η άμεση σύστασή της, η ανάληψη δράσης, καθώς και η επαρκής χρηματοδότησή της από κρατικούς πόρους είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία, που με τις τελευταίες αποφάσεις της -υπό την πλήρη ανοχή και συναίνεση των κορυφαίων αυτοδιοικητικών παραγόντων- έβαλε σε νέες περιπέτειες τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

Δείτε ΕΔΩ το αίτημα της ECOELEUSIS.

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...