Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας: επικίνδυνο το συμβάν στο Διυλιστήριο, εκπτώσεις στα μέτρα ασφάλειας

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣχετικά με την φωτιά στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας, που αποκάλυψε έγκαιρα  η Κίνηση Πολιτών Εcoeleusis,  το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, θέλοντας «να εκφράσει τους φόβους και τις αγωνίες ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας», παρεμβαίνει με επιστολή του προς την Διοίκηση των ΕΛΠΕ, την οποία κοινοποιεί σε ένα ευρύ φάσμα φορέων.

Με την επιστολή του αυτή χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνο συμβάν με αποτέλεσμα την μεγάλης έκτασης πυρκαγιά» στην μονάδα Απόσταξης Κενού του Διυλιστήριου,  επισημαίνει ότι «η πυρκαγιά θα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, προκαλώντας ανυπολόγιστα προβλήματα για τον οικιστικό και περιβαλλοντικό ιστό ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής», καλεί την εταιρεία να μην κάνει εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας προχωρώντας στην κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, που συνδέονται με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και, εφαρμόζοντας εκείνες τις οδηγίες που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες, για την πρόληψη και την εκμηδένιση ατυχημάτων.

Τόσο η Διοίκηση των  ΕΛΠΕ, όσο και το Σωματείο Εργαζομένων,  θέλοντας να υποβαθμίσουν την σημασία του συμβάντος, τρεις ημέρες μετά, δεν έχουν εκδώσει  καμία ανακοίνωση!

Προκαλεί θυμηδία η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Ελευσίνας που, δίκην Γραφείου Τύπου των ΕΛΠΕ, αναμετάδωσε και αυτήν την φορά την ενημέρωση που της παρείχε (γραπτώς;) η εταιρεία, χωρίς να εκφράσει καμία ανησυχία ή προβληματισμό και χωρίς να διατυπώσει κανένα αίτημα προς την εταιρεία ή τις Αρχές. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος αναμεταδίδει τις ενημερώσεις που του παρέχει η εταιρεία, είτε πρόκειται για το θέμα του θορύβου,  είτε πρόκειται για το θέμα των  οσμών, είτε πρόκειται για το θέμα της ρυπογόνου λειτουργίας. Μάλιστα, δύο φορές πρόσφατα, ο Δήμος, ως μη όφειλε, εξέδωσε ανακοινώσεις που απαλλάσσουν από οποιαδήποτε ευθύνη την εταιρεία ενώ, κατά τους τελευταίους τουλάχιστον μήνες δεν έχει εκδώσει, ως όφειλε, καμία ανακοίνωση για επεισόδια ρύπανσης προερχόμενα από τα ΕΛΠΕ.

_________________________________

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ (19/3/2013) ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΛΠΕ

«Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής,  θέλει να εκφράσει τους φόβους και τις αγωνίες ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, μετά και από το επικίνδυνο συμβάν που εκδηλώθηκε την Δευτέρα το πρωί στις καινούργιες εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ., με αποτέλεσμα την μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που προήλθε από την μονάδα κενού.

Μία πυρκαγιά που αν δεν υπήρχε η έγκαιρη και άμεση παρέμβαση των συναδέλφων μας εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ, (και εδώ θα θέλαμε να τους αποδώσουμε τα εύσημα), θα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, προκαλώντας ανυπολόγιστα προβλήματα για τον οικιστικό και περιβαλλοντικό ιστό ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής.

Έτσι λοιπόν, η Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ χωρίς καθυστερήσεις θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στον απόλυτο βαθμό.

  • Σας  καλούμε να μην κάνετε εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας.
  • Σας  καλούμε να κάνετε πράξη και με το παραπάνω μάλιστα τώρα, όλες εκείνες τις οδηγίες που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες, για την πρόληψη και την εκμηδένιση ατυχημάτων.

Επιτέλους, ας μην συνεχίζετε να σφυρίζετε αδιάφορα πάνω στο πάγιο αίτημα των εργαζομένων για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.

Θέσεις εργασίας που έχουν να κάνουν αφενός με την περαιτέρω ασφάλεια του διυλιστηρίου και αφετέρου με το να λειτουργήσουν και ως προληπτικός μοχλός ανίχνευσης προβλημάτων που εγκυμονούν πιθανότητα για ατυχήματα.

Το δηλώνουμε όσο γίνεται πιο κατηγορηματικά.

Κύριοι, πέρα από την γενικότερη επένδυση που έχετε δημιουργήσει στην περιοχή μας, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε μία μεγαλύτερη επένδυση αυτή της ασφάλειας του διυλιστηρίου σας απέναντι στον οικιστικό και περιβαλλοντικό ιστό της περιοχής μας.

Για την Διοίκηση

                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ                                      ΒΑΓΓ. ΛΙΓΓΟΣ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1.Βουλευτές Περιφέρειας Αττικής

2.Περιφέρεια Δυτικής Αττικής

3.Δήμοι Θριασίου Πεδίου

4.Γ.Σ.Ε.Ε.

5.Ομ/δία Διϋλιστηρίων Ελλάδος

6.Σωματεία δύναμης ΕΚΕ-ΔΑ

7.Τοπικό τύπο »

_________________________________________

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (19/3/2013)ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

« ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 18/3/2013

Περί τις 10:00 το πρωί  της Δευτέρας 18/3/2013 προκλήθηκε πυρκαγιά σε σημείο της μονάδας απόσταξης κενού (Μ-31) στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ελευσίνας των ΕΛ.ΠΕ. Η πυρκαγιά μέσα σε λίγη ώρα κατασβέστηκε με μέσα και προσωπικό των ΕΛ.ΠΕ. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από διαρροή αργού πετρελαίου υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο αυτανεφλέγη όταν ήλθε σε επαφή με τον αέρα. Οι υπεύθυνοι των ΕΛ.ΠΕ διερευνούν τα αίτια του συμβάντος και θα ενημερώσουν σχετικά το Δήμο Ελευσίνας. Σημειωτέον ότι στο χώρο του διυλιστηρίου εισήλθαν και οχήματα της Πυροσβεστικής  τα οποία βρίσκονταν σε επιφυλακή, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβουν.»

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...