Επερώτηση για τα ΕΛΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (video)

[vsw id=”cP7IE0BKcWU” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Οι τεκμηριωμένες καταγγελίες την  ECOELEUSIS για την ρυπογόνο λειτουργία του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα έγιναν αφορμή για την υποβολή Επερώτησης στις 8/1/2013 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της «ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ» κ. Κώστα Διάκο.

Ύστερα από αναβολή το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου. Κατά την ανάπτυξη της επερώτησης  γινόταν προβολή  των βιντεοσκοπημένων από την ECOELEUSIS επεισοδίων ρύπανσης του διυλιστηρίου.

Αναπτύσσοντας την επερώτησή  του ο κ. Διάκος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

1) Τα εκτεταμένα επεισόδια θορύβου, εκπομπών καπνού και καυσαερίων καθώς και δυσοσμίας που λαμβάνουν χώρα στην Ελευσίνα  προερχόμενα από το γιγαντωμένο  διυλιστήριο των ΕΛΠΕ δημιουργούν έντονη ανησυχία έως και αγανάκτηση στους κατοίκους.
2) Από τον Μάρτιο του 2012 έως και σήμερα καμία ελεγκτική αρχή ( Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ή Δ/νση περιβάλλοντος της Περιφέρειας) δεν επενέβη αυτεπάγγελτα. Ύστερα από την καταγγελία της Κίνησης Πολιτών Ecoeleusis και την δική μας επερώτηση ξεκίνησε μερικός έλεγχος από την Περιφερειακή Ελεγκτική Αρχή.
3) Τα επεισόδια αυτά ήταν απρόβλεπτα από την ΜΠΕ του έργου της επέκτασης του διυλιστηρίου πράγμα που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της εταιρείας αλλά και την  ανεπάρκεια των κρατικών αρχών που αξιολόγησαν την ΜΠΕ και  αδειοδότησαν περιβαλλοντικά την εγκατάσταση του επεκτατικού σχεδίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα
4) Το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2012 έως και σήμερα όλες οι νέες μονάδες του διυλιστηρίου λειτουργούν  χωρίς ΑΔΕΙΑ αποτελεί σοβαρότατη παράβαση.
5) Ποιές  τροποποιήσεις  των περιβαλλοντικών όρων σκοπεύουν οι Περιφερειακές Αρχές   να εισηγηθούν  προς το ΥΠΕΚΑ με σκοπό την λιγότερο επώδυνη λειτουργία του ρυπογόνου διυλιστηρίου; Προτίθεσθε να ζητήσετε την με την προσθήκη Περιβαλλοντικού όρου την σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου της τήρησης των Π.Ο του διυλιστηρίου από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, της περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Τεχνικού Επιμελητήριου και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάων για την πραγματοποίηση πυκνών ελέγχων για την διαπίστωση της τήρησης ή μη των Π.Ο και την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης;
Στην επερώτηση απάντησε η Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής κ. Δήμου Σταυρούλα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

FOTO1.2« Ήδη πραγματοποιήθηκε αυτοψία από το  Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε Δυτικής Αττικής και συντάχθηκε πρακτικό ελέγχου στα πλαίσια περιβαλλοντικού ελέγχου.  Το τμήμα περιβάλλοντος έχει συντάξει σχετικό έγγραφο προς το ΥΠΕΚΑ στο οποίο ζητούνται διευκρινίσεις επί των όσων διαπιστώθηκαν στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ελευσίνας δεδομένου ότι πρέπει μερικές αναφορές σε περιβαλλοντικούς όρους να επικαιροποιηθούν με νέα ευρήματα που διαπιστώθηκαν κατά τις αυτοψίες. Η Δ/νση Περιβάλλοντος. Οι διευκρινίσεις που έχουν ζητηθεί αφορούν την πιλοτική λειτουργία των εγκαταστάσεων, την χωροθέτηση των σταθμών μέτρησης ρύπανσης και την πορεία των εργασιών αποκατάστασης του ρυπασμένου υπεδάφους από παλιά διαρροή πετρελαιοειδών».

Επιπλέον, δύο φορές στην ομιλία της η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το εργοστάσιο δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία!

Ο  κ. Διάκος σχολίασε την αναφορά αυτή καταθέτοντας στα  πρακτικά επιστολή με ημερομηνία 6/11/2012 του Δ/ντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ κ. Ι. Κωστόπουλου ο οποίος ανακοίνωνε επίσημα την πλήρη λειτουργία του διυλιστηρίου:

«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της καθοριστικής «δοκιμής λειτουργίας, με μέγιστη τροφοδοσία όλων των μονάδων», βρίσκομαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω επίσημα την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου Ελευσίνας και την πλήρη λειτουργία του».

Αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των αυτοψιών.

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...