Σοκ, δέος και οργή για το νέο διυλιστήριο …κατόπιν εορτής! (video)

[vsw id=”fz3QRl_bko0″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

ΕΛΠΕ 28.8.2012 ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ 0007Το έγκλημα έχει πλέον συντελεστεί. Για τα ΕΛΠΕ κι όλους τους επιχορηγούμενούς  τους ήταν «εκσυγχρονισμός», για εμάς «επέκταση»!  Οι φόβοι μας δεν ήταν θεωρίες συνομωσίας…

Ο «εκσυγχρονισμός» της ΠΕΤΡΟΛΑ ήταν το θηρίο που υψώθηκε μπροστά μας. Μόνο με την κλίμακά του τρομάζει και διώχνει κόσμο από την πόλη. Οι φλόγες του πυρσού φεγγοβόλησαν τις νύχτες των Αισχυλείων, «λαμπάδιασαν» την πόλη. Έκπληκτοι οι επισκέπτες των Αισχυλείων συνάντησαν συνθήκες Ελευσίνας του ’70 και επιδόθηκαν σε Refinerywatching.

Οι κώνοι των καυσαερίων δημιουργούν εφιαλτικές συνθήκες στην «πόλη -πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης»! Τους εκκωφαντικούς θορύβους του καλοκαιριού διαδέχτηκαν τα ακραία επεισόδια ρύπανσης που προκαλούν σοκ και δέος.

Οι δυσλειτουργίες κάνουν τις σειρήνες του διυλιστηρίου να ηχούν όλο και πιο συχνά, τα  καυσαέρια πάνε όπου φυσάει ο άνεμος,  οι εκπομπές καπνού παραπέμπουν στο εφιαλτικό παρελθόν, η έντονη δυσοσμία αερίου γίνεται αισθητή, εκτός από την Μάνδρα και στην Μαγούλα: όλο και περισσότεροι κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν ξεχάσει το …γκαζάκι ανοικτό! Η τελευταία πετρελαιοκηλίδα έφτασε στο Μπατσί της Σαλαμίνας ύστερα από διαρροή  από την δεξαμενή 40. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του διυλιστηρίου, παρά τις απατηλές διακηρύξεις, αυξήθηκε δραματικά. Οι επόμενες γενιές θα ζήσουν με ένα νέο περιβαλλοντικό βάρος. Οι καλοκαιρινές νύχτες στην Ελευσίνα θα είναι πλέον διαφορετικές.

Νέο ρυπαντικό φορτίο όζοντος τροφοδοτεί το λεκανοπέδιο, άρθηκε κι η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυσλειτουργίες και τα ρυπαντικά επεισόδια έχουν προκαλέσει αναστάτωση, ιδιαίτερη ανησυχία, ανασφάλεια, ακόμη και οργή  στους κατοίκους. Τώρα, κατόπιν εορτής, μεμψιμοιρούν και όσοι έτειναν το χέρι και έκλειναν το στόμα για μια απλή και άδολη χορηγία, που …«ήταν υποχρέωση του ρυπαντή»! Για πρώτη φορά καταγράφονται νυχτερινές επισκέψεις αγανακτισμένων κατοίκων στον επόπτη του διυλιστηρίου.

FYLLADIO PAGE 1FYLLADIO PAGE 220090219 IMG 2577Κι όμως, όλα ήταν προβλέψιμα, έγκυρα διαπιστωμένα και κοινοποιημένα με τον πιο δραματικό τρόπο στους πολίτες: 1,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ώρα πάνω από τα κεφάλια μας!  – προειδοποιούσε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ όταν, μόνη, έδινε την μάχη σαν τον Κυναίγειρο.

Τώρα τα ΕΛΠΕ στήνουν αψίδες! Ετοιμάζονται μήνες για τα εγκαίνια τα οποία, όμως, συνεχώς αναβάλλουν εξαιτίας των δυσλειτουργιών. Δε ζητούν δημόσια συγγνώμη, υπενθυμίζουν το άδολο χορηγικό τους έργο και ποντάρουν στον …Μιθριδατισμό μας. «H ολοκλήρωση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επένδυσης στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστηριακά έργα στην Ευρώπη, παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης στη χώρα, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους» δηλώνει ο Δ/νων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος.

Σε  λίγο θα πουληθούν (στην Gasprom, στην Lukoil ή αλλού) και το επόμενο βήμα του επενδυτή θα είναι η αξιοποίηση του «διυλιστικού βάθους». Η νέα μάχη θα δοθεί για την μελλοντική αύξηση της διϋλιστικής ικανότητας για τα όρια της οποίας πλέον, τα ΕΛΠΕ ή οι κρατικές αρχές,  δε  δεσμεύονται …

Σιγή ιχθύος από τις Δημοτικές Αρχές Ελευσίνας και Μάνδρας. Βρισκόμενες σε διαρκή χορηγική «συναναστροφή» με το διυλιστήριο, αξιοποιούν την γενικότερη κατακραυγή της κοινής γνώμης, ως «πίεση» προς τα ΕΛΠΕ :«Ρύπαινε και πλήρωνε»!  Η φέρουσα ικανότητα της περιοχής δεν έχει εξαντληθεί, αντέχουμε κι άλλη ρύπανση! Είναι παρήγορο που στην Μάνδρα και στην Ελευσίνα Δημοτικοί Σύμβουλοι ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ  τις αποδοχές δωρεών από τα ρυπογόνα ΕΛΠΕ (Κοντούλης, Τζαφέρης, Βαρδαβάκης, Λεβέντη, Μαΐλης στην Ελευσίνα και Πανολιάσκος, Μαρούγκας Μελ., Κώνστα Αγλαΐα  στην Μάνδρα).

Αδυνατούν να συμμετάσχουν στον αγώνα για τον περιβαλλοντικό έλεγχο του διυλιστηρίου, να αξιώσουν την τήρηση, τουλάχιστον, των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών  όρων  και να παρεμποδίσουν, στηριζόμενες στους πολίτες, τις ασύδοτες πρακτικές του διυλιστηρίου.

Διαβάστε για τις ευθύνες των ΑΙΡΕΤΩΝ τοπικών παραγόντων ΕΔΩ .

Επισκεφτείτε το ιστολόγιο της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε το ΜADE IN LOUTRAKI, ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για τους 2500 ξένους χαμηλόμισθους εργαζόμενους στην επέκταση του διυλιστηρίου.

_________________________________

Συμβαίνουν και στην Καλιφόρνια (Reuters -17.8.2012) :

REUTERS – 17.8.2012Διυλιστήριο της Royal Dutch Shell Plc στο Martinez της California με ημερήσια παραγωγή 156400 βαρέλια επανεκκίνησε μονάδα Flexicoker την Τετάρτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που υποβλήθηκαν από το Πρόγραμμα Επικινδύνων Υλικών του Τμήματος Υγείας της επαρχίας  του Contra  Costa.

Μια βαλβίδα εκτόνωσης  πίεσης αστόχησε στη στήλη αποβουτανιωτή για  Flexicoker, η οποία είναι ένα είδος μονάδας οπτανθρακοποίησης, την Τρίτη, σύμφωνα με το Contra Costa County Hazardous Materials Program.

Μια μονάδα οπτανθρακοποίησης αυξάνει την ποσότητα του διυλίσιμου υλικού σε ένα βαρέλι πετρελαίου και μετατρέπει το υπόλοιπο του αργού πετρελαίου σε κοκ, ένα υποκατάστατο του άνθρακα.

Η αστοχία της βαλβίδας απελευθέρωσε μερκαπτάνη και υδρόθειο στην εξωτερικό περιοχή του διυλιστηρίου. Η μερκαπτάνη  είναι μια δύσοσμη ουσία που τοποθετείται στο φυσικό αέριο πριν αποσταλεί σε πελάτες λιανικής, ώστε να είναι δυνατό να εντοπιστούν εύκολα διαρροές. Στην αρχική του κατάσταση, το φυσικό αέριο είναι άοσμο.

Μια πυρκαγιά στο διυλιστήριο προκλήθηκε τη Δευτέρα από μια διαρροή του λιπαντικού ελαίου από ένα συμπιεστή για τη μονάδα υδρογονοπυρόλυσης. Ο συμπιεστής που συμμετείχε στην φωτιά ήταν σε κανονική λειτουργία κατά τη στιγμή που ξεκίνησε η φωτιά, σύμφωνα με την έκθεση προς την Contra Costa County από το διυλιστήριο. Όταν η φωτιά ανακαλύφθηκε, οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, οι πυροσβέστες άρχισαν να καταστέλλουν τη φωτιά και η μονάδα έκλεισε, σύμφωνα με την έκθεση.

Η φλόγα υδρογονοπυρόλυσης ήταν η δεύτερη σε μια περιοχή που βρίσκονται διυλιστήρια  σε διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς στις 6 Αυγούστου, έξι ωρών πυρκαγιά  έκλεισε τη μονάδα διύλισης αργού με ημερήσια παραγωγή 245.000 βαρέλια της Chevron Corp στο Ρίτσμοντ, Καλιφόρνια, διυλιστήριο, το οποίο βρίσκεται 22 χλμ δυτικά του διυλιστηρίου της Shell Martinez.

Η φωτιά στο Chevron έχει προξενήσει διάχυτη ανησυχία για την αξιοπιστία και την ασφάλεια του διυλιστηρίου μεταξύ των κατοίκων στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...