«Μετεωρολογικές συνθήκες κατά την εμφάνιση ισχυρών επεισοδίων ρύπανσης στο Θριάσιο Πεδίο» (Έρευνα)

 ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟΥ.

Μαυράκης Αναστάσιος, Θεοχαράτος Γεώργιος, Πιτσιτάκης Νικόλαος, Χρηστίδης Αναστάσιος, Μακρυγιάννης Γεώργιος

Ανακοίνωση στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωγραφίας της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας (Μυτιλήνη – Οκτώβριος 2004)

thriasio 4 of 15 small1Στην παρούσα εργασία γίνεται μία προσπάθεια διερεύνησης των ειδικών μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, κατά την εκδήλωση 4 ισχυρών επεισοδίων ρύπανσης, όπως αυτά καταγράφηκαν, κατά τα παρελθόντα έτη ( σ.σ. η ανακοίνωση έγινε το 2004), από το δίκτυο σταθμών του Γραφείου Ελέγχου Ρύπανσης και Ποιότητας Περιβάλλοντος (Γ.Ε.Ρ.Π.ΠΕ.) του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Θριασίου Πεδίου. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν, αφορούν ωριαίες τιμές των ρύπων SO2, TSP, THC, O3 και της πορείας των οξειδίων του αζώτου, καθώς επίσης και η πορεία της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα, και της ταχύτητας και διεύθυνσης του ανέμου. Επίσης γίνεται χρήση των αποτελεσμάτων από ραδιοβολήσεις της ΕΜΥ, για τον εντοπισμό του ύψους των θερμοκρασιακών αναστροφών. Τα συμπεράσματα που συνολικά προέκυψαν συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Εμφάνιση ιδιαίτερα υψηλών τιμών πρωτογενών ρύπων κατά την εμφάνιση άπνοιας και ισχυρής θερμοκρασιακής αναστροφής ιδιαίτερα κατά την ψυχρή περίοδο.
  • Εμφάνιση υψηλών τιμών όζοντος κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων των θερμών μηνών σε συνδυασμό με ασθενείς νοτιοδυτικούς ανέμους.
  • Δυνατότητα να επικαιροποιηθούν οι ρυπαίνουσες βομηχανικές δραστηριότητες.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του Δρ. Μαυράκη Αναστάσιου στο Συνέδριο.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση στο Συνέδριο.

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...