Εντυπωσίασε η performance «Άρρητη Κόρη» της Αιμιλίας Μπουρίτη.

ariti1Η ομάδα «Αιμιλία Μπουρίτη συν+εργασία» με την εμπνευσμένη από τον πολυδιάστατο μύθο της Περσεφόνης χοροθεατρική παράσταση ”Άρρητη Κόρη” εντυπωσίασε στα φετινά ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ Φεστιβάλ Αισχυλείων (Παλαιό Ελαιουργείο- Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου).
Η συντοπίτισσα χορογράφος Αιμιλία Μπουρίτη μέσα από τις τρεις υποστάσεις της Περσεφόνης, της έφηβης που απάγει με τη βία ο Άδης, της βασίλισσας του Κάτω Κόσμου που υμνείται ως αυστηρή κριτής των ανθρώπινων ψυχών και της μητέρας του πρώτου Διόνυσου, του Ζαγρέως, επιχειρεί μια περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα της Ιεράς Οδού και του Ελευσίνιου μύθου δημιουργώντας συζεύξεις ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και τη σύγχρονη τέχνη.

Η πλοκή ξεδίπλωσε το δράμα της ανθρώπινης φύσης όπου το αγαθό και το κακόβουλο, το θετικό και το αρνητικό, το συνειδητό και το ασυνείδητο, το ανθρώπινο και το θεϊκό συνομιλούν δημιουργώντας το χώρο και τη διαδρομή της ψυχικής Κάθαρσης.
assets LARGE t 420 54097009 type12128Η παράσταση ήταν μία σύνθεση από σωματικό θέατρο σε συνδυασμό με διαφορετικές τεχνικές χορού όπως ο χορός butoh, ο σύγχρονος χορός και ο κινητικός αυτοσχεδιασμός. Το κινητικό αυτό λεξιλόγιο, μαζί με το λόγο, με τις μουσικές συνθέσεις ιδιόφωνων οργάνων, την ψαλτική τέχνη και την ηλεκτρονική μουσική, σε συνδυασμό με την εικαστική εγκατάσταση συνετέλεσαν ώστε η παράσταση να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ του αρχαίου δράματος και της σύγχρονης τέχνης. Το έργο αυτό σε μία σύγχρονη και πολυδιάστατη δομή λειτουργεί ως ένας καμβάς συνάντησης των διαφορετικών τεχνών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να στραφεί στην αυτογνωσία για να ξαναβρεί τον αληθινό του εαυτό.
Κείμενα: Ομηρικός ύμνος στη Δήμητρα μετάφραση Δημήτρης Παπαδίτσας και Ελένη Λαδιά, Δημήτρης Παπαδίτσας «Άπαντα», Ελένη Λαδιά «Οι Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα», «Μυθολογικά Παράδοξα και ένα διήγημα».
Σκηνοθεσία, χορογραφία, δραματουργική επεξεργασία, εικαστική εγκατάσταση Αιμιλία Μπουρίτη.
Συντελεστές
Χορευτές performers: Θάλεια Δήτσα, Μυρτώ Μπουρίτη, Αιμιλία Μπουρίτη
Ηθοποιός performer: Παναγιώτης Γαρμπής
Μουσικοί performers: Τάσος Φωτίου, Γιώργος Κατσάνος
Ψαλτική: Νίκος Στάθης
Κατασκευή μάσκας: Γιώργος Μαυρίκος
Φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη
Φωτισμός: Σοφία Αλεξιάδου
Κουστούμια: Ντομινίκ Ντελκός
Ηχοληψία: Δημήτρης Δημόπουλος

Με την ευκαιρία της παράστασης  στην Ελευσίνα πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις στην Αθήνα, στον Πολυχώρο Red Dot (Ευμολπιδών 21 & Τριπτόλεμου, Γκάζι).

  • ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΑΡΡΗΤΗ ΚΟΡΗ  

17/7 έως 9/9/12

339791475IERA ODOSΗ εικαστική έκθεση «Ιερά Οδός προς Άρρητη Κόρη» από τη χορογράφο και εικαστική καλλιτέχνη Αιμιλία Μπουρίτη και τη φωτογράφο Βούλα Ανδρώνη, που παρουσιάστηκε έως την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Red Dot, αποτελείτο από εικαστική εγκατάσταση, βίντεο και έκθεση φωτογραφίας με υλικό από δύο θεματικές ενότητες.
Η πρώτη θεματική αφορά το οδοιπορικό της Αιμιλίας Μπουρίτη κατά μήκος της Ιεράς Οδού. Η καλλιτέχνης διασχίζει την Ιερά Οδό από τον Κεραμεικό μέχρι την Ελευσίνα πατώντας πάνω στα ίχνη των Μυστών και ξεδιπλώνει παράλληλα το βιομηχανικό τοπίο της Δυτικής Αττικής.
Η δεύτερη θεματική αφορά το φωτογραφικό υλικό της Βούλας Ανδρώνη από το χοροθεατρικό δρώμενο «Άρρητη Κόρη» από την «Ομάδα Αιμιλία Μπουρίτη συν+εργασία». Η φωτογράφος αποτυπώνει μέσα από το φακό της την τριπλή υπόσταση της Περσεφόνης, το Διόνυσο Ζαγρέα και την πάλη των Τιτάνων.
Η έκθεση «Ιερά Οδός προς Άρρητη Κόρη» φέρνει σε διάλογο την τέχνη της φωτογραφίας, την performance και την εικαστική εγκατάσταση δημιουργώντας ένα κοινό έδαφος τεχνών.
Η γεωγραφική θέση του πολυχώρου Red Dot, στον οποίο παρουσιάζεται η έκθεση, συμπίπτει απόλυτα με την αφετηρία της ιερής διαδρομής καθώς βρίσκεται στον Κεραμεικό και σε απόσταση αναπνοής από την Ιερά Οδό.

 

  • Λογοτεχνική συζήτηση με την Ελένη Λαδιά

Στις 29/8 η λογοτέχνης Ελένη Λαδιά έκανε μία ανάλυση της Ιεράς Οδού και των κειμένων της παράστασης ”Άρρητη Κόρη”, σε μία ανοιχτή συζήτηση με την «Ομάδα Αιμιλία Μπουρίτη συν+εργασία» και με το κοινό.

_______________________________________

iera 17web11Η Αιμιλία Μπουρίτη είναι χορεύτρια, χορογράφος και εικαστική καλλιτέχνιδα. Σπούδασε “Χορό και Visual Art” με μεταπτυχιακές σπουδές ευρωπαϊκού τύπου, επιπέδου Μaster στην «Καλλιτεχνική Σύνθεση» στο τμήμα Design του βρετανικού πανεπιστημίου Βrighton. Το έργο της συνδυάζει τη χοροθεατρική performance και την εικαστική εγκατάσταση καθώς δρά σε τοπικά προσδιορισμένους χώρους (site specific performance). Eνώ το μεταφυσικό στοιχείο δίνει διεξόδους και όραμα στην δουλειά της. Είναι εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ινστιτούτων Τέχνης, European League Institutes of the Arts-ELIA) στην Ελλάδα. Το 2003 δημιουργεί την χοροθεατρική ομάδα “συν+εργασία” και παρουσιάζει το καλλιτεχνικό της έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Πάτρα 2006-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ELIA Vinna, Grand Paride Brighton, Τρίτο Διεθνές Συφναϊκό Συμπόσιο, 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού – Διεθνές Συμβούλιο Χορού Unesco – CID.Φεστιβάλ Βαρσοβίας, Δήμου Αθηναίων, Αισχυλείων, Μήνας Χορού Ελλήνων Χορογράφων, Booze Cooperativa, Μεταλλουργείο, κ.α. Συμμετέχει επίσημα στο Ιαπωνικό πρόγραμμα “2005 EU-Japan Year of People-to-People Exchanges”. Διδάσκει περιοδικά στο Πανεπιστήμιο Fontys της Ολλανδίας, στην “Ακαδημία Θεάτρου και Χορού” κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε τοπικά προσδιορισμένες παραστάσεις –site specific performances”, «Κινησιολογία» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» καθώς και σεμιναριακά “performance” στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, τέλος διδάσκει χορό butoh και yoga. Τέλος διοργανώνει σεμινάρια performance, χορού και θεάτρου με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως, Atsushi Tekenouchi “Βutoh performance” Tomasz Rodowich (τεχνικές Jerzy Grotowski) κ.α.

Μάθετε περισσότερα για την Αιμιλία Μπουρίτη και δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις παραστάσεις της στους ιστότοπους:

www.myspace.com/ebouriti

http://emiliabouriti.wordpress.com/

Επικοινωνία

Emails: [email protected] και [email protected]

Τηλ. 6938707706

 

 

Σχετικά chris