Ελλάδα 2012. Θεσμική κατάργηση των πεζοδρόμων με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό!


Άρθρο του Θάνου Βλαστού

Καθηγητή ΕΜΠ

Συγκοινωνιολόγου-Πολεοδόμου

 

5 untitled 15Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός ψηφίστηκε σε μια εποχή όπου ο πλανήτης κινητοποιείται απέναντι στις κλιματικές αλλαγές και όπου, ειδικά η Ευρώπη, έχοντας συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντικό είναι, για την υγεία, την οικονομία και την παραγωγικότητα οι πόλεις να παρουσιάζουν ένα περιβάλλον ανθρώπινο, όμορφο και πολιτισμένο, ασκεί αποφασιστικά πολιτικές αναγέννησης του δημόσιου χώρου και απελευθέρωσής του από το αυτοκίνητο. Το περπάτημα αναγνωρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία τρόπος μετακίνησης για τις μικρές αποστάσεις και η ανθρώπινη παρουσία στο δημόσιο χώρο προωθείται ως βασική συνιστώσα της ζωντάνιας και της κοινωνικότητας του αστικού περιβάλλοντος. Η δημόσια συγκοινωνία, συνδεδεμένη με το περπάτημα, και το ποδήλατο προωθούνται τόσο για την δική τους αξία όσο και για την σημασία τους ως εναλλακτικές λύσεις αντί του αυτοκινήτου.

 

Στην Ελλάδα, διάσημη διεθνώς για τα τραγικά επίπεδα ρύπανσης και θορύβου στις μεγαλύτερες πόλεις της και για τις εχθρικές συνθήκες που επιφυλάσσει στον πεζό.

  • αφού τέθηκαν ουσιαστικά εκτός νόμου τα σαμαράκια (ΥΠΕΧΩΔΕ ΔΜΕΟ/2009), το μοναδικό εργαλείο που εφαρμόζεται ευρύτατα σε όλη την Ευρώπη για τη μείωση των ταχυτήτων,
  • αφού απαγορεύτηκαν τα κολωνάκια (ΥΠΕΚΑ 2009), η μοναδική λύση που προστάτευε τα πεζοδρόμια από τις αυθαίρετες σταθμεύσεις αυτοκινήτων,
  • τώρα καταργούνται και οι πεζόδρομοι. Αυτό έγινε με τον πρόσφατο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), προδήλως άσχετο με τα θέματα κυκλοφορίας, που ωστόσο ανατρέπει τα όσα ορίζει για τους πεζοδρόμους ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ΚΟΚ).

Συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

  Πεζόδρoμoς είναι η οδός η oπoία χρησιμoπoιείται απoκλειστικά από τoυς πεζoύς και για είσoδo – έξoδo oχημάτων πρoς και από ιδιωτικoύς χώρoυς στάθμευσης παρoδίων ιδιoκτησιών ως και για oχήματα εφoδιασμoύ ή έκτακτης ανάγκης.

  • Σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

  Πεζόδρoμoς είναι ο δρόμος που προορίζεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των πεζών.

 

Η διαφορά είναι τεράστια. Σε πρώτη ανάγνωση ο νέος ορισμός φαίνεται ακόμη πιο αυστηρός στην προστασία του πεζού. Σε δεύτερη ανάγνωση ο νέος ορισμός καταργεί τους πεζοδρόμους διότι αυτό που περιγράφει ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει ποτέ.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Καθηγητή ΕΜΠ  Θάνου Βλαστού εδώ.

___________________________

ECOELEUSIS (αναβάθμιση δημοσίευσης): Ήδη, το ΥΠΕΚΑ, αναδιπλώνεται και με νεότερη (Δεκέμβριος 2012)  διευκρινιστική εγκύκλιό του (Τεύχος ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ για την εφαρμογή του ν. 4067/12 -ΝΟΚ)  επιχειρεί σε ανασκευή του επίμαχου ορισμού του πεζόδρομου ως εξής:  

«Οι πεζόδρομοι, κατά την συγκεκριμένη διάταξη, προορίζονται αποκλειστικά κατ’ αρχάς για την εξυπηρέτηση των πεζών. Δευτερευόντως, λαμβάνοντας συνδυαστικά υπ’ όψη και τα αναφερόμενα στον ΚΟΚ (Ν. 2696/1999 – ΦΕΚ 57 Α’), διευκρινίζεται ότι πέραν των πεζών έχουν κατ’ εξαίρεση πρόσβαση οχήματα έκτακτης ανάγκης (όπως πυροσβεστική, ασθενοφόρα), οχήματα τροφοδοσίας και οχήματα που διαθέτουν χώρο στάθμευσης σε ακίνητα με πρόσωπο αποκλειστικά στον πεζόδρομο».

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...