Ας παίξουμε …Eleusis!

Robert_Abbott _foto Ο Robbert Abbot επινόησε το 1956 το παιχνίδι καρτών που φέρει την ονομασία Eleusis.

Τα Μυστήρια της Ελευσίνας έχουν εμπνεύσει γυναίκες και  άνδρες κατά το πέρασμα των αιώνων με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ένας από τους πιο ασυνήθιστους, διασκεδαστικούς και προκλητικούς τρόπους είναι το παιχνίδι,  Eleusis αλλά και η «ελαφριά» του έκδοση, Eleusis Express.

Ο δημιουργός του Eleusis, Robert Abbott, εξηγεί την έμπνευσή του για το παιχνίδι αυτό  που απολαμβάνουν μαθηματικοί, φιλόσοφοι και υποστηρικτές του παιχνιδιού σε όλο τον κόσμο.

«Όταν ονόμασα αυτό το παιχνίδι είχα προσέξει την αναλογία των παικτών με τους μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων, καθώς με τη σειρά του ο καθένας γίνεται μέλος της λατρείας, ενώ ανακαλύπτει τον μυστικό κανόνα. Περιέργως, αυτή η αναλογία δεν είναι τόσο διαφορετική από την αναλογία του παίκτη-ως-επιστήμονα.

Πολύ πριν από την επιστήμη, ίσως ακόμη και πριν από τη γλώσσα, οι μυστικιστικές θρησκείες ήταν η μέθοδος μετάδοσης της γνώσης, ακόμα και τεχνικών γνώσεων. Στην πρώιμη μορφή των μυστηρίων της Ελευσίνας είναι πιθανό ότι ο μύστης μάθαινε, όχι μόνο πως η Δήμητρα πήγε στον κάτω κόσμο σε αναζήτηση της Περσεφόνης, αλλά και πώς να καλλιεργεί σιτάρι και αυτή η δεύτερη ιδέα ήταν συνυφασμένη με κάποιο τρόπο με την πρώτη».

Ο Robert Abbott γεννήθηκε το 1933, και είναι ευρύτερα γνωστός ως εφευρέτης παιχνιδιών.

Το Eleusis καλείται «παιχνίδι επαγωγής» που σημαίνει ότι οι παίκτες πρέπει να προσπαθήσουν να προκαλέσουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Τα επαγωγικά παιχνίδια συγκρίνονται με τα παραγωγικά παιχνίδια, όπου οι παίκτες ξέρουν τους κανόνες και προσπαθούν να συναγάγουν τις κινήσεις τους.

Η ιδέα του παιχνιδιού είναι ότι ο παίκτης  που μοιράζει τα χαρτιά δημιουργεί έναν μυστικό κανόνα και οι άλλοι παίκτες πρέπει να προσπαθήσουν να τον ανακαλύψουν.

 

  • Μάθετε περισσότερα για το Εleusis αλλά και το Εleusis Express που το 2006, ο John Golden ανέπτυξε ως μια βελτιωμένη έκδοση του παιχνιδιού. Ο ίδιος ο  Abbott θεωρεί την παραλλαγή αυτή ως ένα «μεγάλο παιχνίδι» και την αναφέρει ως  «Eleusis Εxpress».
  • Δείτε την παρουσίαση Playing Eleusis
  • Διαβάστε μια περιγραφή των παιχνιδιών από τον ίδιο τον Robbert Abbot
  • Δείτε video με τίτλο «Ηοw to play Εleusis»
  • Παίξτε Εleusis  θέτοντας εσείς «μυστικούς» κανόνες.
  • Βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο βιβλίο του Martin  Gardner Origami, Eleusis and the Soma Cube .
  • Δημιουργείστε μια δική σας εξελληνισμένη και εκλαϊκευμένη παρουσίαση και στείλτε τη μας για δημοσίευση.

[vsw id=”he-726UFOQc” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Σχετικά chris