Αυθαίρετη κατάληψη του πεζόδρομου της πλατείας Ευμολπιδών με σταθερές κατασκευές από το κατάστημα «Γρηγόρης» με την ανοχή της Δημ. Αρχής.

 

100 2156Χρειάστηκαν οι έντονες διαμαρτυρίες, με τρείς επιστολές προς τον Δήμαρχο,  της Κίνησης Πολιτών ECOELEUSIS καθώς και η παρέμβαση του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ώστε να υποχρεωθεί η Δημοτική Αρχή  δια της Υπηρεσίας Πολεοδομίας να χαρακτηρίσει αυθαίρετες τις κατασκευές (σταθερές τζαμαρίες, ζαρντινιέρες  καθώς και φέροντα σκελετό από μεταλλικά στοιχεία) με τις οποίες το κατάστημα «ΓΡΗΓΟΡΗΣ» προέβη σε κατάληψη του πεζόδρομου και έφραξε  σχεδόν ολόκληρη της δυτική  είσοδο – έξοδο  του πεζόδρομου της πλατείας Ευμολπιδών στην συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Δήμητρος.

Αμέσως μετά την καταγγελία μας, η ιδιοκτησία του καταστήματος «ΓΡΗΓΟΡΗΣ» αφαίρεσε τον αυθαίρετο φέροντα σκελετό από μεταλλικά στοιχεία που είχε εγκαταστήσει εγκάρσια του πεζόδρομου αλλά διατήρησε τις σταθερές τζαμαρίες, ζαρντινιέρες που έφραζαν τον πεζόδρομο. Η κατόπιν εορτής διενέργεια αυτοψίας από την Πολεοδομία αποτελεί συνηθισμένη μεθόδευση που εκτός των άλλων αποδεικνύει ότι – εφόσον απουσιάζει η πολιτική βούληση – η υπηρεσία αυτή, και υπό δημοτικό έλεγχο, τα ίδια πράττει…

Η αλληλουχία των ισχυρισμών της Πολεοδομίας ότι «είναι κινητές  κατασκευές – δεν απαιτείται οικοδομική άδεια – άρα είναι νόμιμες» ήταν παντελώς αβάσιμη, παραπλανητική και επικίνδυνη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες έπρεπε να μην υιοθετηθεί  από τον Δήμαρχο και να επιστραφεί στην Υπηρεσία ως απαράδεκτη! Μετά και από την παρέμβαση του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ η Πολεοδομία, ύστερα από νέα αυτοψία, αυτοδιαψεύστηκε και έκρινε αυθαίρετες τις μεταλλικές κατασκευές !

Η υπηρεσιακή ανακολουθία της Πολεοδομικής Υπηρεσίας είναι αντανάκλαση της πολιτικής ανακολουθίας της Δημοτικής Αρχής.

Ωστόσο η απομάκρυνση από τον πεζόδρομο της πλατείας Ευμολπιδών όλων των μη αδειοδοτημένων κατασκευών του καταστήματος «ΓΡΗΓΟΡΗΣ» και η απόδοση του πεζόδρομου στην κοινόχρηστη λειτουργία του παραμένει ακόμα ζητούμενο…

Διαβάστε εδώ  τις  επιστολές της ECOELEUSIS προς τον Δήμαρχο καθώς και τις παρεμβάσεις του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ για το θέμα.

___________________________________________

100 2152Ο πεζόδρομος είναι χαρακτηρισμένος με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 319/ΑΑΠ/5.8.10)  και εφάπτεται του χαρακτηρισμένου με το ίδιο διάταγμα Χώρου Πολιτιστικών Λειτουργιών, 2,5 περίπου  στρεμμάτων,  με κηρυγμένα διατηρητέα νεοκλασικά κτίσματα εντός του (κτίσματα Μορφόπουλου και Ρεντούμη – Δούκα ) για τα οποία μάλιστα έχει καθοριστεί ζώνη προστασίας στα όρια τους.

Η απαράδεκτη ανοχή που έχει επιδειχθεί από τις τοπικές αρχές  (Δήμος & ΟΛΕ ) όσον αφορά την κατάληψη με παρόμοιες εγκαταστάσεις άλλων πεζόδρομων, είτε πλησίον του παραλιακού  μετώπου,  είτε σε άλλα σημεία της πόλης δεν προσφέρεται ως επιχείρημα για την κατάληψη κι άλλων πεζόδρομων! Αντίθετα, η μη επίδειξη ανοχής στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την απελευθέρωση όλων των κατειλημμένων από αυθαίρετες σταθερές κατασκευές πεζόδρομων αλλά, και άλλων δημόσιων χώρων.

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...