«Σώζουν» το Μελετάνι για δεύτερη φορά !

6966430970 166a13164e zΛίγες ημέρες πριν, μια απόφαση-ευχολόγιο του Περιφερειακού Συμβουλίου (23/2/2012) για το Μελετάνι είχε αντιμετωπιστεί επιπόλαια και με θριαμβικούς τόνους από τους επικεφαλής της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Μάνδρας. Διεκδίκησαν μάλιστα, πρόωρα, ο καθένας για τον εαυτό του, την αποκλειστικότητα της …επιτυχίας! Η απόφαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου σχεδόν αντιμετωπίστηκε σαν σωτήρια πράξη, σαν οριστικό κλείσιμο του θέματος της εγκατάστασης χωματερής επικινδύνων αποβλήτων από την ΜANDRECO στην περιοχή …

Προχθές 25/4/2012, σε εντελώς προεκλογικό χρόνο, ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου και υποψήφιος βουλευτής, συνοδευόμενος από αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής, ανέβηκε στο Μελετάνι για να σώσει την περιοχή για δεύτερη φορά, να φωτογραφηθεί με φόντο το καταπράσινο δάσος και να κάνει δηλώσεις για την σωτηρία της καταπράσινης περιοχής : «Περιοχές – είπε – όπως αυτή, που είχαν παλιά βιομηχανική δραστηριότητα που τώρα πια δεν υπάρχει, περιοχές που είναι χώρος μεγάλου φυσικού κάλλους πρέπει να προστατεύονται και να αποκαθίστανται και όχι να ανοίγουμε νέες πληγές. Με αυτή την οπτική γωνία το βλέπουμε εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να ανοίξει εδώ μια νέα ιστορία που να αφορά σε εναπόθεση επικινδύνων. Η περιοχή πρέπει να αποκατασταθεί».

Οι δηλώσεις αυτές στρέφονται ευθέως εναντίον της κρατικής υπηρεσίας (του ΥΠΕΚΑ, με Υπουργό τον ίδιο!) που ενώ έχει την ευθύνη να δώσει οριστική λύση στο θέμα όχι μόνο δεν το αποτολμά αλλά εκδίδει συνεχώς πράξεις που συντηρούν τις διεκδικήσεις της ΜANDRECO.

Οι δηλώσεις αυτές κάθε άλλο παρά σοβαρότητα εκφράζουν και το όλο στήσιμο της επίσκεψης του κ. Παπακωνσταντίνου στο Μελετάνι αποτελεί πράξη παρωχημένου μαυρογιαλουρισμού στην οποία έλαβαν μέρος αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής.

Τα βήματα για την σωτηρία του Τρικέρατου από την εγκατάσταση χωματερής επικινδύνων αποβλήτων είναι καθορισμένα και υλοποιούνται με πράξεις πολιτικές και όχι μαυρογιαλούρικες :

Να αναθεωρηθεί το άρθρο 33 του ν. 3164/2003 που εντάσσει την θέση Μελετάνι του Δήμου Μάνδρας στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Στερεών Αποβλήτων της Αττικής.

• Να ανακληθεί η με α.π 145034/30.9.2009 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ περί παράτασης ισχύος της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης του έργου «Διαμόρφωση και ανάπλαση μεταλλείων βωξίτη μέσω της διάθεσης βιομηχανικών καταλοίπων στην θέση Μελετάνι της Μάνδρας» με την οποία δίνεται η θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ για την χωροθέτηση του έργου.

• Να μην εξαιρεθεί το Μελετάνι της προστασίας των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής. Να απαλειφθεί από το σχέδιο Π.Δ του ΟΡΣΑ η παράγραφος 6 του άρθρου 4, έτσι όπως τελικά διαμορφώθηκε με τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΣΑ της 13.1.2012 και της 29ης.2.2012.

Κανένα από τα παραπάνω βήματα δεν έχει ξεκινήσει…

Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Υπουργού και της Αντιπεριφερειάρχου.

Απολαύστε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Υπουργού στο Μελετάνι :

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...