Φόρτωση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων Διυλιστηρίων στο Λιμάνι της Ελευσίνας !

 

IMG 5572 copy Πάνω από 2.500 τόνοι τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα διυλιστηρίων είχαν  μεταφερθεί  από την Τρίτη 5 Απριλίου στο Κεντρικό Λιμάνι της Ελευσίνας όπου φορτώνονταν στο φορτηγό  πλοίο ΤΟΤΟ ΒR με προορισμό την Σουηδία.

Κάθε ημέρα, 30 νταλίκες, φορτωμένες τα επικίνδυνα απόβλητα σε σακιά, τα μεταφέρουν από τις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων POLYECO στον Κεντρικό Λιμένα Ελευσίνας διαμέσου κατοικημένων περιοχών και συγκεκριμένα των οδών Ωκεανίδων και Κανελλοπούλου. Υπολογίζεται ότι θα φορτωθούν συνολικά 5.250 τόνοι αποβλήτων.

 

100 3213Όπως καταγγέλουν  4 περιβαλλοντικές οργανώσεις  που ζητούν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας για το θέμα –  η Κίνηση ΘΡΙΑΣΙΟ SOS, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και η ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ – τα απόβλητα αυτά προέρχονται κυρίως από το Διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) αλλά και το Διυλιστήριο του Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) και είναι 5 κατηγοριών : α) λάσπες του πυθμένα δεξαμενών (ΕΚΑ  05 01 03*)   β) λάσπες διαχωριστή ελαίου /νερού   ( ΕΚΑ 13 05 02*)  γ) απόβλητα που περιέχουν πετρέλαιο ( ΕΚΑ 16 07 08*)  δ) λάσπες που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες από την βιολογική κατεργασία αποβλήτων βιομηχανικών υδάτων (ΕΚΑ 19 08 11*) και ε) κατεργασμένα απόβλητα για χρήση ως εναλλακτικού στερεού  καυσίμου (ΑSF).

Είναι απορίας άξιο πως το γεγονός αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από το  Δήμο Ελευσίνας  ο οποίος δεν έχει εκδηλώσει καμία αντίδραση, ενώ ο  ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) έχει ανάψει το  πράσινο φως για την μεταφορά στο λιμάνι της Ελευσίνας των αποβλήτων αυτών. Με την απόφασή του αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την μετατροπή του Λιμανιού της Ελευσίνας σε λιμάνι – πύλη εισόδου και εξόδου κάθε λογής αποβλήτων.  Ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση του ΟΛΕ,  έχει χορηγήσει 2 άδειες στην POLYECO,  στις 23/12/2010 και στις 21/3/2011, για τη μεταφορά στο Λιμάνι και φόρτωση για εξαγωγή 9.000 τόνων των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων!

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι 4 περιβαλλοντικές κινήσεις.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...