Διακίνηση Επικινδύνων Αποβλήτων στο λιμάνι της Ελευσίνας. Δυσφημίζει την πόλη η Δημοτική Αρχή !

100 3219Απέτυχε η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής  να αποκρυφτεί από τον λαό η διακίνηση-μέσα από κατοικημένες περιοχές της πόλης- τουλάχιστον 7 200 τόνων επικινδύνων αποβλήτων οικοτοξικού χαρακτήρα ( πετρελαιοειδείς λάσπες από δεξαμενές των 2 διυλιστηρίων, Ασπροπύργου και Πετρόλα). Στο κενό έπεσε επίσης η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να υποβαθμίσει πλήρως το γεγονός.

Πρόκειται για τα επικίνδυνα και οικοτοξικά απόβλητα, που   μετέφερε η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων POLYECO από τις εγκαταστάσεις της  στο  λιμάνι της Ελευσίνας για φόρτωση σε πλοίο με προορισμό αποτεφρωτήρα της Σουηδίας. Τον Δεκέμβριο του 2010 από το λιμάνι της Ελευσίνας διακινήθηκαν σιωπηρά   1900 τόνοι τέτοιων αποβλήτων, ενώ τον Απρίλιο μεταφέρθηκαν και φορτώθηκαν στο λιμάνι της Ελευσίνας  5.300 τόνοι.

Με την συναίνεση του  Οργανισμού   Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ), το  Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) όρισε το λιμάνι της Ελευσίνας (!) ως κύριο σημείο εξόδου από τη χώρα των αποβλήτων, αντί για το Λιμάνι του Πειραιά, όπως αρχικά είχε ορίσει με απόφασή του.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου, που συγκλήθηκε με αίτημα φορέων της πόλης. Όπως φάνηκε από την συνεδρίαση αυτή,  η Δημοτική Αρχή δεν είχε ούτε βρήκε κανένα λόγο ανησυχίας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12 Απριλίου μόνο οι φορείς της πόλης φρόντισαν IMG 5554 copyνα  βρουν και να αποκαλύψουν έγγραφα και στοιχεία τόσο για είδος των διακινούμενων αποβλήτων, όσο και για τις προθέσεις των αρμόδιων Υπουργείων να μετατρέψουν το Λιμάνι της Ελευσίνας σε λιμάνι – πύλη εισόδου και εξόδου –  κάθε λογής  ανεπιθύμητων επικίνδυνων αποβλήτων.

Κατά την συνεδρίαση αυτή ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή:

– Αντί να χαιρετίσουν την δράση των φορέων που αποκάλυψαν τεκμηριωμένα το γεγονός, αντιμετώπισαν τους φορείς με καχυποψία και επιχείρησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να τους καταστήσουν απολογητές,  θέτοντας απροκάλυπτα – κυρίως ο Δήμαρχος – μέσω ερωτήσεων, απαράδεκτα ψευτοδιλήμματα:  «θέλετε τα απόβλητα αυτά να τα διαχειριζόμαστε με ασφαλή τρόπο ή να τα βρούμε πεταμένα εδώ και εκεί;», «Είστε υπέρ της απαγόρευσης των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων – αφού είναι   επικίνδυνα φορτία – μέσα από την πόλη; ». Ερωτήσεις άσχετες με το θέμα και σκόπιμα αποπροσανατολιστικές,  αφού η διαχείριση με ασφαλή τρόπο δεν προϋποθέτει το Λιμάνι της Ελευσίνας. Τόσα φορτία που έχει διακινήσει η Polyeco μέσω του Λιμανιού του Πειραιά, ή  της Θεσσαλονίκης ή της Πάτρας, δε τα διαχειρίστηκε άραγε με ασφαλή τρόπο; Μήπως έχει πλευρίσει πλοίο στο λιμάνι της Ελευσίνας για φορτοεκφόρτωση  καυσίμων και δεν το ξέρουμε; .Με λίγα λόγια, αν δεν  δεχτούμε τα επικίνδυνα απόβλητα στο λιμάνι της Ελευσίνας, θα τα βρούμε «πεταμένα εδώ και εκεί»;  Είναι δυνατόν να μεταφέρεται η ευθύνη για τις συνέπειες από την ανικανότητα και αδιαφορία της Πολιτείας και των εταιρειών στους πολίτες;

Τέτοια εκβιαστικά διλήμματα μόνο από τους ιδιοκτήτες της Polyeco δικαιολογούνται . Κι όμως αυτά τέθηκαν από τον Δήμαρχο.

IMG 5572 copy– Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο εισηγητής εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα όταν αμφισβήτησαν τις καταγγελίες μας για την τοξικότητα των επικίνδυνων λασπών και άλλων αποβλήτων, αφού όλα τα επίσημα έγγραφα – που αποκαλύψαμε – αναφέρουν ρητά την οικοτοξικότητα των συγκεκριμένων αποβλήτων την οποία εξάλλου και η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε. Είναι εξωφρενικό !

Προσπαθώντας μάλιστα ο Δήμαρχος να υποβαθμίσει πλήρως την πρωτοφανή διακίνηση χιλιάδων τόνων λάσπης πετρελαιοειδών μέσα από τη πόλη, χαρακτήρισε τα απόβλητα μικρότερης επικινδυνότητας από το μαζούτ και το ντήζελ και τα εξομοίωσε με τις φορητές μπαταρίες που οδεύουν για ανακύκλωση…! Μετά από αυτά, δεν απορήσαμε, όταν διαπιστώσαμε, ότι αυτούσια η επιχειρηματολογία του Δημάρχου ενσωματώθηκε και στο Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η  Polyeco…

– Αντί να στηλιτεύσουν την ενέργεια του ΟΛΕ να συναινέσει στην χρησιμοποίηση του λιμανιού για την φόρτωση, και μελλοντικά, την εκφόρτωση επικινδύνων αποβλήτων, αρκέστηκαν,  τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Εισηγητής στην καθησυχαστική διαπίστωση, ότι η διαδικασία έχει εξασφαλίσει όλες τις νόμιμες άδειες. Αλήθεια, δεν γνωρίζουν, ότι η Χαλυβουργική είχε όλες τις αδειοδοτήσεις για την μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής; Μήπως όλα τα εγκλήματα στο Θριάσιο δεν έχουν καλυφθεί πίσω από τις προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες;

– Αντί να καταγγείλουν το ΥΠΕΚΑ για την έκδοση των αδειών που εκτρέπουν αυτά τα φορτία από το λιμάνι του Πειραιά στο λιμάνι της Ελευσίνας, αντί να διαμηνύσουν προς την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη  για την μετατροπή του Λιμένα της Ελευσίνας σε πύλη εισόδου και εξόδου τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων και να την καλέσουν να μην εκδώσει καμιά νέα άδεια διασυνοριακής μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων από το λιμάνι μας, σιώπησαν και ζήτησαν μάλιστα την γρήγορη αξιοποίηση για τον σκοπό αυτό του νέου  λιμένα  στην Βλύχα !

– Αντί να αδράξουν την ευκαιρία να προειδοποιήσουν το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον ΟΛΠ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή ένταξη του Λιμανιού της Ελευσίνας στο κυοφορούμενο ΑΤΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ως λιμάνι πατενταρισμένο για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων, τοξικών ή μη, αποβλήτων και των κάθε λογής ανεπιθύμητων στα άλλα λιμάνια φορτίων, ουδόλως ασχολήθηκαν με το θέμα.

– Αντί να λάβουν απόφαση απαγόρευσης της διέλευσης των επικίνδυνων αποβλήτων  από την οδό Ωκεανίδων – όπως έπραξαν για την διέλευση των οχημάτων από τα πλοία Ro-Ro – και να διακηρύξουν σε όλους τους τόνους, ότι θα παρεμποδίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την φορτοεκφόρτωση τοξικών και επικίνδυνων φορτίων στο λιμάνι, ζήτησαν να γίνουμε εμείς συμμέτοχοι στην εξεύρεση λύσης για τη διακίνηση των επεξεργασμένων από την Polyeco ή ανεπεξέργαστων αποβλήτων των διυλιστηρίων, και όχι μόνο !!! Βρισκόμενοι  μάλιστα σε πλήρη σύγχυση ρόλων, Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, έχοντας – φαίνεται – αγωνίες παρόμοιες των στελεχών της Polyeco,  επικαλέστηκαν και την αρχή της εγγύτητας για την διακίνηση των αποβλήτων αυτών. Μήπως άραγε αγωνιούν και για την τύχη των 2 «κυττάρων» στο καταπράσινο Μελετάνι που η MANDRECO, θυγατρική της POLYECO, προορίζει για την πρώτη χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων θα ταφούν – λόγω και της αρχής της εγγύτητας – και οι χιλιάδες τόνοι των εκκαμινευμάτων των 2 Χαλυβουργιών; Ας σημειωθεί, ότι ήδη, 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι δέχθηκαν να ταξιδέψουν στην Σουηδία με έξοδα της POLYECO για να παρακολουθήσουν την διακίνηση των αποβλήτων .

100 3213Υπό τις απογοητευτικές αυτές συνθήκες η έκδοση  ενός ψηφίσματος, είτε του αναιμικού που πρότεινε η ίδια Δημ. Αρχή,  είτε του διαμορφωμένου, που προέκυψε  από περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων, ( που λέει  τα αντίθετα από αυτά που πιστεύει η Δημοτική Αρχή), αποτελεί  μάλλον επαναλαμβανόμενη κοροϊδία. Πολύ περισσότερο, που χρειάστηκαν 15 περίπου  ημέρες μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ., για να εκδοθεί ακόμη και αυτό το ψήφισμα.

Τουλάχιστον ως κωμική μπορεί να χαρακτηριστεί και η θέση της Αντιπεριφερειάρχου Δυτικής Αττικής ότι προτιμά να «βλέπει τα τοξικά», όπως – υποθέτουμε-  προτιμούσε χρόνια τώρα να βλέπει τα σκουπίδια.

Η Δημοτική Αρχή θέλοντας να συγκαλύψει τη διακίνηση των επικίνδυνων φορτίων της POLYECO διακύβευσε κάτι παραπάνω από την εξαγωγή ενός ή δύο  φορτίων της εταιρείας. Διακύβευσε τον χαρακτηρισμό του Λιμένα της Ελευσίνας – του υφιστάμενου είτε του μελλοντικού – ως κατάλληλης πύλης εισόδου και εξόδου των επικινδύνων τοξικών ή μη αποβλήτων του λεκανοπέδιου.

Είναι υπεύθυνη που με την ενδοτική προς τα κάθε λογής  συμφέροντα πολιτική της τροφοδοτεί πηχυαίους τίτλους της δημοσιότητας που προβάλλουν την Ελευσίνα  για τα νέα επιτεύγματά της:  το νέο μεγάλο διυλιστήριο , την προοπτική να γίνει κέντρο υποδοχής επικίνδυνων, τοξικών ή μη, αποβλήτων κ.α.  Η πολιτική της δυσφημίζει την πόλη.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίου Τύπου που εξέδωσαν μετά την συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Ελευσίνας οι 4 περιβαλλοντικές κινήσεις.

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...