Επιλέξαν την κολοβή λύση!

katΣτις …δημοτικές καλένδες και η ανάπλαση του κρίσιμου χώρου έκτασης 4,4 στρεμμάτων, στην καρδιά της πόλης, όπου μέρα με την μέρα, αντί να αναδειχθούν, ρημάζουν τα νεοκλασικά διατηρητέα κτίσματα Μορφόπουλου και Ρεντούμη – Δούκα.

Χωρίς να ακούσει δεύτερη γνώμη η Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας σήκωσε τα χέρια και αποφάσισε την κήρυξη της απαλλοτρίωσης μόνο για το ένα ακίνητο (Μορφόπουλου) με κίνδυνο να απωλέσει – σε περίπτωση δεύτερης προσφυγής – και το γειτονικό ακίνητο και αντί ανάπλασης να κατακερματιστεί ο χώρος.

Λίγο καιρό πιο πριν είχε άλλη φαεινή ιδέα – προτεραιότητα:  να σφηνώσει παραδίπλα έναν …θερινό κινηματογράφο!  Μάλιστα, με ψευδεπίγραφο τίτλο «Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας» επιχείρησε – μάταια όμως – να εκδώσει οικοδομική άδεια!

Κάποτε θα τους τα δώριζε τα ακίνητα ο Κ. Αγγελόπουλος, μετά τα ΕΛΠΕ ως αντιστάθμισμα, με την κρίση θα τα παίρνανε όσο – όσο από τους ιδιοκτήτες. Τώρα, 26 χρόνια μετά τον χαρακτηρισμό των κτισμάτων, παρότι ασθμαίνοντας διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος επιλέγουν την κολοβή λύση απεμπολώντας κατ’ ουσία την προοπτική συνολικής ανάπλασης του χώρου και ανάδειξης των μνημείων.

Ένα είναι βέβαιο: ότι το «ορόσημο» έτος 2021 ούτε για αυτήν την πολυπόθητη ανάπλαση γίνεται ευκαιρία και αφορμή. Χωρίς μελέτη (που θα μπορούσε να γίνει χθες) για το σύνολο του χώρου και την μελλοντική χρήση του, χωρίς στοιχειώδη χρονοδιαγράμματα, ο κίνδυνος ακρωτηριασμού του χώρου αυξάνεται και η πόλη στερείται ευκαιριών για να γίνει ομορφότερη.

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...