Άδειες στα ΕΛΠΕ για να ισοπεδώσουν τα κτίρια της ΠΥΡΚΑΛ!

DSC00373Ένα νέο ανοσιούργημα δρομολογείται με αιφνιδιαστικές διαδικασίες στο δυτικό άκρο του οικιστικού ιστού της Ελευσίνας, στο ακίνητο έκτασης 452 στρεμμάτων, όπου από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα – μέχρι πρόσφατα – λειτούργησε το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ.

Παραμονές των Χριστουγέννων, στο διάστημα 20 – 21/12/2017, εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Ελευσίνας δύο (2) Άδειες κατεδάφισης – 6 μόλις εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της σχετικής αίτησης των ΕΛΠΕ, του νέου ιδιοκτήτη του ακινήτου…

Συγκεκριμένα, 159 κτίρια – κτίσματα (80 στο νότιο και 79 στο βόρειο τμήμα του ακινήτου) συνολικού εμβαδού 27.000 τ.μ  μεταξύ των οποίων και εμβληματικά κτίρια, όπως το κτίριο όπου συνέβη το πολύνεκρο ατύχημα του 1995, αλλά και οι δύο θολωτές αποθήκες αδρανών υλικών, τα κτίρια των συνεργείων πυροσωλήνων και καψυλίων, ο υδατόπυργος, τα καταφύγια,  τα κτίρια των γραφείων κ.α.

Μάλιστα η Τεχνική Έκθεση της εταιρείας, παρότι ομολογεί ότι τα κτίρια δεν έχουν ζημιές στον φέροντα οργανισμό, δεν επικαλείται κανένα σκοπό για την κατεδάφισή τους. Σκόπιμα δεν γίνεται καμία αναφορά στην μελλοντική χρήση του ακινήτου που αγοράστηκε για να αποτελέσει Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστήριου και του οικισμού της Ελευσίνας. Δεν υπάρχει ούτε ψήγμα αξιολόγησης όλων των ιστορικών κτισμάτων  – αρκετά εκ των οποίων  χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα – ούτε παραμικρή αναφορά στην ανάγκη για την διατήρηση όσων διασώζουν την ιστορική μνήμη και την βιομηχανική κληρονομιά. Πλήρης ισοπέδωση…

Λίγες ημέρες πριν, στις 16/12/2017, στην Ειδική Συνεδρία για το Περιβάλλον, στο  πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Αττικής, θέσαμε το θέμα της Ζώνης Ασφαλείας στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη, τόσο γραπτώς με υπόμνημά μας όσο και προφορικώς με ερώτησή μας, ενώπιόν του, χωρίς όμως να λάβουμε απάντηση.

zoni2Ήδη από τον Μάϊο του 2017 η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS είχε επισημάνει τα παρακάτω σημαντικά και είχε προειδοποιήσει:

«Τα 452 στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ  δεν μπορεί να είναι  «νεκρή» ζώνη! Αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και για τις επερχόμενες γενιές.  Είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να λάβουν χώρα επανορθωτικές για το περιβάλλον πράξεις της Διοίκησης των ΕΛΠΕ. Όχι μόνο για την ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και για την ύψωση ενός πραγματικού  φράγματος πρασίνου. Την ασπίδα πρασίνου που έχουν ανάγκη το Μπλόκο, οι Εργατικές, η Ελευσίνα ολόκληρη, η Μαγούλα και η Μάνδρα.  

Επιπλέον, το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί τοπόσημο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης, από τις απαρχές του προηγούμενου αιώνα –  προκατοχικά και μετακατοχικά – έως σήμερα  και το ξεχωριστό κτιριακό του απόθεμα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για να στεγάσει – εκτός από την ιστορία του εργοστασίου και των εργαζομένων του – σύγχρονες λειτουργίες και δραστηριότητες της πόλης. Η συλλήβδην ισοπέδωση των βιομηχανικών κτιρίων ισοδυναμεί με κατεδάφιση της μνήμης.  

Όλα αυτά τα νέα δεδομένα θα πρέπει να αποτυπωθούν στο υπό αναθεώρηση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ). Η σαφής αποτύπωση θα αποτελέσει και εχέγγυο για την κοινωνία που καμένη από το χυλό φυσάει και το γιαούρτι: διαβλέπει  με σκεπτικισμό νέες μελλοντικές επεκτατικές βλέψεις του διυλιστηρίου ή επέκταση της βιομηχανικής ζώνης.  

Η συζήτηση για το οικόπεδο της ΠΥΡΚΑΛ δεν μπορεί να διεξάγεται  περιστασιακά, στο παρασκήνιο και σε κλειστές συναντήσεις. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ πρέπει να διατυπώσει τις σκέψεις της για την μελλοντική χρήση του χώρου ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.  Όσο η Δημοτική Αρχή καθυστερεί την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο μένει πίσω στην διαμόρφωση των ποθητών εξελίξεων  και οι ευκαιρίες απομακρύνονται…»

Ο Δήμαρχος και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή φέρουν ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι μια Δημοτική Υπηρεσία – με ελαφρά τη καρδία και συνοπτικές διαδικασίες – προχώρησε σε ένα τέτοιο ανοσιούργημα για χάρη των ΕΛΠΕ.

Καθώς βασίμως ελέγχεται η νομιμότητα έκδοσης και των δύο (2) Αδειών, οι πολίτες της Ελευσίνας και οι φορείς προστασίας της Βιομηχανικής Κληρονομιάς θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους  για την ανάκλησή τους.

Οι  Άδειες Κατεδάφισης ΕΔΩ και ΕΔΩ

Διαβάστε το άρθρο:  Μιά ευκαιρία για την πόλη

Διαβάστε το άρθρο: Ή …πράσινο ή επί τας…

 

https://ecoeleusis.org/2016/06/%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%bf-%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%af-%cf%84%ce%b1%cf%82/

Σχετικά chris

Αφήστε απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν εμφανίζεται δημόσια

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...