Οριστική ΑΝΑΚΛΗΣΗ των Αδειών Κατεδάφισης για την ΠΥΡΚΑΛ!

zonipyrkalΟι δύο Άδειες Κατεδάφισης 159 κτιρίων – κτισμάτων της ΠΥΡΚΑΛ ανακλήθηκαν χθες 19 Ιανουαρίου.

Η ενεργή παρέμβασή μας με την έγκαιρη αποκάλυψη του θέματος, την δημοσιοποίησή του, την αναφορά μας προς όλες της αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και η παρουσία εργαζομένων του Σωματείου της ΠΥΡΚΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης καθώς και η απαίτηση των Δημ. Συμβούλων κ.κ. Δημ. Λιάσκου  και Μελ. Καββαδία να συζητηθεί το θέμα εκτάκτως στο ΔΣ, έφεραν αποτέλεσμα.

Την αρχική διακοπή εργασιών (16/1/2018) διαδέχθηκε η χθεσινή ανάκληση των δύο Αδειών Κατεδάφισης.

ΑΔΕΙΑ 65/2017 και ΑΔΕΙΑ 66/2017 και ΑΝΑΦΟΡΑ στο ΥΠΠΟΑ]

Απετράπη προς το παρόν η ισοπέδωση των κτιρίων της ΠΥΡΚΑΛ καθώς και η εξαφάνιση της ιστορικής μνήμης του εργοστασίου για το οποίο όλοι γνωρίζουμε όχι μόνο  το τρόπο με τον οδηγήθηκε στο κλείσιμο αλλά και τον επίσημο λόγο για τον οποίο αγοράστηκε από τα ΕΛΠΕ: για την δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και της πόλης της Ελευσίνας.  

Προξενεί κατάπληξη  η βιασύνη των ΕΛΠΕ, με διαδικασίες εξπρές, να προχωρήσουν στην ισοπέδωση του ακινήτου χωρίς να έχει λάβει ακόμα χώρα η συμφωνηθείσα «αποστρατιωτικοποίηση» του  ακινήτου: με την απομάκρυνση των υπολειμμάτων πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών και τον καθαρισμό των γηπέδων.

Τα 452 στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ  δεν μπορεί να είναι  «νεκρή» ζώνη! Αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και για τις επερχόμενες γενιές.  Είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να λάβουν χώρα επανορθωτικές για το περιβάλλον πράξεις της Διοίκησης των ΕΛΠΕ. Όχι μόνο για την ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και για την ύψωση ενός πραγματικού  φράγματος πρασίνου. Την ασπίδα πρασίνου που έχουν ανάγκη το Μπλόκο, οι Εργατικές, η Ελευσίνα ολόκληρη, η Μαγούλα και η Μάνδρα.

Επιπλέον, το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί τοπόσημο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης, από τον προηγούμενου αιώνα –  προκατοχικά και μετακατοχικά – έως σήμερα  και το ξεχωριστό κτιριακό του απόθεμα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για να στεγάσει – εκτός από την ιστορία του εργοστασίου και των εργαζομένων του – σύγχρονες λειτουργίες και δραστηριότητες της πόλης. Η συλλήβδην ισοπέδωση των βιομηχανικών κτιρίων ισοδυναμεί με κατεδάφιση της μνήμης.

Η νομοθετική κατοχύρωση της Ζώνης Ασφαλείας  θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο υπό αναθεώρηση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης. Αποτελεί την ελάχιστη δυνατή εγγύηση που μπορεί να παράσχει η Κυβέρνηση απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική επιβουλή για τον χώρο.

Επίσης, η απορρόφηση των μόλις 22 εργαζομένων του εργοστασίου που απέμειναν αποτελεί πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης την οποία συστηματικά αποφεύγουν να επιδείξουν τα ΕΛΠΕ. Αποτελούν στοιχειώδη κοινωνική επανόρθωση άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιβαλλοντική επανόρθωση.

Η Δημοτική Αρχή μέχρι τώρα απέφευγε συστηματικά την εισαγωγή του σοβαρού αυτού θέματος, της μελλοντικής δηλ. χρήσης του ακινήτου, στο Δημ. Συμβούλιο.  Δεσμεύτηκε για την εισαγωγή του θέματος στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που ήδη καθυστερεί να συνέλθει.  Η χορηγός εταιρεία ΕΛΠΕ δεν είναι ευγενικό να αποποιηθεί την πρόσκληση…  Αναμένουμε.

 

 

 

 

Σχετικά chris

Αφήστε απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν εμφανίζεται δημόσια

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...