Η αυλή μας είναι προ πολλού κορεσμένη! – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής

030Με πρωτοβουλία μας πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Δυτική Αττική με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής κ. Γ. Βασιλείου για το σοβαρό θέμα της επαναφοράς απαράδεκτων σεναρίων για την χωροθέτηση δύο νέων  χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων στην γειτονιά μας, στην Μάνδρα, σε απόσταση αναπνοής από την Ελευσίνα.

Όπως έχουμε πρόσφατα αποκαλύψει, μελέτη που ανέθεσε πριν 7 μήνες ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) – με Πρόεδρο την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου – και η οποία παραδόθηκε τον Μάϊο στον ΕΔΣΝΑ, χωρίς μέχρι σήμερα να δημοσιοποιηθεί, κατατάσσει το ανενεργό Μεταλλείο Βωξίτη στο Μελετάνι καθώς και το Λατομείο ΤΙΤΑΝ Μάνδρας ως κατάλληλους υποδοχείς για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών της Αττικής σε χώρους ταφής απορριμμάτων. Επιπλέον οι δύο χώροι φωτογραφίζονται ως σχεδόν αποκλειστικοί χώροι υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων!

Οι δύο χώροι έχουν «ογκομετρηθεί» με το Λατομείο «ΤΙΤΑΝ ΜΑΝΔΡΑΣ» και το ανενεργό μεταλλείο Βωξίτη στο Μελετάνι να προορίζονται για  την ταφή  2.500.000 κυβ. μέτρων  και 2.080.000 κυβ. μέτρων αντίστοιχα, αποβλήτων (επικίνδυνων ή σύμμεικτων απορριμμάτων).

Από τους φορείς επισημάνθηκε το αυτονόητο: ότι η αυλή της Δυτικής Αττικής και του Θριάσιου είναι προ πολλού κορεσμένη παντοιοτρόπως. Το περιβόητο «not to my backyard» μόνο η Δυτική Αττική δικαιούται να το λέει και να απαιτεί την επείγουσα, επί ποινή ιδιώνυμου αδικήματος, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ με ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, από όλους, παντού και …χθες! Και να αξιώνει δίκαιη κατανομή των βαρών, του υπολείμματος του υδροκέφαλου Αθηναϊκού κράτους!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής μας δήλωσε την κατηγορηματική του αντίθεση στην χωροθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής σύμμεικτων απορριμμάτων ή επικίνδυνων αποβλήτων στην Δυτική Αττική και αναφέρθηκε στην υποχρέωση να αναλάβουν υποχρεώσεις και οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

U4Καθώς την τελική απόφαση για τις χωροθετήσεις θα λάβει η Περιφέρεια ζητήσαμε από τον Αντιπεριφερειάρχη να μεταφέρει με όλους τους τρόπους στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Περιφέρειας Αττικής την θέση ότι η Δυτική Αττική – που υφίσταται αποκλειστικά τις συνέπειες από την λειτουργία της τριτοκοσμικής χωματερής και άλλων περιβαλλοντικών δεινών στα όριά της – δεν θα ανεχθεί νέα περιβαλλοντικά βάρη και θα αντιδράσει καθολικά και αποφασιστικά.

Στην συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλείου Ι. εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των συλλογικοτήτων συμμετείχαν οι εξής:

Χρηστάκης Χρ. και Μπέκας Ηρ. – ΕCOELEUSIS

Φωτεινάκης Κ. – Φίλοι της Φύσης

Κεφαλάς Τ. – ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ & Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων

Ράπτης Αν. & Τιμοθέου Ι. – Πρωτοβουλία Κατοίκων «Και το Μπλόκο είναι Ελευσίνα!»

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...