Είναι και το ΜΠΛΟΚΟ Ελευσίνα!

Η δυτική είσοδος της πόλης παραμένει για χρόνια σε κατάσταση υποβάθμισης. Παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης ενώ η περιοχή του Μπλόκο αποτελεί την περισσότερο πληττόμενη από την ρύπανση και την δυσοσμία, λόγω εγγύτητας του διυλιστήριου των ΕΛΠΕ.
a1Η συνοικία χρήζει άμεσων ενεργειών και παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οξύτατων προβλημάτων της με αιχμή του δόρατος την διέλευση βαρέων οχημάτων από και προς το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ και την λιμενική εγκατάσταση της Βλύχας ενώ δεν είναι αμελητέα η όχληση από τα απορριμματοφόρα των άλλων Δήμων που διέρχονται από τον Κόμβο με κατεύθυνση το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (βρίσκεται δυτικά των ΕΛΠΕ) αλλά και από τα μεγάλα βυτιοφόρα οχήματα από και προς το διυλιστήριο.

Με τη διέλευση των βαρέων οχημάτων από τον Κόμβο του ΜΠΛΟΚΟ δημιουργούνται αβίωτες συνθήκες θορύβου, σκόνης και καυσαερίων αλλά και ανασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών. Για όλες αυτές τις διελεύσεις υπάρχει εναλλακτική όδευση μέσω της βιομηχανικής περιοχής (Παλαιά Εθν. Οδός Αθηνών – Κορίνθου) και των παραδρόμων εκατέρωθεν του Σταθμού των Διοδίων.

Ήδη, κάτοικοι του ΜΠΛΟΚΟ έχουν θέσει το θέμα τόσο στην Διοίκηση του Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ όσο και στην Διοίκηση του ΟΛΕ ενώ με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων καθώς και την Αντιπεριφέρεια θέτουν συνολικά το πρόβλημα της συνοικίας: όχληση από τα βαρέα οχήματα, απαράδεκτη κατάσταση των πεζοδρομίων, ακαθάριστα ρέματα, κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων, αφρόντιστο αλσύλιο, προβλήματα της οδού Ι. Αγάθου κ.α. Όπως επισημαίνουν, οι χρονοβόρες διαδικασίες ένταξης μέρους της συνοικίας στο σχέδιο πόλης δεν μπορούν να αποτελούν το άλλοθι για την μη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Μπλόκο.
Επειδή τα προβλήματα αυτά είναι αρκούντως σοβαρά καθώς άπτονται μιας γενικότερης ανάπλασης της δυτικής και της νοτιοδυτικής εισόδου της πόλης είναι δίκαιο το αίτημα των κατοίκων να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας σε μια προσεχή τακτική συνεδρίασή του για το θέμα.

Ακολουθεί ολόκληρο το αναλυτικό Υπόμνημα των κατοίκων της συνοικίας ΜΠΛΟΚΟ:

 

Θέμα: Προβλήματα συνοικίας Μπλόκο

Η δυτική είσοδος της πόλης παραμένει για χρόνια σε κατάσταση υποβάθμισης και παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης ενώ η περιοχή του Μπλόκο αποτελεί την περισσότερο πληττόμενη από την ρύπανση και την δυσοσμία, λόγω εγγύτητας του διυλιστήριου των ΕΛΠΕ. Η συνοικία μας χρήζει άμεσων ενεργειών αντιμετώπισης των οξύτατων προβλημάτων της, παρεμβάσεων και αναπλάσεων. Οι χρονοβόρες διαδικασίες ένταξης μέρους της συνοικίας στο σχέδιο πόλης δεν μπορούν να αποτελούν το άλλοθι για την μη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του Μπλόκο. Οι παρακάτω υπογράφοντες κάτοικοι έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για ανάδειξη των προβλημάτων της συνοικίας μας και για την συμβολή μας στην επίλυσή τους. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις Διοικήσεις της εταιρείας ΤΙΤΑΝ ΑΕ και του ΟΛΕ.

 

Διέλευση βαρέων οχημάτων.
a5Αβίωτες συνθήκες θορύβου, σκόνης και καυσαερίων αλλά και ανασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών δημιουργούνται εξαιτίας της διέλευσης από τον κόμβο του Μπλόκο:
α) Των σιλοφόρων (‘’αγελάδες’’) οχημάτων και των νταλικών της εταιρείας ΤΙΤΑΝ από τη Λιμενική της εγκατάσταση προς το Εργοστάσιο Καμαρίου και αντίστροφα καθώς και των αδειανών φορτηγών από το εργοστάσιο Καμαρίου προς την Λιμενική Εγκατάσταση. Η πυκνότητα διέλευσης κατά τις ώρες και ημέρες αιχμής καθιστούν απαγορευτική ακόμη και την διάνοιξη παραθύρων επί της Ηρώων Πολυτεχνείου καθώς τα καυσαέρια και η “καρβουνόσκονη” είναι πανταχού παρόντα ενώ ο θόρυβος γίνεται εντονότερος κατά τις νυχτερινές ώρες .
β) Των φορτηγών που μεταφέρουν χύδην υλικά από την προβλήτα της Βλύχας προς οποιοδήποτε προορισμό και αντίστροφα. Κι εδώ η σκόνη και ο θόρυβος κάνουν ανυπόφορη την κατάσταση.
γ) των απορριμματοφόρων οχημάτων άλλων Δήμων που κινούνται από και προς το ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ στα Ελευσίνια.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την εκτροπή της διέλευσης, τουλάχιστον αυτών των βαρέων οχημάτων, δυτικά και μέσω της Βιομηχανικής Περιοχής. Ζητάμε την παρέμβαση του Δήμου προς τις Διοικήσεις του ΤΙΤΑΝ, του ΟΛΕ καθώς και της ΕΕΑΑ για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, γεγονός που θα ανακουφίσει την συνοικία.

 

Σε κακή κατάσταση τα πεζοδρόμια.
b1Τα πεζοδρόμια επί των τμημάτων της ΠΕΟΑΚ και της ΠΕΟΑΘ που διασχίζουν την συνοικία μας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και εγκυμονούν κινδύνους για τους πεζούς. Σε πολλά σημεία παραμένουν χορταριασμένα, η πλακόστρωσή τους είναι κατεστραμμένη, διάφορα αντικείμενα έχουν εγκαταλειφθεί εκεί, ενώ ακάλυπτα ή κατεστραμμένα φρεάτια αποτελούν πραγματικές παγίδες. Την ανωτέρω κατάσταση, επιδεινώνει η κατάληψη από διάφορα οχήματα των πεζοδρομίων, με αποτέλεσμα οι πεζοί να διακινδυνεύουν την ζωή τους από τα διερχόμενα οχήματα – φορτηγά κυρίως – αναγκαζόμενοι να προχωρούν στο οδόστρωμα. Το τμήμα του πεζοδρομίου επί της Πλάτωνος από τον Κόμβο της οδού Εθν. Αντιστάσεως έως την σιδηροδρομική γραμμή παραμένει ημιτελές και με όψη “σκουπιδότοπου”. Ηλεκτρικοί πίνακες της ΔΕΗ βρίσκονται σε τραγική κατάσταση ενώ γυμνά καλώδια ξεπροβάλλουν από τους στύλους του δημοτικού φωτισμού. Η γειτνίαση της συνοικίας με το Στάδιο είναι ένας επιπλέον σημαντικός λόγος να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη θέματα ασφάλειας και καθαριότητας.
Οι στάσεις των λεωφορείων επί της ΠΕΟΑΚ και της ΠΕΟΑΘ παρουσιάζουν ντροπιαστική εικόνα.
Στο πλαίσιο μιας γενικότερης ανάπλασης της Δυτικής Εισόδου της πόλης θα πρέπει τουλάχιστον να ανακατασκευαστούν τα πεζοδρόμια, να αφαιρεθούν οι άχρηστες πινακίδες, να τοποθετηθεί νέος φωτισμός και καλαίσθητα κουβούκλια στάσεων με σκεπή.

 

Αφρόντιστο Αλσύλιο.
Το Αλσύλιο στην θέση του πρώην Βιολογικού Καθαρισμού Μάνδρας παραμένει αφρόντιστο και απεριποίητο και γεμάτο παγίδες από εξέχοντα σίδερα, απορρίμματα κλπ αντικείμενα. Επιβάλλεται να απομακρυνθούν τα εγκαταλειμμένα χώματα, να οριοθετηθεί προς το μέρος του ρέματος αλλά και προς το μέρος του οδοστρώματος (όπου το πεζοδρόμιο λείπει), να φωτιστεί κατάλληλα με φωτιστικά και να τοποθετηθούν παγκάκια. Οι κάδοι απορριμμάτων να τοποθετηθούν σε εσοχή. Η σημερινή θέση των κάδων με τα διάσπαρτα απορρίμματα τριγύρω και τον σωρό χώματος παρουσιάζει αποκρουστική εικόνα.

 

Καθαρισμός ρεμάτων
d4Το ρέμα Σούρες νότια και βόρεια της ΠΕΟΑΘ πρέπει να καθαριστεί. Η εμφάνισή του στο σημείο που τέμνει την Ηρ. Πολυτεχνείου είναι αποκρουστική (Λιμνάζοντα ύδατα που γίνονται εστία ρύπανσης – απορρίμματα κλπ). Πολύ περισσότερο, εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού πρέπει να εκτελεστούν και στο μικρό ρέμα που βαίνει παράλληλα προς τη σιδηροδρομική γραμμή από την οδό Πλάτωνος και δυτικά. Απαιτείται να προγραμματιστεί μια ευρύτερη ανάπλαση του τριγώνου της δυτικής εισόδου της πόλης που οριοθετείται από την οδό Πλάτωνος, την σιδηροδρομική γραμμή και την ΠΕΟΑΘ, όπου βρίσκεται το υφιστάμενο Μαρμαράδικο καθώς και τα υπολείμματα του δαπέδου των κατεδαφισθέντων παραπηγμάτων.

 

Προβλήματα της οδού Ι. Αγάθου
Το ανοιχτό κανάλι ομβρίων της οδού Ι. Αγάθου, σε επαφή με το ανάχωμα της σιδηροδρομικής γραμμής, θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά μέχρι να μελετηθεί η κατασκευή κανονικού αγωγού ομβρίων σε όλο του το μήκος. Το κανάλι είναι αποδέκτης κάθε είδους ακαθαρσιών. Το τμήμα της οδού, νοτίως του σιδηροδρομικού άξονα, θα πρέπει να φωτιστεί και να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα απορροής των ομβρίων του.
Καθώς η ανακατασκευή της ανισόπεδης σιδηροδρομικής διάβασης επί της ΠΕΟΑΘ έχει ήδη εξαγγελθεί από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, είναι προφανές ότι για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων χρειάζεται η κινητοποίηση του δημοτικού μηχανισμού καθώς και η συνεχής όχληση προς άλλες εμπλεκόμενες αρχές (Περιφέρεια, Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, ενδεχομένως και Υπουργεία).
Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω προβλήματα της συνοικίας του Μπλόκο είναι πολύ σημαντικά και άπτονται μιας ευρύτερης ανάπλασης των εισόδων της πόλης, από τα δυτικά αλλά και τα νοτιοδυτικά, γιαυτό και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστού θέματος συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο προτιθέμεθα να ενημερώσουμε.

Ελευσίνα 19/12/2016

Σχετικά chris

Αφήστε απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν εμφανίζεται δημόσια

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...