Το πόρισμα αργεί…

EKRIKSI_473_355Η πρώτη επέτειος (8 Μαΐου) του περυσινού τραγικού δυστυχήματος στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 4 εργαζόμενοι και να τραυματιστούν άλλοι 2, όταν διαρροή εγκλωβισμένου καυσίμου  30 κυβικών μέτρων στην μονάδα αναμόρφωσης Νάφθας  (U 3300) έγινε αιτία να προκληθεί πυρκαγιά, βρίσκει ανολοκλήρωτη την ανακριτική διαδικασία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας για την διερεύνηση των αιτίων (και πιθανή απαγγελία κατηγοριών) και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το δυστύχημα δεν ήταν απρόβλεπτο, ούτε αναπόφευκτο. Ήρθε ως θλιβερό αποτέλεσμα μιας παράλογης πραγματικότητας εκπτώσεων  σε θέματα ασφάλειας, εντατικοποίησης της εργασίας με εξαντλητικά 12ωρα και χρονικής σύντμησης της απαιτούμενης χρονικής διάρκειας της Γενικής Συντήρησης,  με συνεργεία να συνωστίζονται το ένα πάνω στο άλλο και 3000 εργαζόμενους (εποχικούς και εν γένει ανειδίκευτους)  να μην γνωρίζουν ούτε πως και από που να αποχωρήσουν μετά το συμβάν!

Υπενθυμίζεται ότι για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς και ειδικότερων συναφών ζητημάτων (λειτουργία μέτρων πυρασφάλειας κ.λπ.), διενεργήθηκε προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ.) Ελευσίνας. Αρχικά  από το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ  Ελευσίνας διενέργησε απλή αυτοψία, ωστόσο, κατόπιν απαίτησης του Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, ορίστηκαν τρεις πραγματογνώμονες – ειδικοί επιστήμονες από τη λίστα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικείου Αθηνών έτους 2015 (με ειδικότητες Χημικός – Μηχανικός, Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός, Μηχανολόγος – Μηχανικός), οι οποίοι, με την ιδιότητα πλέον του επισήμου πραγματογνώμονα, διενήργησαν εκ νέου αυτοψία στο χώρο της πυρκαγιάς.

Τόσο το πόρισμα της Πυροσβεστικής (έχει ολοκληρωθεί;) όσο και το αντίστοιχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Αντίθετα το εσωτερικό πόρισμα της ίδιας της εταιρείας διέρρευσε πρόωρα για να προκαταβάλει την κρίση των δικαστικών αρχών και αποδίδει τα αίτια του δυστυχήματος σε ανθρώπινο σφάλμα ενώ επέσυρε την διαθεσιμότητα 5 εργαζομένων.

Σωστά! Τα ανθρώπινα λάθη τα κάνουν άνθρωποι και όχι εταιρείες. Ποιος όμως έλεγε ότι η εταιρεία είναι οι άνθρωποί μας; Τα εταιρικά συμφέροντα δεν κάνουν …ανθρώπινα λάθη, συχνά κάνουν εγκληματικά  λάθη!

elme3Ένα χρόνο μετά, το Σωματείο Εργαζομένων επισημαίνει: «Ο αγώνας που ξεκίνησε το Σωματείο μας για κάλυψη κενών θέσεων με νέες προσλήψεις, περιγραφές θέσεων εργασίας (που ήδη έχουν ξεκινήσει), επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, επαναφορά των «κομμένων» θέσεων εργασίας καθώς και τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά στα ΕΛΠΕ του «εφεδρικού χειριστή» είναι μόνο η αρχή. Η υπερωριακή απασχόληση συνεχίζει να υφίσταται. Η νοοτροπία συγκεκριμένων στελεχών παραμένει αναχρονιστική. Η θέληση όμως όλων των συναδέλφων να επιστρέφουν όρθιοι στα σπίτια τους αποτελεί τον καταλύτη που θα βοηθήσει να ξεπεραστούν αντεργατικές ιδεοληψίες και κερδοσκοπικές πρακτικές».

Σε μια εποχή που ακόμα και η απλή αναφορά στα ζητήματα ασφάλειας καθώς και στον περιβαλλοντικό έλεγχο «προπηλακίζεται» ως  εχθρός της βιομηχανικής δραστηριότητας,  και μάλιστα σε ένα μη αειφορικό βιομηχανικό κλάδο που έχει εκ γενετής και εξ ορισμού προβλήματα ασφάλειας και ρύπανσης,  ακόμα και στις θεωρούμενες προηγμένες σε τέτοια ζητήματα χώρες, θα υπενθυμίσουμε: πως το συμβάν της 8ης Μαΐου, ευτυχώς, περιορίστηκε στα όρια της εγκατάστασης, πως τα ρυπαντικά επεισόδια στα δύο διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στο Θριάσιο συνεχίστηκαν, πως δεν έχουν συνταχθεί τα εξωτερικά Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης  (ΣΑΤΑΜΕ) αλλά και το γεγονός ότι το επόμενο σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου, στις 30/6/2015,  αποσιωπήθηκε  σχεδόν από όλους…

[ Διαβάστε επίσης και  το εμπεριστατωμένο δημοσίευμα του Τάσου Σαραντή: «Τα 7 αναπάντητα ερωτήματα, περιμένοντας το πόρισμα» («Εφημερίδα των Συντακτών», 16/5/2016) ]

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...