Δε θα συνηθίσουμε! Δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια! (βίντεο & φωτό)

 

Νέο ρυπαντικό επεισόδιο σήμερα,  Σάββατο 9 Απριλίου, το μεσημέρι,  από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Σε μια επίδειξη …Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τα ΕΛΠΕ απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα,  για δύο και πλέον ώρες,  χιλιάδες κυβικά  απαέρια.

Θόρυβος και έντονη δυσοσμία σε συνδυασμό με τους νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους δημιούργησαν μια απαράδεκτη κατάσταση,  καθώς το πέπλο των …«υδρατμών» ταξίδευε όπου φυσούσε ο άνεμος…  Τα τελευταία ρυπαντικά επεισόδια ( κυρίως του Μαρτίου αλλά και το σημερινό) στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα δεν ήταν τα μεγαλύτερα απ’ όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια!  Όμως, ούτε θα τα συνηθίσουμε,  ούτε θα τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας – ως φυσιολογικά. Δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

DSC00617Πέραν από την τυπική ενημέρωση των εντεταλμένων – αλλά τραγικά ανεπαρκών –  Αρχών, στις 16 Μαρτίου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, έθεσαν δύο κυρίως αιτήματα στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη τον οποίον προσκάλεσαν  – και ανταποκρίθηκε – σε επίσκεψη πεδίου, στην διακεκαυμένη παράλια ζώνη της περιοχής:

Α) Την  σύσταση μιας μόνιμης και διαρκούς ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών που εδρεύουν στο Θριάσιο και την Μεγαρίδα. Όχι μόνο για τον περιβαλλοντικό έλεγχο αλλά και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.  Η  θέσπιση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου με εξουσίες και αρμοδιότητες (αυτοψιών, εισήγησης προστίμων, επιβολής πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων και μέτρων ασφάλειας) αλλά και διαρκούς παρακολούθησης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και των όρων ασφάλειας των διυλιστηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων καυσίμων στο Θριάσιο και στην Μεγαρίδα αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Β) Την θέσπιση της  υποχρέωσης  όλων των ανωτέρω εγκαταστάσεων να δημοσιεύουν σε πραγματικό χρόνο (online) τις εκπομπές τους από όλες τις πιθανές πηγές,  σε ειδική ιστοσελίδα.

Είναι τα ελάχιστα που μπορεί να κάνει η πολιτεία  – και μάλιστα  χωρίς κόστος – που με τις διαχρονικές επιλογές της  δημιούργησε μη βιώσιμες και ανεκτές καταστάσεις στην περιοχή.  Πολιτική βούληση χρειάζεται. Και τόλμη!  Αναμένουμε αποφάσεις και πρακτικά αποτελέσματα.

Σχετικά chris

Αφήστε απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν εμφανίζεται δημόσιαΤα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά *

*

x

Δείτε επίσης

a-3

Δεν είμαι με τους κατοίκους, τι να κάνουμε ρε παιδιά;

EΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ Όταν ένας Δήμαρχος παραλαμβάνει ένα υπόμνημα υπογεγραμμένο από κατοίκους της πόλης του, που αφορά στα προβλήματα της συνοικίας τους, τι οφείλει να ...

15966401_10210264801708748_1804720367_o

Πρωϊνοί εκκαπνισμοί από τα ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα (βίντεο)

Την χθεσινή δυσοσμία του διυλιστήριου των ΕΛΠΕ – έγινε αντιληπτή κατά τις πρώτες βραδινές ώρες στις Εργατικές Κατοικίες Μάνδρας και στην περιοχή Μπλόκο της Ελευσίνας ...