Υπάρχουν και καλά νέα!

Κι όμως… υπάρχουν και καλά νέα!

1Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες κι αφού δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην πόλη με τις επιλογές του, ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) αναγκάστηκε να άρει την παραχώρηση του χώρου 6 στρ. της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα στην επιχείρηση «Ποσειδών», προκειμένου εκείνη να επαναλειτουργήσει στην Βλύχα το διαλυτήριο «Σάββα». Επακολούθησαν η ανάκληση της άδειας λειτουργίας από το Λιμεναρχείο, αλλά και η αναστολή της άδειας λειτουργίας από την Δ/νση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Αττικής.
Για την επίσπευση των ανωτέρω ενεργειών χρειάστηκαν στοχευμένες ενέργειες των κινήσεων «Ενεργή Συμπολιτεία», «Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας» και «Ecoeleusis» προς όλες τις αρχές.

Ως αιτιολογία προβάλλεται από τον ΟΛΕ η μη τήρηση των οικονομικών συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών «Ποσειδών» και «Αφοί Σάββα» όσον αφορά στις παλαιές οφειλές και στα οικονομικά ανταλλάγματα παραχώρησης του χώρου, όπου στο παρελθόν λειτούργησε το τριτοκοσμικό διαλυτήριο πλοίων.
2Είχαν προηγηθεί εντονότατες παραστάσεις και διαμαρτυρίες σχεδιασμένες κυρίως από τις κινήσεις πολιτών που δημιούργησαν ένα δυσμενές κλίμα για την επαναλειτουργία διαλυτηρίου πλοίων στην Βλύχα περιοχή που προορίζεται για ευρύτερες αναπλάσεις. Αναιμική, συχνά ανακόλουθη, αντιφατική, χωρίς ειρμό και σχέδιο και για αυτό αναποτελεσματική ήταν η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής της πόλης. Παθητική σε πολιτικό επίπεδο, ευθυνόφοβη σε διοικητικό επίπεδο, όμοια του πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος, κρίνεται η στάση της Αντιπεριφέρειας που δεν αξιοποίησε καμία από τις δυνατότητες που είχε στο πλαίσιο των νόμων και δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία σε πολιτικό επίπεδο.
Για μια ακόμη φορά η Διοίκηση του ΟΛΕ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με ενέργειες εχθρικές προς την πόλη και είναι απορίας άξιο πως παραμένει – δίκην μνημονιακής επιταγής- ακόμη στη θέση της. Η προσωρινή επαναλειτουργία του διαλυτήριου άφησε στην τύχη του, πάνω στις ακτές της Βλύχας, το ανεπιθύμητο για την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου «Νήσος Ύδρα», δίπλα στο τριτοκοσμικό κατάλοιπο πλοίου «Slops» και το γνωστό για την μεταφορά ηρωίνης «Νοοr1»!

Θυμίζουμε τα γεγονότα:
10403019_933722396638488_3753707646954321545_nΤον περασμένο Οκτώβριο ο ΟΛΕ ήρε την παραχώρηση 6 στρ. της χερσαίας ζώνης λιμένος στο διαλυτήριο του Σάββα λόγω αθέτησης των συμβατικών του οικονομικών του υποχρεώσεων κι όχι λόγω της τριτοκοσμικής του λειτουργίας. Επακολούθησε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας από το Λιμεναρχείο καθώς και η διακοπή λειτουργίας από την Περιφέρεια Αττικής. Μάταια όμως προσδοκούσαμε το τέλος της τριτοκοσμικής κατάστασης στην Βλύχα! Με συνοπτικές διαδικασίες ο ΟΛΕ ,αφού προηγουμένως είχε αποτύχει να συνάψει συμφωνία με την εταιρεία «Cavv Ltd», συνήψε νέα συμφωνία με την εταιρεία «Ποσειδών» για την επαναλειτουργία του διαλυτηρίου της «Αφοί Σάββα». Επακολούθησε πλήθος κινητοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα (παραστάσεις στο Δ.Σ του ΟΛΕ, σε Υπουργεία, οχλήσεις στην Περιφέρεια και στην Αντιπεριφέρεια, καταγγελίες στις αρχές κ.α) καθώς και πορεία διαμαρτυρίας.

Παρά τις εκκλήσεις μας ούτε η νέα αιρετή Περιφερειακή Αρχή, ούτε το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ) θέλησαν να εγείρουν περιβαλλοντικό ζήτημα για την επαναλειτουργία ενός ήδη εγκαταλειμμένου κι ανενεργού τριτοκοσμικού διαλυτήριου με χρέη στον Δήμο και στον ΟΛΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ρυπογόνος λειτουργία της μονάδας είχε απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές, ενώ πάγιο και διαχρονικό αίτημα των φορέων της πόλης ήταν και εξακολουθεί να είναι η εξυγίανση του χώρου της Βλύχας με την απομάκρυνση όλων των «τριτοκοσμικών» ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

Α1598528_618861784845891_1595951196_oντίθετα, το ΥΠΑΠΕΝ είχε παρατείνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση μέχρι το 2019, ενώ η Περιφέρεια της Αττικής είχε ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή της επιτρέποντας στην εταιρεία «Ποσειδών» να επαναλειτουργήσει το διαλυτήριο. Τη νέα αδειοδότηση είχε υποδεχθεί χωρίς καμία αντίδραση η Δημοτική Αρχή. Μάλιστα, η προσφυγή κατά της απόφασης της Περιφέρειας που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Ενεργούς Συμπολιτείας, ούτε να υποβληθεί νομίμως έγινε κατορθωτό!..

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...