Αντί να απορριφθεί η μελέτη, αναβλήθηκε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την την πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στη Βλύχα.

perivalon 20 e1336072514234Κατά την 26η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012 εκτός των άλλων συζητήθηκε η γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για μία σταθερή πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται από πλοία τα οποία προσέρχονται στην περιοχή αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας της εταιρείας «ANTIPOLLUTION Α.Ν.Ε.».

Παρά την θετική εισήγηση για την εγκατάσταση της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, ο αρμόδιος για τις γνωμοδοτήσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  περιφερειακός σύμβουλος  κ. Προμπονάς  ζήτησε την αναβολή του θέματος, επικαλούμενος την ανάγκη  καλύτερης πληροφόρησης ως προς τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δήμου Ελευσίνας , στα διοικητικά όρια του οποίου πρόκειται να γίνει  το έργο και την απόφαση του αρμόδιου Οργανισμού Λιμένος για την παροχή του συγκεκριμένου χώρου για την πλωτή αυτή εγκατάσταση.

Παρεμβαίνοντας ο περιφερειακός σύμβουλος της Αττικής Οικολογικής Απάντησης (ΑΤΤΟΙΚΑ) κ. Κώστας Διάκος, κατέθεσε την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ελευσίνας, που διαφωνεί με  την εγκατάσταση αυτή αλλά και σχετικό έγγραφο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας , από το οποίο προκύπτει ότι δεν παρέχεται η αδειοδότηση για αυτή την χρήση στην ενδιαφερομένη εταιρεία. Ο κ. Διάκος υποστήριξε ότι η αναβολή της συζήτησης δεν έχει νόημα αφού υπάρχουν τα παραπάνω στοιχεία βάσει των οποίων ζήτησε την απορριπτική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εν λόγω Μ.Π.Ε. Η εισήγηση του κ. Διάκου δεν έγινε δεκτή.

Καταλήγοντας, ο Κώστας Διάκος παρατήρησε:

DSCN0235kam0«Από τις έξι  γνωμοδοτήσεις επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιλαμβάνονται στη σημερινή Ημερήσια Διάταξη , οι τέσσερεις που αφορούν την περιοχή της Δυτικής Αττικής σχετίζονται με περιπτώσεις αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων. Πρέπει κάποτε να παύσει αυτή η διαδικασία οικολογικής υποβάθμισης μιας περιοχής ήδη πολύ βεβαρημένης σε αυτό τον τομέα».

Εντύπωση τέλος προκάλεσε η μη τοποθέτηση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχου για τη Δυτική Αττική κας Δήμου (παρότι είχε με επιστολές τις εκφράσει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ) καθώς και η απουσία από την συνεδρίαση  τόσο του Δήμου Ελευσίνας όσο και του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας.

Με δεδομένο ότι εκκρεμεί ανεπίτρεπτα η περιβαλλοντική αδειοδότηση των Λιμενικών Εγκαταστάσεων αρμοδιότητας ΟΛΕ, αποτελεί σκανδαλώδη πράξη ακόμη και η απλή συζήτηση για την  εγκατάσταση μιας τέτοιας δραστηριότητας στην τριτοκοσμική Βλύχα και μάλιστα σε επιχωματωμένη θαλάσσια έκταση χωρίς τις πιο στοιχειώδεις υποδομές.

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...