Ακούτε ELEUSIS;

ΠαλαμιώτηςΟ Γιώργος Παλαμιώτης και Φωτεινή Παπαδόδημα σχημάτισαν το 2004  το project ELEUSIS για να δημιουργήσουν μουσική διαφορετική. Συνεργάστηκαν με Έλληνες, Βρετανούς και Αφρικανούς μουσικούς επί δύο χρόνια στο Παρίσι, την Αθήνα και το Λονδίνο έχοντας ως βασικό θεματικό άξονα, Ορφικούς και Ομηρικούς ύμνους, συνδυάζοντας δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα και παραδοσιακές μελωδίες από την Δυτική Αφρική και την Ινδία. Μέχρι σήμερα το σχήμα συνεχίζει να παίζει σε σημαντικές διοργανώσεις στην Ευρώπη χάρις στην ιδιαίτερη  και αυθεντική σύσταση και ταυτότητα του. Το σχήμα κατά καιρούς συνεργάζεται με  σπουδαία ονόματα της διεθνούς και εγχώριας τζαζ και έθνικ σκηνής, όπως ο μάστερ μπαλαφονίστας Μοussa Hema, ο Ousmane Keita, o Brice Wassy ( ενορχηστρωτής του Salif Keita), o Haig Yadjidzian  κα.

Το CD των ΕLEUSIS,  tales of the holy, αποτελεί καρπό της κοινής ερευνητικής προσπάθειας δυο νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Με τη σκέψη τους στραμμένη στην αρχαϊκή εποχή, όπου τα σύνορα μεταξύ φύσης θεών και ανθρώπων δεν ήταν ακόμη σαφώς προσδιορισμένα, δημιούργησαν έναν θεματικό άξονα εμπνευσμένο από τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης ο οποίος αποτελούσε τον πυρήνα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Ο άξονας αυτός, επικεντρωμένος στον κύκλο ζωή-θάνατος-αναγέννηση, βασίζεται σε αποσπάσματα από Ορφικούς και Ομηρικούς ύμνους.
Το μουσικό ταξίδι της Φωτεινής και του Γιώργου αρχίζει με μια επίκληση στη «Μνημοσύνη» θεά της μνήμης και μητέρα όλων των τεχνών, συνεχίζεται με το «μυστικό γάμο» της Περσεφόνης με τον Άδη, περιγράφει την χειμερινή απόγνωση της Δήμητρας που ψάχνει οργισμένη για την κόρη της και καταλήγει στο αίσιο ξανασμίξιμό τους. Η επανεύρεση μάνας και κόρης σηματοδοτεί την έλευση της άνοιξης, την αφθονία των καρπών της γης και το τελειωτικό θρίαμβο του φωτός με την κυοφορία από την Περσεφόνη του ερωτικού θεού Ίακχου.

Ταυτόχρονα επιχειρείται μια συγκριτική αντιπαράθεση των αρχέγονων μύθων με ελληνικά, ανατολίτικα και δυτικοαφρικανικά δημοτικά τραγούδια, στην οποία καταδεικνύεται το κοινό υπόστρωμα των εμπνεύσεών τους, η αμοιβαιότητα των πόθων και των βασάνων τους, η επί ίσοις όροις συμμετοχή τους στην κληρονομιά των πανανθρώπινων αξιών, παρά τους αναγκαστικούς μετασχηματισμούς που επέβαλε ο χρόνος και η απόσταση.

 

Οι Eleusis oυδέποτε προσκλήθηκαν να  παρουσιάσουν την δουλειά τους στην Ελευσίνα ή στα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ…

 

Περιηγηθείτε στο blog  των  ΕLEUSIS , ακούστε τους, δείτε τους Live in Athens και σε secret tour το 2006.

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

0

Coctaeu Twins: PERSEPHONE

[vsw id=”S26IKtCUF54″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”] 1984: η Σκωτσέζικη μπάντα συνθέτει και τραγουδά την δική της PERSEPHONE! Διαβάστε περισσότερα για τους Coctaeu Twins    

04

Dead Can Dance: PERSEPHONE (The Gathering of Flowers)

  [vsw id=”IjihDvgCQcI” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”] Ήρθαν, μάγεψαν κι έφυγαν. Δεν τραγούδησαν το PERSEPHONE. Θα το τραγουδήσουν ποτέ στην Ελευσίνα;