Ο θόρυβος των ΕΛΠΕ και η εκκωφαντική σιωπή της Δημοτικής Αρχής (video)

Ο πληθυσμός εκτεθειμένος στις καθημερινές

εκπομπές καπνού από τις καμινάδες του διυλιστηρίου

Η γιγάντωση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ, ακόμα και από το κατασκευαστικό της στάδιο,  έχει δημιουργήσει σοβαρότατα επιπρόσθετα προβλήματα στην περιοχή με αποκορύφωμα τους εκκωφαντικούς θορύβους και τα καθημερινά περιστατικά δυσλειτουργίας με εκπομπές καπνού.Όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πόσο απατηλές ήταν οι διακηρύξεις για δήθεν εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου διυλιστηρίου. Ένα νέο φαραωνικού τύπου διυλιστήριο στήθηκε  δίπλα μας και απειλεί να γυρίσει πίσω στην δεκαετία του ΄60 την ποιότητα ζωής μας.

[vsw id=”ys1DowwcsmA” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Από τις αρχές του Μαρτίου και για τέσσερεις συνεχείς μήνες η Ελευσίνα οχλείται από πρωτοφανείς σε διάρκεια θορύβους που προέρχονται από διαδικασίες ατμίσεων στο διυλιστήριο, ενώ  από τον Απρίλιο εντονότατα περιστατικά εκπομπής καπνού εκδηλώνονται σε όλες τις νεόδμητες και παλαιές  καμινάδες καθώς και στον νέο  πυρσό.

Ολόκληρες συνοικίες όπως η Κάτω Ελευσίνα, το Μπλόκο, συνοικίες της Δυτικής Ελευσίνας, αλλά και των Εργατικών Κατοικιών, ζουν με τον εφιαλτικό θόρυβο τουρμπίνων αεροπλάνων… Η όχληση μεταφέρθηκε ακόμα και στο Μπατσί της Σαλαμίνας, όπου καταγράφηκαν διαμαρτυρίες!

Τα ΕΛΠΕ επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά περιβαλλοντικά ανεύθυνη στάση, όχι μόνο δεν προειδοποίησαν  τον πληθυσμό, αλλά δε σεβάστηκαν ούτε τις ώρες κοινής ησυχίας, ακόμα και τις μεταμεσονύχτιες. Ως πειραματόζωο -ο πληθυσμός- υποβάλλεται σε καθημερινή  έκθεση χιλιάδων τόνων καπνού που εκπέμπονται από τις καμινάδες του νέου διυλιστηρίου.

101 00201101 00211100 2317

 

 

 

 

 

101 0020101 0021SDC10893

 

 

 

 

 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας σκόπιμα απέκρυψε τα περιστατικά θορύβου, την  καθημερινή έκθεση του πληθυσμού σε χιλιάδες τόνους καπνού , την απόθεση χιλιάδων τόνων ρυπασμένων εδαφών σε δασικές εκτάσεις στον Λόφο της Βλύχας, την εκροή πετρελαιοειδών από τα ΕΛΠΕ  στο υπέδαφος της ΠΥΡΚΑΛ από το 2004.

Δια του Δημάρχου η Δημοτική Αρχή έσπευσε να αναμεταδώσει καθησυχαστικά την παραπληροφόρηση της εταιρίας : ότι τα επεισόδια του θορύβου θα διαρκούσαν 15 ημέρες! Μάλιστα αγανακτισμένος πολίτης με την συνοδεία του Δημάρχου  -κωμικοτραγικό- βρέθηκε μέσα στο διυλιστήριο για να καθησυχαστεί από  τα υψηλόβαθμα στελέχη του!

Σφυρίζει αδιάφορα η Δημοτική Αρχή που δεν έκρινε σκόπιμη καμία ενέργεια : ούτε μία αναφορά-διαμαρτυρία στις  αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ούτε ενημέρωση και κινητοποίηση των φορέων της πόλης,  ούτε ένα δελτίο τύπου ή ανάρτηση στο site του Δήμου, ούτε μια απλή μνεία κατά τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος. Εκκωφαντική σιωπή!

Η κρίση κάνει τα ΕΛΠΕ ακόμη πιο περιβαλλοντικά ασύδοτα ενώ η Δημοτική Αρχή έχει απωλέσει – προ πολλού – την έξωθεν καλή μαρτυρία να παρακολουθεί κατά πόδας την ρυπογόνο δραστηριότητα, να αξιώνει την καθημερινή τήρηση τουλάχιστον των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών  όρων  και να παρεμποδίζει – στηριζόμενη στους πολίτες – τις ασύδοτες πρακτικές του διυλιστηρίου.

Καθώς οι χορηγίες είναι μέρος του επενδυτικού προγράμματος του διυλιστηρίου η Δημοτική Αρχή προστατεύει, αντί για την πόλη, τους ρυπογόνους χορηγούς των πολιτικών της. Εύγε!

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Κίνησης Πολιτών ECOELEUSIS ΕΔΩ.

__________________________________________

Ενημέρωση :   Με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ αντέδρασαν στις 26/7/2012 τα ΕΛΠΕ .  Αφού επαναλαμβάνουν την γνωστή επιχειρηματολογία του προπαγανδιστικού  μηχανισμού της εταιρίας :

1) ισχυρίζονται ότι τήρησαν κατά την φάση της κατασκευής του περιβαλλοντικούς όρους: Ο ισχυρισμός είναι παντελώς ψευδής αφού λόγω της διαρκούς παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων το διυλιστήριο  διεγράφη από τα Μητρώα του συστήματος οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου ΕΜΑS ενώ ταυτόχρονα του απαγορεύτηκε η χρήση του λογοτύπου ΕΜΑS. Ιδιαίτερα κατά τα 3 τελευταία χρόνια και ύστερα από καταγγελίες μας :

  • Έχουν συνταχθεί σε βάρος των ΕΛΠΕ ΒΕΕ 13 Εκθέσεις αυτοψίας για πολεοδομικές παραβάσεις, ενώ στελέχη των έχουν προσαχθεί με την διαδικασία του αυτόφωρου για παραβίαση της διακοπής εργασιών.
  • Έχουν υποβληθεί από το Δασονομείο Ελευσίνας 7 πρωτόκολλα μηνύσεων για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας.

2) ισχυρίζονται ότι οι Σταθμοί Ελέγχου Ποιότητας Ρύπανσης του διυλιστηρίου δεν έχουν καταγράψει υπερβάσεις ορίων ρύπων που σχετίζονται με το διυλιστήριο : ο ισχυρισμός είναι αληθής αφού την ρύπανση προκαλούν η γειτονική ΠΥΡΚΑΛ, τα διερχόμενα πυροσβεστικά αεροπλάνα  και τα περιστέρια!

3) ισχυρίζονται ότι οι δοκιμές λειτουργίας παράγουν θόρυβο με τον οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι «οι συμπολίτες τους»: ο ισχυρισμός είναι αληθής. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας δεν έχουν εξελιχθεί, πρέπει επειγόντως να εξοικειωθούν σε στάθμη θορύβου 85 ντεσιμπέλ, για να αντέχουν τους θορύβους σε κάθε συντήρηση του διυλιστηρίου!

4) ισχυρίζονται ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο συνοδευόμενο από Χημ. Μηχανικό του Δήμου επισκέφθηκαν το Διυλιστήριο και έκαναν μετρήσεις με θορυβόμετρο αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μετρήσεις ήταν εντός ορίων: ο ισχυρισμός είναι ψευδής αφού ούτε το Δημ. Συμβούλιο πήγε σύσσωμο, ούτε η στάθμη  θορύβου 115 db  που μετρήθηκε  ήταν εντός ορίων. Eίναι αληθές ότι ο ανωτέρω ισχυρισμός της εταιρίας δεν ενόχλησε τον Δήμο…

5) ισχυρίζονται ότι ενημερώνουν συνεχώς τις Αρχές ( Δήμους , Αντιπεριφέρεια): ο ισχυρισμός είναι μάλλον αληθής αφού δεν διαψεύδεται ούτε από τον Δήμο ούτε από την Περιφέρεια. Προφανώς οι Δήμοι και η Αντιπεριφέρεια υιοθετούν τις καθησυχαστικές θέσεις της εταιρίας και δεν ενημερώνουν τους κατοίκους!

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...